Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A skąd wziąłeś te 114kg?

Liczyłeś co do kg?

Moim zdaniem to moc netto czyli w instalację, inaczej nie miałoby to sensu.

Przez część okresu grzewczego notowałem zużycie paliwa na dobę. Waga 114 kg to przybliżone zużycie dobowe w tamtym czasie (ilość węglarek * waga węglarki z zawartością)

Czyli zakładając, że mój obecny kocił osiągnął w tym czasie sprawność 80% moc oddawana do instalacji to 35,6kW*0,8 = 28,48kW.

Uwzględniając powyższe czy można by przyjąć, że kocioł o mocy nominalnej 32kW byłby wystarczający?

Opublikowano (edytowane)

Tak wychodzi.

Odnośnie tego co napisałem o mocy netto mialem na myśli Twoje pytanie o to co oznacza moc kotła z tabliczki znamionowej.

Edit.

Co by było jasne nie doradzam nt doboru mocy kotła :)

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

To może doradzicie jaka sytuacja będzie dla mnie gorsza:

1) niedoszacuję moc kotła (zamiast 38kW zainstaluję 32kW i będzie zima stulecia)

2) przeszacuję (zamiast 32kW będzie 38kW)

?  :)

Opublikowano

1) Wrzucisz lepsze paliwo, dmuchniesz mocniej, spaliny pójdą w górę - dorzucisz jakiś zawirowywacz. W najgorszym przypadku na mrozach w domu będzie ze 2-3 stopnie mniej - zgroza...
2. Jeśli jest to takie przeszacowanie - to pół biedy, jeśli to przeszacowanie z 25 na 38 - to już kicha.

Jeśli zapotrzebowanie wyszło 20 - wziąłbym piec max 25 i palnik 25 i dokupił czapkę 32 do ardeo jak już tak się boisz...

Kocioł 25 podciągnie więcej z ARDEO-32 - ale wg tego nie będzie to potrzebne...

Opublikowano (edytowane)

Nawet jak ruszt wodny znajduje się nad deflektorem ?

Czy rezygnacja z rusztu wodnego może skutkować zmniejszeniem nominalnej mocy grzewczej kotła?

tauron-schemat-budowy.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Powierzchnia rusztu również wlicza się do powierzchni wymiennika. Ale wadą rusztu jest zbytnie ochładzanie spalin po opuszczeniu palnika. Zobacz sobie konstrukcję kotłów V klasowych. W żadnym rusztu wodnego nie uświadczysz. Swojego czasu była moda na ruszt wodny w kotłach i jeszcze gdzieś tam w świadomości niektórych pozostało i wmawiają sobie i innym, że to zaleta. Jeśli zależy Ci na czystym spalaniu to omijaj konstrukcję wyposażone w ruszt wodny. Tak samo daruj sobie pomysł palenia drewna na ruszcie dodatkowym. Takie ekscesy to tylko dla sadomasochistów.

Nie rozumiem ludzi którzy kupują kocioł podajnikowy z myślą o "ręcznym" paleniu, tfu! ręcznej utylizacji opału.

Jak nie możesz, żyć bez codziennego zaglądania do kotła to kup sobie jakiegoś zasypowca, domontuj do niego bufor i heja.

PS. A do patrzenia na ogień lepiej nadaje się kominek....

Opublikowano

Parametry kotła znajdują się na stronie:

http://mgspaw.pl/kopia-tauron-duo-pro.html

Jednak będę celował w moc 38kW, zatem powierzchnia kotła 4m2. Na przekroju kotła widać gdzie jest umiejscowiony powót zimnej wody. Grubość blach wymiennika: wewnątrz blacha kotłowa 6mm; na zewnątrz zwykła 4mm. Sterownik SPPv2.

Niestety Ardeo Iron jest do mocy 32kW, zatem pozostanie mi Ardeo AZP (38kW) z rusztem obrotowym. Będzie to dobry wybór do miału?

Cena zestawu 8k PLN. Warto coś takiego kupić?

Ok powrót jest w porządku, Sterownik KARAKAL :-D  to SPPv2L, palnik Technix to Batory.

Jak z Ardeo Iron R + SPPv2L za 38 kW liczą 8k z VAT 23% to nie jest źle - chyba, że to z VAT 8% tyle wychodzi.

"To może doradzicie jaka sytuacja będzie dla mnie gorsza:

1) niedoszacuję moc kotła (zamiast 38kW zainstaluję 32kW i będzie zima stulecia)

2) przeszacuję (zamiast 32kW będzie 38kW)"

1) Kocioł pójdzie na wyższej niż nominalna mocy z wyższą temperaturą spalin [ograniczeniem będzie moc dmuchawy i spiekanie się węgla]

2) Przez 80% sezonu zapotrzebowanie jest poniżej 30% maksymalnego więc będzie niska temp. spalin co powoduje szybszą korozję wymiennika kotła a czasem uszkodzenie komina [kondensat]

Opublikowano (edytowane)

Na dom 400m nie można zamontować kotła na 8%.

Kolega oczywiście zrobi jak zechce tylko nie rozumiem dlaczego pyta na forum skoro wie ile potrzebuje?
Ja dałbym tam 25kW tylko nie jakieś badziewie z alledrogo za 5 tysi, jesień, wiosna i cieplejsze dni suchy miał a na mrozisko dobrego groszku ze dwie tony ale, to ja :)

Pisząc miał mam na myśli prawdziwy miał a nie piasek węglowy który pozostał po odsianiu przez handlarza z miału groszku i eko groszku, takim miałem to można dziury równać po "kulawej" drodze a nie sypać do kotła :)

Edytowane przez karoka65
Opublikowano

Ok powrót jest w porządku, Sterownik KARAKAL :-D  to SPPv2L, palnik Technix to Batory.

Zamówiłem właśnie Technixa żeliwnego oznaczonego jako MINI z racji że to taki Batory. Wg producenta jak dzwoniłem na dobrym paliwie pójdzie 22 kW - Jarecki określa moc na 12kW (max 15).

Batory 10 mógłby być za mały.

Ma ktoś ten palnik Technixa w jakimś kotle i może coś o nim powiedzieć?

Opublikowano (edytowane)

on ma podobne wyjście wymiarowo jak batory, uszczelniasz jak każdy inny żeliwny stały, dobierasz paliwo i palisz

Do kotłów ja się jednak przekonałem do batorego,

tam w technixie  patrze jednak na sv-100, 2dmuchawki, 2kanały powietrzne, odpowiedni soft i prawdziwie będzie można powalczyć o cos, tyle,że dla mocy znamionowej 23-26kW, bo niżej to ni ma szans rzetelnie na paliwach rynkowych cos zrobić. (kombinacją wszystko idzie, ale to wg mnie tworzenie fikcji, czego ja robić nie chcę)

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Jeszcze jedno - czy w takich palnikach żeliwnych na wielkich mrozach lepiej jest sypnąć bardziej kaloryczne paliwo (28-30) czy podać więcej węgla o mniejszej kaloryczności (24-26)?

Nie wiem w co się zaopatrzyć na zimę :)

Opublikowano

Jeszcze jedno - czy w takich palnikach żeliwnych na wielkich mrozach lepiej jest sypnąć bardziej kaloryczne paliwo (28-30) czy podać więcej węgla o mniejszej kaloryczności (24-26)?

Nie wiem w co się zaopatrzyć na zimę :)

Tu nie o kaloryczność idzie a o szybkość spalania choć zwykle te bardziej kaloryczne spalają się wolniej i dłużej, a jak podgonisz dmuchawą to koksu naprodukujesz bo mają spiekalność RI.

Tak więc taki 24-26 na duże mrozy powinien być lepszy niż 28-30 ale to nie reguła - podaj konkretne węgle do wyboru to będzie można podpowiedzieć co wybrać.

Opublikowano (edytowane)

Wybrałem Jaret Plusa - zakupiłem na 2 lokalnych składach. Jeden przed ulewami zjechał suchy jak pieprz, z drugiego składu taniej i więcej i też nie jest źle. Worki jutowe, więc o suchość się nie boję. W kategorii koło 25 kkJ z lokalnych składów znajomym ten sprawiał najmniej problemów. Tak to mamy jeszcze Jareta standard, coś z Kazimierza 27 kkJ, i coś takiego co mi do niczego nie pasuje i podobno się spieka:

http://gluc.com.pl/wegiel/179-ekogroszek-carbon-24tys-kj.html

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 3 tygodnie później...