Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Chyba Gruntowa Pompa Ciepla

kic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni forumowicze.

Jestem tak zielony w tempacie że jesteście moja ostatnią deską ratunku. Lada moment zaczynam budowę w okolicach Wolomina. Dom parterowy bez poddasza i piwnicy okolo 120 m powierzcni uzytkowej plus garaz. Mysle o gruntowej pompie ciepla z koektorem pionowym. bo gazu w okolicy brak a ekogroszku sie boje. Planuje w calym domu ogrzewanie podlogowe. Czy mozecie polecic konkretny model, lub firmę z mazowieckiego, ktora nie zje calwgo budzetu na dom i przeprowadzi mnie przez caly proces.?

A moze pompa powietrzna?

Pozdawiam

Jarek

Gość berthold61
Opublikowano

Słuszna decyzja tylko jak już masz koparkę do rozgrzebywania fundamentów to nie lepiej od razu zaprawić ją do poziomego dolnego źródła ? zaoszczędzisz w ten sposób kilka dobrych tysięcy , odwierty pionowe są choro drogie .

Opublikowano

Troche malo miejsca na poziomą instalacje. Bede wdzieczny za polecenie rozsadnej firmy lub propozycje:)

Opublikowano

założ powietrzną ,Samsung lub Panasonic i będziesz miał tanio czysto i eksploatacji najtaniej  ,9kW i spokojnie bedzie sobie pracowała

Opublikowano

u mnie chyba też PC :)

projekt https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zurawkach-3-t-m82420fdf8f50e

wycena: CW, ZW,CO, sanitarka, stelaże,  podłogówka, rekuperacja, ekogroszek na Seko MaxLe 69tyś

J.W - bez ekogroszku z PC http://www.alpha-innotec.pl/klient/dowiedz-sie-jak-dziala-pompa-ciepla-i-jaka-jest-jej-zasada-dzialania/pompy-ciepla/rodzaje-pomp-ciepla-katalog/szczegoly/wzs-62h3m.html na odwiertach + 30tyś więcej

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na etapie projektu czy też adaptacji projektu istniejącego gruntowa pompa jest najlepszym wyborem. W zasadzie nie ma złych pomp - u nas od kilku lat sprawdza się gruntowa PC Apic (użytkowe poddasze, na dole podłogówka na górze grzejniki, 147 metrów kwadratowych pow. użytkowej).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zastanawiam się to prądu zje więcej :-)

Opublikowano
14 godzin temu, dzejoo napisał:

zastanawiam się to prądu zje więcej :-)

Zgadza się, ale różnica w kosztach i tak się nie zwróci. Chyba, że ktoś ma dużą działkę i będzie robił wymiennik poziomy, (znacznie tańszy od odwiertów) to jeszcze można rozważać sens gruntowej.

Opublikowano

Średnia średnią, wiadomo, że ta zima nie należała do zim stulecia, ale był okres z dużymi mrozami. Pytanie jak wtedy sprawdza się pompa powietrzna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.