Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, robin60 napisał:

@panczo88 no ma właśnie doczytałem drugi to jako uniwersalny na pewno podłączony pod mieszacz.

@robin60Chodziło mi o sprzęgło:))

Opublikowano

Tak dokładnie. Tylko że było też ciepłej. Aż się boje co będzie ją na zewnątrz spadnie do -15

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kurcze Panowie co robić, może rzeczywiście pomyśleć o tym sprzegle, nie chce popadać w paranoje ale zaczynam czarno to widzieć

Opublikowano

Na tym polega właśnie FL by kocioł oscylował w granicach zadanej. Nadzór jest po to by uniknąć krótkiego postoju i nowego rozpalenia. Do tego histereza 1st moim zdaniem potęgowała ilość rozpaleń. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Darbatt napisał:

Kurcze Panowie co robić, może rzeczywiście pomyśleć o tym sprzegle, nie chce popadać w paranoje ale zaczynam czarno to widzieć

A tak z ciekawości jaką masz temp.powrotu?

Opublikowano
Teraz, Darbatt napisał:

Sprzęgło zrównoważy hydraulicznie obiegi i ustabilizuje pracę kotła. Rozbioru raczej nie zmniejszy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@robin60
Spoko, napewno nikt tu nie myśli, że przez zmianę ustawień palnika na dwa domy pójdzie mu 15 kg na dzień.
Poszło 6 ton grochu, pójdzie jeszcze więcej pelletu. Natura.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Kolego @Darbatt ja bym na Twym miejscu pokusił się o pracę na czas kotła połączoną z ecoster Toucz i tym uniwersalnym w jednym czasie.

Do tego musisz tak zmodulować kocioł by w tej pracy w czasie się nie wygaszał a pracował cały czas w okolicach temperatury zadanej przy stałym rozbiorze , jak się chałupy nagrzeją pompy stop i zawór 4D zamknięty.

Histeryza temperatury w domu do 0,8 stopnia. 

Masz duży rozbiór KW z kotła więc samej mocy palnika bym nie ograniczał. Ponieważ on musi sobie dać radę z tym rozbiorem.

Pozdrawiam

Opublikowano
@robin60
Spoko, napewno nikt tu nie myśli, że przez zmianę ustawień palnika na dwa domy pójdzie mu 15 kg na dzień.
Poszło 6 ton grochu, pójdzie jeszcze więcej pelletu. Natura.
Może tego nie napisałem ale wtedy nie miałem żadnych zaworów 4d, sterowania pogodowego i generalnie wszystko ustawialem ręcznie

Opublikowano

A głowice termostatyczne na grzejnikach masz?

Opublikowano
Kolego [mention=79802]Darbatt[/mention] ja bym na Twym miejscu pokusił się o pracę na czas kotła połączoną z ecoster Toucz i tym uniwersalnym w jednym czasie.
Do tego musisz tak zmodulować kocioł by w tej pracy w czasie się nie wygaszał a pracował cały czas w okolicach temperatury zadanej przy stałym rozbiorze , jak się chałupy nagrzeją pompy stop i zawór 4D zamknięty.
Histeryza temperatury w domu do 0,8 stopnia. 
Masz duży rozbiór KW z kotła więc samej mocy palnika bym nie ograniczał. Ponieważ on musi sobie dać radę z tym rozbiorem.
Pozdrawiam
Ale czy wtedy nie będzie tak że jak się chałupy nagrzeja, pompki staną to potem jak ruszą to wychlodzona woda z grzejników wychlodzi Kociol i znów będzie musiał zapie....ja już sam nie wiem.

Opublikowano
A głowice termostatyczne na grzejnikach masz?

Tak mam

Opublikowano

Kolega @Dragster podesłał Ci kilka stron wstecz histeryzy H1 i H2 ustaw je tak  , żeby kocioł jak dochodzi do zadanej nie przeciągał i się nie wygaszał jak ma cały czas rozbiór. i w tedy pracuje cały czas grzeje domy jak nagrzeje przeciągnie i się wygasi dopiero . Do tego tak ustaw pracę kotła na czas i paneli by domownicy nie zmarźli ale temperatura oscylowała w okolicach 22-21,2

Ja już jestem bardzo blisko optymalnych ustawień .

Pozdrawiam

Opublikowano

Czyli pomieszczeń nie przegrzewasz. Zapomnij o trybie standard i dużej histerezie u Ciebie to się nie sprawdzi. Tryb FL tak jak miałeś tylko nieco większą histerezę. Z tego co mówiłeś i z czego powstała ta dyskusja wynikało, że masz dużo rozpaleń na dobę. 

Opublikowano

Wychodzi na to że całą tą instalacje w kotłowni należałoby rozebrać i zrobić od nowa, ani czas na to ani funduszy nie ma :-)

Opublikowano (edytowane)

Nie 

3 minuty temu, Darbatt napisał:

Wychodzi na to że całą tą instalacje w kotłowni należałoby rozebrać i zrobić od nowa, ani czas na to ani funduszy nie ma :-)

Nie przesadzaj,:))Rozdziel dwa obiegi żeby mieć nad nimi kontrolę.Każdy ma inne zapotrzebowanie na ciepło a steruje tylko jeden biedny 4d,

Edytowane przez panczo88
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Przez ile czasu ta woda Ci będzie chłodna do kotła walić 15 minut , ale przez 2 godziny pracy ciągłe będzie w okolicach 55.

Chociaż u Ciebie jeszcze ta podłogówka na jednym obiegu sam nie wiem.

Opublikowano
5 minut temu, Darbatt napisał:

Ale czy wtedy nie będzie tak że jak się chałupy nagrzeja, pompki staną to potem jak ruszą to wychlodzona woda z grzejników wychlodzi Kociol i znów będzie musiał zapie....ja już sam nie wiem.

Darbat musisz spróbować , tak jak spróbowałeś duże histereze , innaczej się nie dowiesz .

Opublikowano

@darbatt

Nie, no po co. Wstawisz sprzęgło, ustabilizujesz obieg kotlowy, pozostałe obiegi ustawisz jak Ci pasuje będzie póki co znośnie. Potem ocieplenie, bo Twoje 5 cm styropianu to nie za tego. U mnie przy mrozach -17 na kalafiory poszło ok. 41 stopni. W domu stała +22. I zobacz, jak chodził kocioł na FL u mnie.54775d8c8332fef268dec986dd777ad9.jpg&key=adc0dd1a3df76b2a736f82f2e5d593b0758870902a213bde4678ea09cc4a3dde

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Nie 
Nie przesadzaj,:))Rozdziel dwa obiegi żeby mieć nad nimi kontrolę.Każdy ma inne zapotrzebowanie na ciepło a steruje tylko jeden biedny 4d,
Obiegi są rozdzielone na mój dom idzie woda przez zaw sterowany pogodowo na drugim obiegu tepm ręcznie zadana na sterowniku 50 st i on steruje zaworem.

Opublikowano

Nie mam żadnego sprzęgła, obiegi na oba domy wychodzą z rury wychodzącej z pieca i tyle
Po lewo ist z zaworem na mniejszy dom ,po prawo na mój dom.870e101799d3fed95545e24b18da01db.jpg&key=38969a4cdcf5d37b0377b4df2307cc7031f8888c2c631a59da4af377118b2a88

Sorki, ale nie masz rozdzielonych obiegów.
Opublikowano

Panowie, jestem Wam niezmiennie wdzięczny za wszystkie rady i uwagi, nie spodziewałem się takiego odzewu :-)
Nie pozostaje mi nic innego jak próbować różnych ustawień, na pewno wykorzystam Wasze wskazówki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Sorki, ale nie masz rozdzielonych obiegów.
Chodziło mi o to że z pieca wychodzi rura pod która podpiete są dwa obiegi, wg mnie są rozdzielone ale widać że znowu się myle.

Opublikowano

Testuj, testuj i nie panikuj. Każdy cykl testów to co najmniej doba. Zapotrzebowania na kW nie oszukasz ale coś tam na pewno się urwie optymalnymi ustawieniami. Moim zdaniem u Ciebie modulacja zda egzamin. Minimalizuj ilość rozpaleń. I pomyśl nad lepszym dociepleniem bo to największy czynnik dla oszczędności. Może na początek poddasze. Górą najwięcej ucieka.