Tymo Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #1 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Witam, jest na sprzedaż dom z kotłem VITOLA 100 - bardzo porządnie zrobiona instalacja, serwisowana. Pytanie: przerabiać na gaz, czy wywalić i kupić nowoczesny piec na gaz / groszek? Koszt przeróbki byłby znaczy ponieważ w domu nie ma gazu sieciowego trzeba pociągnąć do budynku z ulicy? Co będzie najekonomiczniej, jeśli można proszę o rady?
heso Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Jak zobaczyłem ten tytuł, pomyślałem, że chodzi Ci o przerobienie kotła z oleju na węgiel (koks)... Takie cuda też są możliwe.
besix Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Nie wiem jak oceniasz pellet jako opał , ale taka przeróbka czyli zamontowanie palnika pelletowego zamiast olejowego jest bardzo powszechna wśród posiadaczy olejaków. To oczywiście nie gaz i trzeba się liczyć z jakąś obsługą takiego kotła , ale przeróbka niewielka i koszty ogrzewania niższe.
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Vitole to prosto można przerobić na pellet wstawiając zamiast palnika olej/gaz palnik na pellet Viking -Bio. Sam tak mam, tylko nie w Vitoli , a w prawie identycznym Wolfie CNK-25
Hermogenes Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Olej jak na razie tani 2150 netto za 1m/3 .poz .Hermogenes
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 To palić olejem, a jak zdrożeje to się zastanawiać , liczyć koszty i ew wymieniać sam palnik lub cały kocioł Ten kocioł na gazie będzie drogi w eksploatacji
Tymo Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Rozmawiałem z kilkoma serwisantami pieców i wszyscy tylko mówią, gaz, gaz, gaz i wyrzucić Vitolę. W moim przypadku z doprowadzeniem gazu do budynku i po budynku + piec gazowy to koszt ok. 15 tys. zł. Dzięki wam jest nadzieja, prawdę mówiąc nie wiedziałem co to jest pellet, ale podoba mi się pomysł. Pytanie kogo szukać, żeby profesjonalnie dokonał takiej przeróbki??? Znacie kogoś w trójkącie Częstochowa - Katowice - Kraków?
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Możesz popytać np tu http://www.feromex.pl/oferta.php?oferta=palniki_na_pellets Oni mają ponoć przedstawicielstwo tego producenta, kilka lat temu koszmar, teraz to się chyba wyrobili. Podstawową wadą takiego palnika w kotle olejowym jest konieczność czyszczenia kotła co ok 150kg spalonego paliwa - tak jest u mnie. Zaletą to że zostaje cała automatyka kotła olejowego i sterowanie instalacją. W poście #70 tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17882-palnik-na-pellet-w-kotle-w%C4%99glowym/page-4 są zdjęcia mójego palnika Viking Bio 20kW w kotle olejowo - gazowym Wolf CNK-25. Pracuje już ponad 6 lat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.