Riva Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Witam wszystkich. Nadszedł ten moment po 7 latach użytkowania muszę wymienić ślimak podajnika w Defro DUO 15 KW z 2009r. Zastanawiam się nad ślimakiem stalowym ale z grubszą ścianką ślimaka 10 mm , podajnikiem żeliwnym lub niebotycznie drogim ślimakiem z nierdzewki. Jakie są Wasze doświadczenia z zastosowaniem innych ślimaków. Jakiego producenta ślimaki polecacie . Defro raz że nie jest pewne co montowało do danego pieca to jest niebotycznie drogie Podajnik u nich to cena nierdzewki na necie. Pozdrawiam wszystkich.
broda1301 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Przerabiałem Ślimak drogi z defro i połowę tańszy z aledrogo i ten tańszy był grubszy i trwalszy.
broda1301 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Ale i tak w końcu jest cały podajnik żeliwny.
Riva Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Dziękuję za informację. Czytałem że ślimaki żeliwne są trwałe ale nie znoszą domieszki kamienia , mielą ekogroszek gdyż ich średnica min wałka jest znacznie większa od stalowego ślimaka .
hektoras Opublikowano 28 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 A może poszukasz używanego ślimaka ?? Spotkałem się z tym że dorabiają także i wówczas można znacznie grubszy zwój zastosować. A co do nierdzewki to myślę że i tak będzie się ścierał i tutaj w tym przypadku jest problem.
Arczi82 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Hejka ja w tamtym roku wymieniłem w defro duo 15 kw. Tylko mi padł po 4 latach. Zadzwoniłem do defro podałem im rok produkcji i numer seryjny z tabliczki. Za 160 zł już z wysyłką przyszedł nowy stalowy. Za rok sprawdzę w jakim jest stanie. Od razu wymienilem koronkę na retorcie. Zastanawiam sie ile wytrzyma ta rura w ktorej slimak sie porusza ?.
Riva Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Witaj. Czy zakupiony ślimak posiada na końcu pazur . Z jakiej grubości blachy produkują sam zwój ślimaka, Pozdrawiam
Arczi82 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Wiec tak niestety nie pamiętam grubości, ale zobacz sobie na zdjęciach jak to wygląda brak pazura jak w starym ślimaku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.