Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.06.2018 o 13:13, maronka napisał:

Pionowy lepszy w teorii i praktyce co do czyszczenia ale kiedyś hydraulik mi mówił że szybciej padnie niż poziomy,sam mam pionowy i chwalę ale ma rok więc do padnięcia daleka droga,liczę że 20 lat wytrzyma

Mija rok od zamontowania kociołka,spisuje się bardzo dobrze,czyszczony do kwietnia regularnie (teraz rzadziej co widać na zdjęciach) ale czy wytrzyma 20 lat?Temperatury na nim od 60-90 stopni,na powrocie zawór 3d a po lekkim podskrobaniu wygląda tak(to chyba korozja).Aż się boję ze tak będzie w każdym miejscu.Czy to normalne zjawisko?

IMG_20180605_160054.jpg

IMG_20180605_160041.jpg

Opublikowano (edytowane)

To normalna korozja powierzchniowa -standard , nic się nie dzieje . Mój wytrzymał 30 lat na grawitacji i jakoś nie pociekł a wybudowany tylko na życzenie domowników bo nie potrafili w nim palić . Załuje do dzisiaj że się dałem przekonać i zezłomowałem sprawny kocioł . 

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Trochę substancji smolistych się odłożyło, pewnie od drewna, postaraj się efektywniej spalać.

Opublikowano

Mój wymiennik  (opłomkowo - płomieniówkowy )paląc drewnem,IMG_20180609_085242.thumb.jpg.009b563b6f466f9cd5befac40b100298.jpg po omieceniu miotełką wygląda tak :

IMG_20180609_085314.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja w mojej Hajnówce miałem takie rury ale spaliny opływały je od zewnątrz więc nie szło tego dokładnie wyczyścić ,teraz w mpm jest bajka ,raz na tydzień omiotę i mam tak jak ty czysty wymiennik mniej więcej i też na drewnie

Edytowane przez maronka
  • 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 25.05.2018 o 15:47, sambor napisał:

To że przepływ  pionie jest lepszy wiedział już Szrajber w latach 30-tych XX wieku , opisując to w swojej publikacji o piecach.

Z resztą ta książka jest do pobrania w dziale z instrukcjami.

Z resztą wszystkie dobre kotły np Kalvis, czy kotły Przemka mają wymienniki pionowe.

Dodatkowo do pionowego wymiennika łatwiej jest wsadzić  zawirowywacze, które w pionie skuteczniej działają.

Witajcie, jestem nowy  też szukam pieca i mam pytanie, czy piece z wymiennikiem w pionie są wydajniejsze od poziomych, jak dobrze pamiętam to stare piece były w pionie robione tylko w tamtych czasach nikt na to uwagi nie zwracał, ładował węgiel i miało być ciepło.Pozdrawiam.

Opublikowano

A to chodzi raczej o wymiennik konwekcyjny?