Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z lokalnego składu, wydaje się na dosyć mocny po tym jak się spala, dostawca twierdzi że Wesoła

Opublikowano

I chyba masz odpowiedź na wszystkie swoje bolączki. Wesoła to ciężki opał do ogarnięcia i spalania. Gdy zaczynałem swą przygodę z podajnikiem to też miałem Wesoła i podobne problemy i podobnie popielnik wyglądał. Męczyłem różne ustawienia, nocowałem w kotłowni itp. aż od kolegi wziąłem kilka worków retopala i zgadnij co się stało... cud! Wszystko spalone, popiół czysty w domu cieplo. Normalnie tak mi wtedy klata się podniosła i zobaczyłem nad sobą napis bohater domu. A poważnie to drugi kolega też uparcie pali tylko Wesoła i nie zwracał uwagi nigdy na poprawność instalacji na ilość spalonego grochu i jak to się paliło tylko wsypać i zapomnieć ale w zeszłym sezonie oddal cała dostawę wesołej bo jakość obecnej wesołej nawet jego wyprowadziła z równowagi.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To nic nie boli ,a może bardzo pomóc. Tylko kup jakiś pewny opał.

Opublikowano

No właśnie... "pewny"..., mieszkam na wsi niedaleko Wielunia i nie bardzo wiem gdzie mogę kupić coś pewnego, jeden skład w zeszłym sezonie miał pewny bo kumpel brał a w tym roku psy na nim wiesza, pełno tu lokalnych składów ale każdy miesza coś po swojemu i z tą "pewnością" bywa różnie

Opublikowano

Ja uzywam ekogroszek Skarbek. W porownaniu z np. Chwalowice (28 000, 6,8% popiolu) czy Piekary (26 000, 3,8% popiolu), ktore kiedys uzywalem to narazie Skarbek bije wszystkie na glowe. Tylko popiol, zero spiekow, a jezeli sa to wielkosci groszku. Z Chwalowic czy Piekar sa o wiele mniejsze spieki niz ma kokelga mafik.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
No właśnie... "pewny"..., mieszkam na wsi niedaleko Wielunia i nie bardzo wiem gdzie mogę kupić coś pewnego, jeden skład w zeszłym sezonie miał pewny bo kumpel brał a w tym roku psy na nim wiesza, pełno tu lokalnych składów ale każdy miesza coś po swojemu i z tą "pewnością" bywa różnie
Czyli też łódzkie. może gdzieś na większym składzie znajdziesz właśnie Skarbka jak kolega wyżej opisuje.

Opublikowano

Skarbek super sprawa tyle ze okolo 200 pln drozszy niz inne ekogroszki

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, atp2000 napisał:

dodac wapna, czego nie stosowalem, do slabszego ekogroszku.

wapno jesli dobrze kojarze to sie dodaje zeby sie groszek nie spiekal a nie dodawal mocy. Kwestia czy warto dodac te 200 pln bo moze byc inny spelniajacy wymagania a tanszy.

Edytowane przez staryk
Opublikowano

No, tak. Wapno zeby sie spiekal. Tez to mialem na mysli. Przy tych slabszych lub tez gorszych u mnie sa spieki, male ale sa.

Moze jakis jest.

Opublikowano
wapno jesli dobrze kojarze to sie dodaje zeby sie groszek nie spiekal a nie dodawal mocy. Kwestia czy warto dodac te 200 pln bo moze byc inny spelniajacy wymagania a tanszy.

Owszem może byc. Może poszukać czegoś mniej kalorycznego np ekoret, retopal, jakiś rusek, kolumbijski, Bartek silver.

Opublikowano (edytowane)

Niestety poddałem się z podawanymi przez Was ustawieniami

Wróciłem na ustawienia sprzed roku, czyli nadmuch 50% (przesłona 2cm), dopracowałem tylko przerwę i w tej chwili jest 4s/49s

Wiem, że idzie w cholerę w komin ale nie mam innego pomysłu jak to badziewie spalić, a na tym trybie się wszystko spala.

Mam jeszcze tej nieszczęsnej Wesołej 40 worków i planuje to wypalić i sprawdzić coś innego, okazało się że u mnie na wsi koleś ma oryginalnego Skarbka, muszę wypróbować coś innego bo na tych cholerstwie stracę nerwy. Jak kupię coś lepszego to się będę bawił w optymalizację spalania.

Dzięki za dotychczasowe porady i pomoc!!

Edytowane przez mafik
Opublikowano

A czemu nie chcesz dokupić czegos słabszego i nie puszczać w komin? :)
Bogata wieś jak skarbkiem pala :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie chce mi się już kombinować i mieszać, ostatnie 2 tyg. nic tylko siedzę w kotłowni i już mam dosyć

Opublikowano

No jak tam wolisz, kombinować za bardzo nie ma z czym a chocby na 2 workach sprawisz

Nie namawiam bo wiem jak to wqrza

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, mafik napisał:

Nie chce mi się już kombinować i mieszać...............

I słusznie.....  bardzo słusznie....  i nie zdziw się jak niektórzy koledzy po tym krótkim cytacie właśnie ci,  którzy do tej pory tobie odpisywali i starali się pomóc na następnego twojego posta zaczynającego się mniej więcej tak....pomóżcie bo coś tam mi......... dopowiedzą.........nie chce mi się już.....

Ot tak mi się coś ubzdurało... obym był w wielkim błędzie..

Pozdrawiam. Stary i może głupi.YARO.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

YaroXylen, może jesteś stary i nie głupi więc mam do Ciebie szacunek, więc Ty też uszanuj pewne decyzje i nie narzucaj komuś tego co zrobiły byś Ty i daruj sobie te zbędne komentarze, nie każdy ma tyle wiedzy i czasu co Ty, być może są inne ważniejsze w życiu rzeczy niż siedzenie 6h codziennie przez 2 tyg. w kotłowni żeby uzyskać idealne nastawy, zwłaszcza jeśli ma się gówniany opał, podziękowałem za dotychczasowe rady i pomoc, ale jak potrzebujesz większej wdzięczności to napisz to się jakoś rozliczymy

Opublikowano

Witam kolegę.

Wdzięczności kolego nie potrzebuję.... szkoda że zamiast przyjąć dobrą radę ...... nie nie... już mi się nie chce pisać.

Życzę Tobie dużo ciepła w rodzinnym gronie. YARO

Opublikowano

To nie jest do końca tak jak piszesz, czasem dobre rady nie działają, próby próby i nic, to już ręce opadają

Dzisiaj np. znowu zacząłem kombinować od nowa na niskim nadmuchu bo mi zżarł worek w pół dnia, aż taki rozrzutny nie jestem żeby to przyjąc na klatę, obniżyłem zadaną na 58st. bo jakoś te 60 jest dla mnie jakieś przeklęte, może się uda :)

Opublikowano

mafik. Ile Ci piec spali ekegroszku na dobe?

Po ustawieniu na 57 chyba za duzo pali. Spieki duze i dalej na PID. Pisalem o ekogroszku takim, siakim, a sam sie zrobilem i kupilem z Wesolej 10 workow. Nie pytalem sie sprzedawcy, bo zawsze mial z innej kopalni.

Opublikowano

Zadaną mam od wczoraj 58st, podawanie 4s/57s, nadmuch 35% (przesłona 1cm), cały czas przerzuca niedopał od przeciwnej strony do podajnika

Od 22.00 do 6.00 rano z podajnika zeszło 13% czyli jakieś 15kg, na układ mam 45st.

Musiałem wczoraj coś zmienić , bo na dużym nadmuchu żarł jak smok, a ni jak nie potrafię z tym węglem dojść do ładu

Jutro rano biorę inny na próbę, w najgorszym wypadku Wesołą zostawię na wiosnę jak będzie cieplej, zejdę na 55st. zadanej i wtedy sie dobrze spalał jak jest mniejsze zapotrzebowanie

Opublikowano

to zrób tak jak radziłem w innym temacie tobie zaślep kilka otworów w palniku od strony podajnika aby wyrównać ciśnienie po przeciwnej stronie .będzie mocniej dmuchalo.

Opublikowano

Właśnie podajnik zassał Skarbka oryginalnego i zobaczymy jaki będzie efekt, kupiłem 4 worki na próbę, trochę wilgotny, 1060zł/t