Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako że w tym roku podjąłem się wielu inwestycji - przejście z miału na pellet, ocieplenie poddasza i jeszcze kilka związanych z wodą - szukam pomocy wśród doświadczonych kolegów z forum.

Kolejny dylemat który mnie trapi to trociny które zalegały na poddaszu nieużytkowym ponad 40 lat. Zebrałem ich chyba już ze 30 worków i to nie koniec jeszcze - teraz myślę jak ich się pozbyć.

Może ktoś ma pomysł na mój problem z nadmiarem trocin. W poprzednich latach gdy paliłem w piecu miałowym na wierzch zamiast drewna na rozpałkę sypałem trochę tych trocin i  ładnie się rozpalało, ale widocznie za mało to wykorzystałem bo jeszcze tego mam od groma. Sąsiadom oferowałem - jeden pali miałem - nie chce, drugi pali drewnem mówi że sam ma trociny z  cięcia drewna, ale może - pisane na "wodzie". W związku z tym że kiedyś paliłem - rozpalałem trocinami czy w moim przypadku mając piec pelletowy z rusztem awaryjnym nasypując na drewno na ruszcie trochę trocin nie wpłynie to niekorzystnie na piec. Fakt że pellet to też trociny tylko że sprasowane, ale suche trociny 40-letnie :) palące się na ruszcie od czasu do czasu zapewne w weekendy bo tak mam zamiar przepalać na ruszcie żeby mieć większą kontrolę czy mogą w jakiś sposób zaszkodzić dla pieca. Zapewne zmieszane są z wapnem choć ja tam nie widzę za bardzo wapna raczej trochę gruzu który wybieram przy pakowaniu do worków.

Co koledzy o tym sądzą? Jak można ten problem rozwiązać? 

Pozdrawiam.

Opublikowano

U nas PUK odbiera, kilka wystawię bo tam więcej gruzu niż trocin, ale jak chłopaki by zobaczyli te 30 worków to by chyba zwątpili :)

Mi chodzi przede wszystkim o kwestię czy można tym przepalać w kotle pelletowym z dodatkowym rusztem czy to nie wpłynie niekorzystnie na piec nadmiar sadzy, obniżenie sprawności pieca? Tak po malutku i po troszeczku zasypując. :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Trociny  wysyp na działkę i przekop,jak przegniją będzie nawóz.

Opublikowano (edytowane)

@szelest

Dzięki kolego za pomysł bo już straciłem nadzieję co ja z tym zrobię. Poczytałem sobie na stronach poradników ogrodniczych i faktycznie dobry pomysł wykorzystania trocin. Do tej pory robiłem kompost ze skoszonej trawy i zgrabionych  jesienią liści drzew owocowych, teraz dojdą jeszcze trociny,ale też postaram się wykorzystać to między uprawami. Tylko zastanawiam się nad zakwaszaniem gleby czy aby nie zakwaszają choć mowa jest przy kompostowaniu o przekładaniu nawozem azotowym, ale też o kredzie która zabezpieczy przed powstaniem kompostu kwaśnego.

EDIT:

Teraz to trzeba by zmienić tytuł chyba - Wykorzystane trocin w ogrodzie :)

Edytowane przez slawul
Opublikowano

Znajdź rośliny, które to lubią. Chyba borówka. W razie potrzeby wapno i po kłopocie,odczyn zmieniony.

Ja bym się jeszcze upewnił,czy jakimiś środkami biobójczymi nie zapuszczono tych trocin. Środki z lat 60/70 były bardzo niebezpieczne.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki koledzy za porady. Miało być o paleniu trocinami a wyszło na użyźnianiu ogródka. Część na pewno wykorzystam w ogródku, ale z kolegą z pracy dogadałem się on bardzo chętnie weźmie, jego kocioł łyknie to bez problemu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez slawul
Opublikowano
W dniu 9.09.2018 o 20:45, HarryH napisał:

W razie potrzeby wapno i po kłopocie,odczyn zmieniony. 

Ja bym się jeszcze upewnił,czy jakimiś środkami biobójczymi nie zapuszczono tych trocin.

Zamiast wapna lepiej kreda ( węglan wapnia), jest bezpieczniejsza.

Po takim czasie nie został by żaden ślad po pestycydach.

• 1 rok później...
Opublikowano

Śmiało można dodawać trocin do pelletu , kolega tak robi od 2  lat  w proporcjach 1 worek trocin 2 pellletu  a to wszytko na palniku Kipi.

Sam się do takiego testu przymierzam ale nie posiadam  źródła trocin  :(

slawul  Na Frorum jak pytasz o takie rzeczy to wiedz że tu   20% to koledzy albo producenci pelletu  kolejne  20% to sprzedawcy pelletu i serwisanci kotłów . 

Więc weź to pod  rozwagę.

Opublikowano

Stalmark też jest - więc wiedz, że reklamacja będzie odrzucona ze względu na mieszanie pelletu z trocinami :-)

Opublikowano

@Marek33K ja już pisałem o tym. Ty patrz żeby twój palnik i podajnik przepchnął normalny pellet, bo z tym tu też będziesz miał problem, dopiero potem niech ci inne głupoty do głowy przychodzą. Pamiętaj że tam masz mechaniczną przepustniczke, która potrafi się przyhaczyc przy normalnym pellecie. Od trociny klapka ci się nie otworzy bo za lekkie, na to przyjdzie kilka kulek pelletu, trocina wejdzie między rant przepustnicy a ścianki rury i będziesz wchodził pod zasobnik ze śrubokrętem żeby zdjąć ten kawałek rury spiro i odetkać resztę.

Opublikowano
W dniu 10.09.2018 o 19:02, slawul napisał:

Miało być o paleniu trocinami a wyszło na użyźnianiu ogródka. 

I niech to zostanie przy drugiej opcji... Trocinami można palić w kopciuchu , ale żeby dodawać do pelletu jako mieszankę? 

To te firmy są głupie, bo go przesiewają, a mogliby w gratisie dorzucić ze dwa kg trocin :) 

Opublikowano

Panowie spójrzcie na datę u kolegi @slawul to po trocinach pozostało już pewnie tylko wspomnienie więc raczej już nie potrzebuje porad w tym temacie . Dosypywanie trocin do pelletu mija się z celem zysk energetyczny z tego żaden , jak już ktoś ma dostęp do trocin i sporo miejsca no to to ma podajnik przystosowany do tego celu podobnie jak do zrębki .

Opublikowano (edytowane)

eliks

Ten Stalmark naprawdę taki  delikutachny ?  przecież  po  przerzuceniu tony pelletu  przez podajnik  jakieś tam trociny / pył się wykruszą i producent powinien to przewidzieć w konstrukcji podajnika.

Co do tych trocin to miałem na myśli  dorzucenia  powiedzmy  10kg na  45kg pelletu więc ta przepustnica powinna to puścić normalnie

Edytowane przez Marek33K
Opublikowano

Ciekawe czy " groszkowcy" dorzucają miału... Przecież tam też jest ślimak i przepchnie... Ludzie to jednak mają pomysły... 

Opublikowano

Właśnie groszkowcy powinni dorzucać do eko  zrębki lub trocin - dodanie biomasy polepsza spalanie samego ekogroszku.

Wielokrotnie na tym forum o tym pisałem i dawałem linki do polskich badań w tym temacie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeśli współczesne kotły maja temperaturę spalin realnie 50-70C, to ja bym się zastanowił nad dosypywaniem biomasy. 

Na większą skalę - UR polskich elektrowni rwą sobie włosy od skutków współspalania biomasy, ale oni nie mają wyboru.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, sambor napisał:

Właśnie groszkowcy powinni dorzucać do eko  zrębki lub trocin - dodanie biomasy polepsza spalanie samego ekogroszku.

Wielokrotnie na tym forum o tym pisałem i dawałem linki do polskich badań w tym temacie.

Jeżeli to była odpowiedź na mój post, to nijak się ma do tego co napisałem. 

Patrząc na temat, to też z księżyca wpis :) 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano
8 godzin temu, Marek33K napisał:

eliks

Ten Stalmark naprawdę taki  delikutachny ?  

Nie tyle delikatny co bywa upierdliwy. U mnie 2 sezony takie Ekosilvery jakoś działają, tylko dziwne dźwięki wydają.

8 godzin temu, Marek33K napisał:

przez podajnik  jakieś tam trociny / pył się wykruszą i producent powinien to przewidzieć w konstrukcji podajnika.

No właśnie przewidział. Otwierasz prawą stronę, wchodzisz pod zasobniki, śrubokręt, zdejmujesz obejmę, ściągasz tą krótką rurę i wywalasz nagromadzony się syf. Ja jestem prawie pewny że nagromadzenie się trociny prędzej czy później przytnie przepustniczke.

• Lubię to 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam dostęp do suchych trocin ( mieszanka liściasto iglasta) i oleju po fastfoodach. Myślałem żeby doprowadzić do absorbcji oleju na powierzchni wióra drzewnego ( żeby był "tłusty", ale żeby nie "kapało"), powinno to zwiększyć kaloryczność paliwa do ok 28MJ/kg, a następnie tym palić w piecu z podajnikiem ślimakowym do ekogroszku. Ogólnie wszystkie produkty są biopaliwem więc od strony prawnej powinno być ok, pytanie jak od strony technologicznej? Będzie śmierdziało frytkami na całej wsi?

Edytowane przez kremator