Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mniej będzie podawał. Większa wydajność znaczy że podajnik może krócej podawać żeby podać więcej.

Opublikowano

To hydraulik zawyżył ci tak wydajność podajnika? Jeśli tak, to w jakim celu? Zdajesz sobie sprawę, że prawie o połowę zmniejszyłeś moc palnika?

Opublikowano

To byl zwykly przyklad  a  z nim rozmawialem o tym mowiac mi ze zwiekaszajac wydajnlsc zwieksza sie dawka paliwa  podawanego i wmawial mi ze nie  ma roznicy  w pellecie za 700 zl a 1000 zl tylko  wsypywac  do podajnika wystarczy 

Opublikowano

Pewnie myslał że jak wpisze 16kg to tyle będzie podawał na godzinę a jak wpisze 10 to będzie podawał 10 kl na godzinę .

Opublikowano

@Zlotybb No ja tam nie zauważyłem różnicy wielkiej poza ilością popiołu i czasem spiekami, ale to dłuższy temat.
Ważna ilość paliwa w teście.

Opublikowano
Teraz, cezar76 napisał:

Ręce opadają. Już nawet nie chce się komentować. 

Twardym trzeba być, nie "mietkim"

3 minuty temu, Zlotybb napisał:

zwiekaszajac wydajnlsc zwieksza sie dawka paliwa  podawanego i wmawial mi ze nie  ma roznicy  w pellecie za 700 zl a 1000

Łaaaaa ha ha. Niech gość sobie najpierw mózg wypierze. A następnie ponownie rozpocznie edukację.

Opublikowano
2 minuty temu, papen76 napisał:

No ja tam nie zauważyłem różnicy wielkiej

Kup sobie dębowo bukowy... Rysiek się skusił. 

Opublikowano

Aaa, no tak. Bardziej chodziło mi o to, że czy słabszy czy lepszy mi szło i tak ok. 3.5 tony. Z tym że takie szutki to dla bardziej zaawansowanych.

BTW. Jakby Rysiek zmieszał z lepszym, to poszłoby łatwiej. Już było palone miskantem i pestką z wiśni

• Lubię to 1
Opublikowano

Weź ty sobie kolego znajdź może innego fachowca, albo sam opanuj ten palnik. 

@papen76, słonecznik też był spalany, ale jak dla mnie, to szkoda zdrowia na takie doświadczenia.

Opublikowano
2 minuty temu, Zlotybb napisał:

Jak o tescie  podajnika uslyszal to calkowicie sie za glowe zlapal i powiedzial ze jak jest ustawione to nie wolno tego ruszac 

A nie boi się po zmroku wychodzić na ulicę? Test podajnika trzeba robić po każdej dostawie pelletu. Mało tego. Jak wsypiesz pellet to nowego zbiornika to test wykaże np 9 kg na godzinę. Po tygodniu gdy już nazbiera się pyłu na dnie zasobnika rzeczywista wydajność spada o powiedzmy 2 kg. A co za tym idzie i moc palnika. Palnik wtedy jest przechładzany wentylatorem a sprawność kotła spada na ryj.

Jeżeli masz rewizję na dole podajnika regularnie spuszczaj pył lekko ją uchylając. 

8 minut temu, Zlotybb napisał:

Niestety ale  piec mam w lokalu co wynajmuje  a fachowca  znalazl wasciciel lokalu i jemu wierzy na slowo.  

Dadzą "se" rade

MAT.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Do Cezar 76 i Papen

Panowie po udzielonych mi korepetycjach, kupie nerwów, a zwłaszcza pomocy kolegi Kordjano długich rozmowach telefonicznych i jego anielskiej cierpliwości do mnie kociołek śmiga na tym pelecie.

Poznałem trochę zasadę działania palnika , ale tylko trochę, uważam , że  należałoby stworzyć tutaj takie małe ABC podstawy ustawiania palnika kipi. Będzie to bardzo pomocne dla takich zielonych w tych sprawach jak np. ja.

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano

.... słonecznik też był spalany, ale jak dla mnie, to szkoda zdrowia na takie doświadczenia.

Dokładnie to miałem na myśli. W DTR palnika są wyraźnie określone normy dla paliwa. Ale jak ma się czas i cierpliwość, to czemu nie potestować? Aaa, gdzies spotkałem gościa, który spalał fasolę, a raczej resztki poprodukcyjne.
@rychu29 Czytałeś tego mojego bloga?
Opublikowano

@rychu29 To teraz jak się nam trafi ktoś z takim pelletem to wysyłamy go do Ciebie , ja odpadam haha .

Opublikowano

Kordjano powiedz, że żartujesz ?

Gdyby nie Ty do tej pory siedziałbym w kotłowni.

Opublikowano

Żartuje haha , ale poważnie .

Opublikowano

Ty tu jesteś guru w tych sprawach.

Opublikowano

Tak mi się zdawało , ale teraz wiem że nic nie wiem , ale szkoła u ciebie była dobra ,przyda się .

• Lubię to 1