Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Proszę o opinie na temat podanego na rysunku Wariantu 3 bądź inne propozycje.

Historia:

CWU otrzymuję grzejąc przepływowo wodę w buforze ciepła. Do regulacji temperatury CWU używałem zaworu mieszającego termostatycznego - patrz Wariant 1. Ponieważ dość często w buforze panuje na zasilaniu temperatura powyżej 95 st C przez dość długi czas, po 3 latach bezawaryjnej pracy wysiadł mi termostatyczny zawór mieszający. Wcześniej podobną sytuację miałem z podobnym zaworem na zasilaniu podłogówki i zamiast zaworu mieszającego termostatycznego zastosowałem zawór mieszający z siłownikiem. Popełniając błąd zastosowałem to samo rozwiązanie w instalacji CWU - patrz Wariant 2. Błąd mój polega na tym, że układ ten ma za dużą bezwładność - biorąc prysznic woda robi się to zimna to gorąca - siłownik o czasie obrotu 140s. 

Problem:

Wobec powyższego chciałbym wrócić do termostatycznego zaworu mieszającego - czas reakcji 1s. Ponieważ większość termostatycznych zaworów mieszających ma maksymalną temperaturę pracy T=90stC chwilowo T=95stC pomyślałem żeby zmniejszyć temperaturę przed tym zaworem zaworem mieszającym regulowanym ręcznie - patrz Wariant 3. Czy w takim układzie zwiększy się znacząco żywotność termostatycznego zaworu mieszającego? Czy zawory mieszające termostatyczne należy regularnie rozkręcać czyścić i smarować?

post-49505-0-31620100-1515011939_thumb.png

Edytowane przez jkr80
Opublikowano

Mój jeden zawór już padł chyba przez częsty kontakt z wodą >95'c . W instrukcji afriso jest podany schemat z syfonem który ma zapobiec dostaniu się gorącej wody z wężownicy cwu do zaworu w chwili gdy nie jest używana woda. Jak myślicie da to coś??

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A może należało by zastosować zawory zwrotne. Takie w śrubunkach ostatnio widziałem.

Pozdrawiam

J.

Opublikowano

Na pułapkę nie mam bardzo miejsca. A te zawory zwrotne nie będą puszczać pod wpływem wyporu cieplnego?

Pozdrawiam

J.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki teres. Ja nie mam cyrkulacji więc odpada cała gałązka z pompą i zz3 i zz4. Rozumiem więc że doradzasz mi zastosowanie zaworów zwrotnych zz1 i zz2.

Pozdrawiam

J.

Edytowane przez jkr80
Opublikowano

Nie wiem czy mówisz o wyporze temperaturywym czy o obiegu wymuszony pompą. U mnie przepływ użytkowy wymusza ciśnienie z hydroforu. Co do syfonu to przerabiałem temat przy okazji łączenia bufora z kotłem. Generalnie syfon głęboki na ok 70 80 cm w najplytszym miejscu i nie działał. Rury 1,5". Bardziej myślę o zaworach zwrotnych.

Pozdrawiam

J.

Opublikowano

Czy mógłby się wypowiedzieć na ten temat kolega Sambor?

Opublikowano

Ja mam podobny problem z VTA na wyjściu bufora, ale kłopotem jest odkładający się kamień gorącej wody, więc czyszczę co 2-3 msc i OK.

Natomiast w tym temacie częściowym rozwiązaniem będzie propozycja 3 z postu 1.

Pod warunkiem , że zawory 3-D nie stłumią przepływu- ten pierwszy musi  mieć większy przepływ niż ten drugi , a TZM musi mieć odpowiedni przepływ , inaczej z kranów będzie kapać a nie płynąć.

TZM to wg mnie ESBE VTA522 - 45-65C, 1" z Kvs=3,2 - 3,5, a ten pierwszy to VRG 131 1" z Kvs=6,3.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Sambor znalazłem chyba rozwiązanie:  Honeywell TM200 solar

do podłogówki

https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/pdf/tm50-200-300solar-m-pl01r1109.pdf

do cwu

https://products.ecc.emea.honeywell.com/cz/pdf/tm50-tm200-tm300-pd-en0h1358ge23r0213.pdf

Max. temperatura wody 110stC

co o tym sądzisz?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, 

mam identyczną sytuację, bufor, wężownica, zawór mieszający Esbe i temperatura na buforze często ponad 90stC.

Ponad trzy lata było ok, od pewnego czasu pojawia się problem - zawór czasami nie puszcza ciepłej wody, raz pracuje normalnie a innym razem trzeba długo czekać na ciepłą wodę. Zaobserwowałem, że w momencie braku ciepłej wody zawór jest bardzo gorący więc pewnie zamyka przepływ CW.

Co może być przyczyną takich sytuacji? Przypominam, że częściej działa poprawnie niż wadliwie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sambor znalazłem chyba rozwiązanie:  Honeywell TM200 solar

do podłogówki

https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/pdf/tm50-200-300solar-m-pl01r1109.pdf

do cwu

https://products.ecc.emea.honeywell.com/cz/pdf/tm50-tm200-tm300-pd-en0h1358ge23r0213.pdf

Max. temperatura wody 110stC

co o tym sądzisz?

Czy zawory zostały zainstalowane? Jeśli tak to jak się sprawują, głównie interesuje mnie TM200 do CWU, mój dotychczasowy Esbe padł po prawie trzech latach pracy w ekstremalnych warunkach (temp. na buforze często powyżej 100oC).

Edytowane przez enseb
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jeszcze ich (tm200) nie zainstalowałem - inne priorytety. Chętnie jednak posłucham jak się sprawują w instalacji cwu z buforem ciepła.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 3 lata później...
Opublikowano

Dla info

Po dwóch latach eksploatacji w instalacji z buforem ciepła (temp. często sięgające100oC) stwierdzam, że nic z zaworami tm200 się nie dzieje. Żeby określić ile w takiej instalacji wytrzymają musimy poczekać. 

Pozdrawiam