Skocz do zawartości
IGNOROWANY

De Dietrich Baxi Duo Tec - Najprostszy Termostat Pokojowy

DieFohlen90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

od lipca 2017 korzystam z kotła Die Dietrich Baxi Duo Tec. Wszystko ładnie chodzi i grzeje, ale chciałbym założyć na kolejny sezon grzewczy termostat pokojowy. Widziałem termostaty oryginalne, dedykowane dla tego modelu ale są one drogie i posiadają opcje które są mi nie potrzebne. Mam pytanie do Was, fachowców, czy do tego konkretnego pieca, da się podłączyć tak aby wszystko działało dobrze, termostat pokojowy taki najprostszy z pokrętłem jak np ten: http://allegro.pl/termostat-pokojowy-regulator-temperatury-bimetal-i6279137723.html

Nie zależy mi na jakiś "wodotryskach" tylko na sterowaniu samą temperaturą w mieszkaniu i taki regulator spokojnie by mi wystarczył, tylko chciałbym się upewnić czy da się taki podłączyć i czy będzie działał. 

Pozdrawiam serdecznie !

Opublikowano

Możesz podłączyć taki termostat, ale one ze względu na konstrukcję i zasadę działania  będą niedokładne ,  lepszy jest termostat elektroniczny .

Jak podłączyć - instrukcja str 11.

Opublikowano

chodzi o to że mają +/- 1 stopień różnicy? Pomyśle nad elektronicznym. A do podłączenia wystarczy kabel 2x0,5 ?

Opublikowano

Tu trzeba sprawdzić czy na zaciskach w kotle pod które będzie podłączony przewód jest napięcie sieci

Jak jest to przewód musi być odpowiedni do tego napięcia

Jak nie ma na nim 230V to może być dowolny

Przekrój 2x0,5 wystarczy

Opublikowano

Obejrzalem instrukcje, i pisze ze listwa M1 tam gdzie podlacza sie termostat, jest pod napieciem 230 V, czyli jaki mniej wiecej bym potrzebował przewod?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Ja mam na grzejnikach głowice danfoss connect i sterowane przez danfoss link. Super sprawa :) i jestem bardzo zadowolony

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam takich chyba 14 jak dobrze pamiętam :)

Ale w pomieszczeniach mogę ustawić indywidualnie temp. Jak dla mnie to super.

Opublikowano

Nie, nie :)

U mnie po prostu ten system się sprawdził i mam komfort w pomieszczeniach taki jak chcę :)

Nie wiem jak jest w tym zestawie który Ty wkleiłeś, ale w moim jest tak, że po pierwszym zamontowaniu głowic one przez pierwszy tydzień sprawdzają i adaptują się do pomieszczenia. Danfoss link pilnuje tego wszystkiego (ma  algorytm).

Nie wiem jak jest w innych podobnych  zestawach, ale ja jestem zadowolony :) Pozdrawiam :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem instalatorem więc moge dodac pare słów.

Kupujesz i montujesz kocioł za prawie 4 tysiące a na sterownik żałujesz wydac i kupujesz cos za 26 zl?

Ostatnio do podobnego kotła zamontowałem klientowi ,bo sie strasznie upieral ze chce taki miec ,model z dostępem i zarządzaniem przez telefon,przez internet.

Fakt,że nie kosztuje 26 zł 

Kocioł był Vitodens i zamontowałem mu takowy:

http://sterownikitech.pl/sterownik-bezprzewodowy-pokojowy-st-283c-wifi-czarny,id595.html

Cały pic polega na tym ze można sobie zmieniac ustawienia na telefonie i nie trzeba byc w domu.

Super sprawa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.