Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedługo będę montował kocioł 5 klasy w starym domu w którym CO działało grawitacyjnie, czy muszę instalować pompę czy grawitacja to pociągnie? Piec to SKAMP-PV 13kw a grzejniki to takie białe, dwupłytowe ,co do rur to są jakieś stare, nie plastiki. Do wymiany będzie również bojler, zastanawiałem się nad ERMET. Chciałbym zacząć szukać instalatora a nie naciągacza.

Opublikowano

Przy kotłach klasy 5tej problem jest taki, że mają zazwyczaj nazwijmy to duże, pokręcone wymienniki - przez co grawitacja może mieć ciężko się przecisnąć. Skam-PV aż tak duży nie jest, ale nikt nie zagwarantuje Ci, że uzyskasz odpowiednią temp. na powrocie - a jest to warunek konieczny dla życia kotła. Jak wstawisz już coś co podniesie temp. powrotu to o jednej pompie się nie obędzie. Plus jest taki, że przy np. pompie kotłowej i odpowiednim obejściu grawitacja będzie działać jak braknie prądu. Rozwiązań dużo, nie musi być mega drogo, ale co się ludzie tak tych pomp boją? Wychodzimy przecież z PRLu... Ja bym wolał coś dla wygody dołożyć a nie wstawiać piec za pare ładnych tysięcy i nie przerabiać nic...

Opublikowano

Po pierwsze ogrzewanie grawitacyjne startuje od dużo wyższych temperatur w kotle, po za tym - o czym już kolega pisał, kocioł kl 5 ma mocno rozbudowany wymiennik - co spowoduje większe opory przepływy wody przez kocioł i przez co start grzania instalacji będzie o jakieś mim 10-15 wyżej niż przy starym kotle.

Zbyt wysokie grzanie = większe zużycie opału.

Czyli reasumując jak chcesz mieć cały czas ponad 70C na kotle możesz nie dawać pompy, jak chcesz grzać od 55-60C to pompa musi być lub nawet 2 - jedna do pracu na CO, druga do obiegu ochrony kotła,

Oczywiście przy przeróbce na pompę należy wykonać osobną rurę do naczynia wzbiorczego.

Bojler Ermet to badziew - ja odradzam.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, sambor napisał:

po za tym - o czym już kolega pisał, kocioł kl 5 ma mocno rozbudowany wymiennik - co spowoduje większe opory przepływy wody przez kocioł i przez co start grzania instalacji będzie o jakieś mim 10-15 wyżej niż przy starym kotle.

Mam mocno rozbudowany wymiennik i małe opory przepływu, więc nie muszą być regułą te większe opory...Zależy to tylko od konstrukcji wymiennika.

Opóźniony start grzania instalacji ? Czy przypadkiem nie jest to korzystne dla kotła, bo szybciej osiąga wyższą temperaturę?

Edytowane przez heso
Opublikowano

Wysoka temp na kotle jest Ok dla kotła, ale bez przesady - trzeba jeszcze myśleć o czymś takim jak ekonomia spalania.

PS nie odnoś innych kotłów do tego co ty masz, gdyż nawet nie wiesz jaka jest klasa tego wynalazku - to prototyp, to że spala czysto to mało istotne,

ważne jest to że  nie ma papierka, to drugie jest ważniejsze.

Ja swoje uwagi oparłem na kotłach dostępnych na rynku.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Czy taka pompa Grundfos Alpha1L 25-40 180 wystarczy? Gdzie w domku jest te ponad 90m do ogrzania, razem z piwnicą ok 12m oraz jednym małym pokojem na górze z jednym grzejnikiem. Wysokość pomieszczeń to 2.20m a piwnica ma 2.10m. Nie rozumiem tej drugiej pompy, jaka to ma być? Obiegowa? Ona ochroni przed zbyt wysoką temp?

pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Opublikowano (edytowane)

Druga pompa tzw.kotłowa nie chroni przed zbyt wysoką temp.lecz zbyt niską temp.wody powracającej do kotła (ochrona przed korozją niskotemp.)

Obie pompy 40ki wystarczą.Wykonanie jak w załączniku.

Kocioł węglowy ukł.otw..jpg

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano (edytowane)

Dobrze czytasz)Są 3pompy 1-kotłowa odpowiedzialna za utrzymanie odpowiedniej temp.powrotu do kotła 2-obsługująca zasobnik 3-zasilająca instalację grzejnikową Tym sposobem każdy obieg jest sterowany niezależnie

Edytowane przez odpowietrznik
  • 3 lata później...
Opublikowano

Mam nowy kocioł klasy 5 pokrecony wymiennik i bez problemu działa na grawitacji na kotle ustawione 55 na grzejnikach 45 i wszystko śmiga bez najmniejszego problemu.Przy grawitacji nie trzeba zabezpieczać powrotu kotla zaworem poczytajcie sobe o zasadzie dzialana grawitacji.