Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Dolać Wody Do Naczynia Wyrównawczego C.o. ?

maniello

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum i pochwalę się nową instalacją C.O. z kotłem zasypowym górnego spalania SETLANS AIR 12kW. Ogólnie spoko kocioł.

Ogólnie już od jakiegoś czasu zacząłem sezon grzewczy i jeden grzejnik mi się zapowietrza, domyślam się że trzeba dolać wody do naczynia wyrównawczego który jest na strychu. Problem w tym, że nie wiem jak do niego nalać wodę bo wchodzą do niego dwie rury, jedna wprowadzająca, druga przelewowa i jeszcze jedna odpowietrzająca i w całym zbiorniku nie ma jakiegoś korka, którego można odkręcić i dolać wody.

Z tego co widziałem to ta rurka odpowietrzająca jest przykręcana czyli w sumie ją muszę odkręcić ? Ona jest lekko zakrzywiona kolankami w dół.

Jak piszę to mój pierwszy sezon z C.O. i uczę się obsługi.
Jak ktoś może coś doradzić to z góry dzięki.

Opublikowano

Tak z tyłu jest zatkany jakiś zawór, ale to chyba trzeba z ciśnieniem dolewać z sieci wodociągowej bo inaczej jak ją tam wpompować ? 
Ja słyszałem, że dolewa się w naczyniu wyrównawczym.

Jeśli jednak przez ten zawór na dole przy kotle to co i jak do niego podpiąć aby dopełniać okresowo ?

Opublikowano

Raz dziennie to faktycznie przesada hehe :D

Czyli normalnie podpiąć wąż do kurka z tyłu kotła odkręcić zawór i puścić wodę z kranu ? Kiedy będzie wiedział, że starczy dolewać ?

Opublikowano

Tylko, że rura przelewowa z naczyniem zbiorczym jest piętro wyżej od kotła. Tak myślę, że więcej jak litr góra 2 litry nie ma sensu lać i potem zobaczę na strychu czy mokro jak poleci z rury przelewowej. Jak będzie sucho to jeszcze z litr i tyle.

Opublikowano

Rura przelewowa powinna być sprowadzona do kotłowni, nad zlew/kratkę ściekową, żeby było widać kiedy się przelewa. Jaką masz średnicę tej rury i rury idącej do naczynia?

Opublikowano

Średnica rury do naczynia to chyba 22. Też już się domyśliłem, że właśnie przeleje mi się na dół z naczynia. Muszę teraz sobie kupić taki wąż aby do kotła podpiąć i wlewać wodę z kranu.

Opublikowano

Przepisowo minimum 1" lub CU28. Jak masz to naczynie podłączone do kotła, jesteś w stanie rozrysować?

Opublikowano

Nie znam się jak to rozmiar rury dokładnie. Rura wychodzi z ciepłą wodą z kotła i idzie na grzejniki i zaraz koło kotła jest trójnik i rura idzie do góry ponad strop do naczynia na strychu.

Opublikowano

Rura przelewowa wychodzi zaraz koło kotła, mam wiaderko podstawione jakby miało się przelewać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.