Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja przepraszam, rzegus, ale podajnik2 to jest ten ślimak w palniku. To on podaje świeży pellet do komory spalania. No chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś naprostuje.

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano (edytowane)

Nie no dokładnie jest tak jak piszesz . Gdy wpadnie z 1 podajnika tą rurą wpadnie w ten ślimak i podaje go dalej - mi chodziło o to że już w komorze spalania wypycha jeszcze nie spalony pellet do pieca, nową dawką świeżego pelletu. . A gdy otworzę drzwiczki z palnikiem to płomień przez ten ślimak cofa się lub dymi. Gdy pisałem że zmniejszę mu dawkę oryginalną miałem na myśli podajnik nr 1 bo 2 mi chyba cały czas pracuje.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

A, spoko. Nie załapałem

Opublikowano

Panowie dojrzałem w końcu do zakupu palnika kipi do obecnego defro optima komfort , palnik to 5-16kw a teraz mam kilka pytań typowo technicznych i chciałbym abyście mi to trochę naprostowali co i jak

1 kupić można z 23% VAT czy idzie kupić z 8% VAT-em

2 sterownik ekomax 350 jest wystarczający do prostej instalacji typu 90m2 podłogówki z mieszaczem oraz bojlerem na przelew czyli odpada zawór 3D do ochrony kotła  bo jedna pompa ciśnie na 2 kaloryfry oraz bojler a druga w podłogówce nic więcej

3 jak najlepiej zabudować ten palnik w kotle typu górniak

4 co jest jeszcze najbardziej niezbędne do typowego wstawienia w zwykły kocioł a co można sobie darować

Tak można zakupić z 8% VAT-em

Opublikowano

No to wracając do podajnika wrzucam fotkę. Podajnik od poziomu odchylony około 15 stopni. W między czasie przywróciłem ustawienia fabryczne bo przesypywał mi pellet (chyba powiesił się regulator). Palę tą łuską i nie rozumiem już kompletnie nic. Poza zmianą max FL na 60% czasem czyszczenia na 35 sek palnik pali jak szalony, więc przestałem grzebać w ustawieniach  i czekam na koniec łuski. Przy okazji zauważyłem że jeśli zmniejsza się czas czyszczenia palnika np do 30 sek. to te 8% obrotu również z automatu się zmniejsza. I jeśli palnik ma robić większą rotację to trzeba grzebać w procentach. Poszukałem też w między czasie ślimaków to tego podajnika i o dziwo jest kilku producentów którzy to robią zarówno sprężynowe jak i na trzpieniu. Ale z tym wstrzymam się do przejścia z kartonowego zasobnika na ten kipi box. Jest szansa że uda mi się ułożyć w boxie palnik w takim położeniu tylko lekko będę musiał podciąć blachy ale jak to zrobię to podeślę zdjęcia. 

post-76031-0-58767200-1514444286_thumb.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

A reszta pytań ? jak z gwarancją ? czy lepiej wołać fachmana aby to założył tylko u mnie ich za bardzo nie ma

Opublikowano (edytowane)

Sorki ale pomimo pionowego w kompie zdjęcia wrzuca mi je w poziomie

Edytowane przez kocur34
Opublikowano (edytowane)

A reszta pytań ? jak z gwarancją ? czy lepiej wołać fachmana aby to założył tylko u mnie ich za bardzo nie ma

Ja w tym roku zmodernizowałem swój kocioł. Założył mi to serwisant który robił mi kotłownię. Podbił mi wszystkie ustawienia w karcie a czy to przejdzie to się okaże bo nie mają na miejscu żadnego autoryzowanego serwisu. Jeśli zrobi to nie ich serwis to może być problem z gwarancją. Jeśli chodzi o resztę to ja dokupiłem czujnik temperatury spalin, oraz econeta i jak na razie to wszystko w co zainwestowałem. Co do sterownika to ten 850 P2-C jakoś mi nie leży. Pomimo aktualizacji oprogramowania odnoszę wrażenie, że mało stabilnie mi pracuje. (czasem podwyższa temperaturę zadaną mieszacza o 2 stopnie a cwu o 3) ale może za dużo od niego wymagam.  

Na marginesie econet (niby bajer) ale masz w nim zapisane parametry pracy kotła i pełną historię więc zawsze możesz sprawdzić jak pracował kocioł lub pracuje i ja go szczerze polecam jako zakup obowiązkowy. Na razie jeszcze nie korzystałem ale można dać dostęp online Plumowi lub Kipi w celu regulacji.

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

Zobacz, jaką masz nieczułość mieszacza. Ja mam ustawione 2 st. na kaloryfery (mieszacz 1) i 1 st. na podłogówkę (mieszacz 2). Przy CWU też mi przebija o 2-3 stopnie, ale to pewnie kwestia braku pasty termoprzewodzacej przy czujniku temp. w bojlerze.ff130f2e7f6ff3f23a842f9a47c737f0.jpg

Opublikowano

Dokładnie tez tak mam. Ale może tez parametr "czas wydłużenia ładowania zasobnika cwu 2 min" może podkręcać temperaturę wody. Jest to mały szczegół więc do tego przywyknę chyba ze wpadnie jakaś kasa to nie wiadomo czy portfel mnie nie zaswędzi i nie będzie jakiś zakupów  :rolleyes:

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie jest, ten parametr powoduje, że pompa CWU idzie dłużej o ten  ustawiony czas. Daj go na zero, ale wtedy obserwuj kocioł, czy temperatura po wygaszeniu zbytnio do góry nie skacze ( wydłużenie pracy pompy CWU ma temu zapobiegać)

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Do uruchomienia/odpalenia potrzebny jest serwisant. To samo dotyczy corocznych przeglądów.  Osobiście też się zastanawiam nad zakupem KIPI ROT Power. Mam już dość wygarniania ton popiołu, sadzy i skuwania tego nagaru. Nie wspomnę o kurzu i brudzie wszędzie dookoła.  Teraz dopalę węgiel, zostało go może na 1-2 miesiące. Najpierw palnik a po sezonie grzewczym bufor. Myślę, że kocioł 24kw (Heiztechnik HT EKO DUO + KIPI 6-26 i bufor 1000l powinny współdziałać dobrze.) Przy moim zapotrzebowaniu na ciepło ~6kw czego bym nie wsadził na paliwo stałe i tak będzie przewymiarowane. Wolę zainwestować w palnik pelletowy dobrany do tego wymiennika i bufor ciepła, przynajmniej 1000l.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Do gwarancji liczy się faktura,palnik można odpalić samemu ważenie to podstawa,wszystko jest oposane w tych instrukcjach

Nie tylko faktura. Nie wiem ile płaciliście za montaż tego palnika przez autoryzowany serwis ale jak mi rzucili 1000 zł to dałem go swojemu monterowi. Zrobił to tak jak serwis i podbił na wszelki wypadek swoimi pieczątkami. Ponieważ montuje kotły z takimi palnikami w razie problemu będę się kopał z kipi. Mnie wszystko wyniosło 200 zł więc każdy musi sam musi rozważyć czy kupić i montować na własna rękę czy ściągać montażystę razem z palnikiem. Chyba na naszą korzyść może działać to że nie mają autoryzowanych serwisów np. w świętokrzyskim.

Opublikowano (edytowane)

@kocur34
Ale masz nie daleko w miejscowości Bejsce(małopolska)
Montowali u mnie w styczniu,elastyczna ekipa co do ceny.

Edytowane przez Ryszard
Komercyjna oferta usunięta
Opublikowano (edytowane)

Nie tylko faktura. Nie wiem ile płaciliście za montaż tego palnika przez autoryzowany serwis ale jak mi rzucili 1000 zł to dałem go swojemu monterowi. Zrobił to tak jak serwis i podbił na wszelki wypadek swoimi pieczątkami. Ponieważ montuje kotły z takimi palnikami w razie problemu będę się kopał z kipi. Mnie wszystko wyniosło 200 zł więc każdy musi sam musi rozważyć czy kupić i montować na własna rękę czy ściągać montażystę razem z palnikiem. Chyba na naszą korzyść może działać to że nie mają autoryzowanych serwisów np. w świętokrzyskim.

Warunki gwarancji.

1.Producent, firma BTI GUMKOWSKI Sp. z o.o. Sp. k. udziela 36 miesięcznej gwarancji na sprawne działanie palnika ROT-POWER w zakresie opisanym w DTR licząc od daty instalacji palnika (z wyłączeniem pkt 2) pod warunkiem wykonania corocznych odpłatnych przeglądów palnika przez autoryzowanego instalatora palnika. W innym przypadku gwarancja obowiązuje przez okres 12 miesięcy.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Warunki gwarancji.
1.Producent, firma BTI GUMKOWSKI Sp. z o.o. Sp. k. udziela 36 miesięcznej gwarancji na sprawne działanie palnika ROT-POWER w zakresie opisanym w DTR licząc od daty instalacji palnika (z wyłączeniem pkt 2) pod warunkiem wykonania corocznych odpłatnych przeglądów palnika przez autoryzowanego instalatora palnika. W innym przypadku gwarancja obowiązuje przez okres 12 miesięcy.

DTR-ver.-14 (najnowszej)

15. Warunki gwarancji 

Dziękujemy za wybór PALNIKA KIPI. Dokładamy wszelkich starań, aby urządzenie mogło być  jak najdłużej eksploatowane przez Państwa. Prosimy zatem  o zapoznanie się z poniższymi informacjami.   
Wymagany montaż palnika tylko przez Autoryzowanego Instalatora KIPI. 
1. Okres gwarancji. □ Producent udziela gwarancji na palnik  na okres 2 lat liczony od daty  Pierwszego uruchomienia, ale nie później niż 1 miesiąc od daty zakupu. □ Producent udziela gwarancji na okres 12 miesięcy na zapalarkę lub 3000 cykli               rozpaleń. □ UWAGA : Producent   warunkowo może  rozszerzyć okres gwarancji do 3 lat po spełnieniu poniższych warunków:  1.1 montażu palnika  oraz Pierwszego uruchomienia  wykonał  Autoryzowany              Instalator,  1.2 wypełnieniu Gwarancji i odesłaniu kopi Pierwszego uruchomienia do Producenta 1.3. wykonywaniu kolejnych  Przeglądów okresowych przez Autoryzowanego                Instalatora po 12 miesiącach eksploatacji. 

2. Pierwsze uruchomienie. Producent zaleca, aby zamontowanie palnika oraz Pierwsze uruchomienie było              wykonane przez Autoryzowanego Instalatora na zlecenie Użytkownika. Zakres pierwszego uruchomienia obejmuje:  □   sprawdzenie poprawności zabudowy i działania urządzenia, □   regulację palnika, □ kontrolę poprawności działania elementów zabezpieczających urządzenie, □   wypełnienie Gwarancji. Zakres pierwszego uruchomienia nie obejmuje:  □   usuwanie wad i usterek instalacji. 

3. Przeglądy. Przeglądy powinny być wykonywane co roku, licząc od daty Pierwszego                          Uruchomienia. 

4. Warunki gwarancji: □   posiadanie prawidłowo wypełnionej  Gwarancji, □   posiadanie dowodu zakupu palnika  □ dokonanie montażu oraz Pierwszego Uruchomienia przez Autoryzowanego Instalatora, □ przeprowadzanie przez Autoryzowanego Instalatora corocznych, płatnych przez Użytkownika przeglądów gwarancyjnych. 

52 

□ obowiązkowe odesłanie przez Instalatora kopii protokołu Pierwszego Uruchomienia do Producenta przez pocztę lub elektronicznie.  

5. Gwarancja nie obejmuje:  □ uszkodzeń wynikających z nieodpowiedniego składowania lub transportu urządzenia.  □ uszkodzeń wynikających z  wadliwego montażu  i Pierwszego uruchomienia  □  uszkodzeń  wynikających  z niewłaściwej eksploatacji urządzenia oraz stosowania niewłaściwych paliw, □ usterek wynikających z nieprawidłowo wykonanej instalacji grzewczej, kominowej, wentylacyjnej, □ uszkodzeń spowodowanych przez czynniki  niezależne od Producenta (m.in.: powódź, pożar, przepięcia elektryczne, itp.) □ części eksploatacyjnych podlegających zużyciu. 

6. Utrata gwarancji następuje  w wyniku: □  zerwania tabliczek znamionowych  identyfikujących urządzenie, □  dokonania napraw przez osoby nieupoważnione , □ zmiany elementów urządzenia – dokonywania przeróbek we własnym zakresie,  □ zgubienia  lub zniszczenia Gwarancji. 
Opublikowano (edytowane)

Jeśli mogę się wtrącić to nikt nikogo nie zmusza do korzystania z gwarancji. Jest ona dobrowolnym świadczeniem producenta. Prawie zawsze korzystniej dla nabywcy jest korzystanie z ustawowej ochrony konsumenckiej. Nie ma wtedy dziwnych haczyków. Okres obowiązywania 2 lata u sprzedawcy. Każdy powiatowy rzecznik praw konsumenta pomoże wyegzekwować. Polecam.

Edytowane przez zygu72
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Panowie no i jak spalanie z sonda. Czekam na wycene sondy bezpośrednio z pluma. Szwagier tam pracował jakieś tam znajomości pozostały. Ale nie o to chodzi. Ważne czy warto w sonde inwestować. Jak wplywa na spalaną ilość. Czy rzeczywiście są jakies oszczędności. Druga sprawa to komin - temperatura spalin. Ja mam komin 11m cegla szamotowa budowa lat 80. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Wszystkiegonajlepszego w Nowym Roku

Opublikowano

Powiem tak jak kupowałem palnik (mieszkam woj,opolskie) otrzymałem informacje że w mojej okolicy nie ma żadnego autoryzowanego montera a ściąganie go gdzieś z kraju mija śię z celem i nijak to śię ma do gwarancji którą to mam zapewniąną i tak się stało bo miałem problemy ze sterownikiem i moge z czystym sumieniem powiedzieć że serwis w kipi w moim przypadku był na wysokim poziomie,Przy okazji z cyklu dobre bo polskie - pelet jasny ( jedna z najnowocześniejszych linji w PL) pety w pellecie plus żółta gąpka cena 820zł i dalej pelet ciemniejszy izolacja zielona plus wapno celem rozjaśnienia 750zł (oczywiście kupiłem poza sezonem ok 100 zł taniej na tonie)

post-73396-0-24693800-1514585064_thumb.jpg

Opublikowano

A ja sie zastanawiałem co to takie białe w pellecie. Ja kupiłem przed sezonem taki pellet podobno 5.0 kaloryczność za 720zl. Popiołu a raczej piasku mnóstwo.

Opublikowano

@Tomek, jakiś czas temu wspominałeś, że "chodzi Ci po głowie" Danfoss Link. A patrzyłeś na coś takiego: http://sterownikitech.pl/sterownik-internetowy-bezprzewodowy-do-kolta-wifi-8s,id433.html ?

Wydaje się to być zwykły termostat zwierno- rozwierny o dużych możliwościach. Fakt, że na pełną funkcjonalność trzeba przeznaczyć trochę hajsu i kwestia tego, czy zagadałby z plumem... Pozostaje problem jednoczesnego podłączenia ecostera i tego termostatu, ale z tego co pamiętam, ty masz econeta, więc funkcjonalność obsługi kotła by pozostała... 

Opublikowano

Rozważałem i to też. Tak naprawdę to jest już dużo tych systemów do sterowania tylko kwestia kasy. Danfossa podałem jako przykład

Opublikowano

Powiem tak jak kupowałem palnik (mieszkam woj,opolskie) otrzymałem informacje że w mojej okolicy nie ma żadnego autoryzowanego montera a ściąganie go gdzieś z kraju mija śię z celem i nijak to śię ma do gwarancji którą to mam zapewniąną i tak się stało bo miałem problemy ze sterownikiem i moge z czystym sumieniem powiedzieć że serwis w kipi w moim przypadku był na wysokim poziomie,Przy okazji z cyklu dobre bo polskie - pelet jasny ( jedna z najnowocześniejszych linji w PL) pety w pellecie plus żółta gąpka cena 820zł i dalej pelet ciemniejszy izolacja zielona plus wapno celem rozjaśnienia 750zł (oczywiście kupiłem poza sezonem ok 100 zł taniej na tonie)

Tedi gdzie kupowałeś ten pelet??

Ja z tego samego województwa!

Gesendet von iPhone mit Tapatalk