Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bardzo Tani Kocioł Ds

MistrzMasarski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale dlaczego tak się dzieje? Bo Dakon nie ma wymyślnego palnika tylko przegrodę, nie ma się co zatkać, można łatwo odpopielić, gdyby miał jeszcze ceramiczną przegrodę to spełniał by normy i to jeszcze lepiej jak podajniki na pellet. Organizacja paleniska bardzo podobna do Eko Wery. Chyba nie przez przypadek kotły o podobnej organizacji paleniska nie mają kłopotu ze spalaniem różnych węgli z drewnem może być trochę gorzej ale do drewna są przecież specjalne kotły więc to drewno to raczej paliwo zastępcze w tym przypadku.

Ten kocioł to problem i wątpię żeby był bez problemu wystarczy spojrzeć jaki jest problem z MPM a co dopiero będzie z tanim piecem DS o frywolnej konstrukcji...

Gość berthold61
Opublikowano

O tych dakonach są dobre opinie , no i koszt nie zabija bo to tylko  2,5 tys zł , muszę jeszcze popytać użytkowników na jakiej mocy minimalnej one potrafią sensownie chodzić i być może zamiast jakiegoś taniego podajnikowca w 3 lub 4 klasie kupię tego dakona bo jak by nie patrzeć mamy jeszcze 10 lat spokojnego palenia , tym bardziej że mnie drewno absolutnie nie interesuje a tylko i wyłącznie węgiel

Opublikowano

Gdyby jeszcze chciało Ci się słuchać tego co mówią inni... Przejrzyj instrukcję dakona, str. 6, rys. 3, pozycja 21 na rysunku ! Werze jeszcze przegrody ceramiczne się nie śniły, jak inni to robili. Patent ???

Ale kufa i co z tego? Co to kufa wnosi do tematu? Normalny jesteś? Tak cie boli ten patent, inni też mają patenty i to nie na takie rzeczy, ehhh to polskie cebulactwo i zawiść, coś strasznego. Facet jest po 60tce skąd wiesz co mu się śni a co nie? Co za gość...

Poza tym teraz jest na tym kasa to każdy patentuje co może a ty nadal siedzisz przed monitorem i wylewasz żółć, tak ciężko ci dupsko ruszyć i opatentować coś dobrego?

Opublikowano

Wnosi do tematu to, że ciągle reklamujesz akurat jeden kocioł i jedyne, słuszne i opatentowane w nim rozwiązanie. I jesteś jakimś dziwnym trafem głuchy i ślepy, że inni już dawno to mają. Kilka postów wyżej nawet napisałeś, że gdyby dakon to miał ( ceramiczną przegrodę), to spełniałby normy... No to pokazałem jak krowie na drodze, że jeden z modeli dakona już dawno to ma i co ? A no dostajesz wścieklizny i rzucasz się na posłańca, za to że przynosi złe wiadomości... Weź sobie coś na uspokojenie i pisz at rem a nie at persona...

Opublikowano

W każdym kotle ds, najlepiej z palnikiem ceramicznym. Zresztą, także w każdym kotle gs spalisz znośnie sosnę, paląc od góry.

Opublikowano

Miestrz Masarski

Piec rakietowy.

Gość berthold61
Opublikowano

Nie jest to specjalnie uciążliwe ale na krótką metę bo na dłuższą to tragedia , ja spalałem całe lato i połowa zimy stare podłogo więźbę dachową kika drzew ściętych , kocioł na rozgrzewkę zżerał zasyp w ciągu 3 godzin ale jak podłoga się zagrzała to te stare spróchniałe drewno potrafiło trzymać nawet do 6 godzin . ale ja za żadne skarby nie chciałbym palić stale drewnem , węgiel to jednak wygoda nawalić i cały dzień święty spokój .

Opublikowano

A smok się cieszy aż ogonem zamiata.

Opublikowano

Przecierz węgiel w kotle bez szamotu i wysokiej temperatury komory spalania+odpowiednio podanego PW będzie kopcić.

I żadne zapałki,milimetry i inne cuda na kiju tu nie pomogą.

Gość berthold61
Opublikowano

Jak będzie tylko trochę kopcił to mnie to nie przeszkadza i mam czas 10 lat na wymianę jak dożyjemy to zobaczymy i być może trzeba będzie zakładać pompę ciepła

Opublikowano

Czyli jaki kocioł, prócz HG sprawdzi sie do spalania sosny?

zawsze możesz kupić nowego DSa w dobrej cenie,moc tylko wielka.

http://www.wyprzedaz.defro.pl/mobile/pl/c/Kotly-zasypowe/59

Opublikowano

Bufor dobiera się do zapotrzebowania na ciepło w domu, a kocioł to możesz wstawić i 30kw, a kto komu zabroni :)

Opublikowano

No ok. Czytałem o buforach duzo. Ale czegoś nie rozumiem. Chcialbym ds-a, żeby móc palic ciagle. A czy przy buforze sie to sprawdzi? To nie powonno wyglądać tak, że sie go naladuje i przestaje palic?

Gość berthold61
Opublikowano

Nie wiem jak kto ale wg mnie kupno kotła za 4-6 tys do tego bufor za co najmniej 3 tys pus duperelki i robi się 8-10 tys a to koszt kotła 5 klasy na styk lub nawet pompa ciepła , to albo tani na styk z mocą kocioł albo iść na całość czytaj wygodę i bezobsługowość , tak ja to rozumię

Opublikowano

Dokładnie dlatego wrzuciłem link,normalnie Defro DS kosztuje ok 5ooo pln

Opublikowano

Możesz komorę zasypowa wyłożyć ceglami szamotowymi co znacznie zmniejsza moc

Opublikowano

Jak zmniejszysz moc i stwierdzisz, że dobrze się pali ciągle na małej mocy to bufor sobie odpuscisz.

Bufor żeby miał sens musi trzymać minimum te 12h (żeby nie palić w nocy)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.