Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pogodówke.Fajnie się sprawdza bo działa według krzywej grzewczej.O regulatorze pomyślałem aby zaoszczędzić trochę pelletu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy przy regulatorze pokojowym normą jest aby temperatura na piecu po wygaszeniu spadała o 20 st.C od zadanej?Zadana na piecu 68st.C i spadnie nawet do 43 st.C.Na powrocie również

Opublikowano

I potym gonisz temperatury,czyli nie zaosczedzisz nic,bo zima nie przestaje ci ciepla odsysac z domku poki termostat wylaczy grzanie.Polecam termostatom tylko obnižac temperatury grzewczej o 2°poki sterownik pozwoli taka akcja i poniechac grzanie szmigac.

Opublikowano

U mnie histereza na regulatorze pokojowym wynosi 0,3 st.C.Nie wiem czy o to Ci chodzi?

Opublikowano

Nie chodzi o hystereza termostatu,ale o to co sterownik zrobi w przypadku sygnalu termostatu "wygrzane".Najliepiej tylko obnižyc temp. CO.

Opublikowano

U mnie sterownik wyłącza pompę CO i obniża temp.zadaną za zaworem 4D o histerezę,którą mam ustawioną na 4st.C poniżej zadanej.

Opublikowano

4 stopnie przy podlogowke to dužo za dužo i z podstawy marne,kiedy pompka stoi.

Opublikowano

Nie mam podłogówki tylko same grzejniki.Pisałem o pogodówce 🙂

Opublikowano

Skoro kocioł tak się wychładza pytanie ile czasu trwa od wygaszenia do ponownego rozpalenia…

Opublikowano

Kocioł u mnie działa przy regulatorze pokojowym tak,że dobija CWU jeśli spadnie o histereze(10st.C).W między czasie jak osiągnie temp.pokojową to na piecu może mieć 52st.C wtedy piec się wygasza.Uruchomi się wtedy gdy pokojówka spadnie o histereze(0,3) i czasem schłodzi się do 40st.CTak to chyba działa.

Opublikowano

To niech pokojówka go nie wygasza tylko osiągnięcie temperatury zadanej…

Opublikowano

@CeKris jesli to kociol na pellet to niech sie wygasi i czeka na sygnal z termostatu - o ile konfort nie spada w pomieszczeniach.

Zawor/pompa jak odetnie kociol to bedzie stal cieply, instalacja stygnie.

Podtrzymanie to raczej do wegla. Ale mozesz oczywiscie probowac z ta druga opcja.

Opublikowano

Tak to piec na pellet.I działa jak piszesz.Czeka na sygnał termostatu.Komfort nie spada bo dałem niską histerezę na zawór 4D.Na zawór 4D są dwie opcje sterowania nim:

1)obniżenie pokojówki-narazie z tego kożystam.Po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu sterownik na kotle wyłącza pompę CO i trzyma zadaną temperature na zaworze 4D minus histereza.Ustawione na(-5st.C)

2)zamknięcie zaworu ,którego jeszcze nie testowałem.Po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu sterownik na kotle wyłącza pompę CO i zamyka całkowicie zawór 4D.Jednak wydaje mi się,że przez to może być niski komfort cieplny.