Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego Joke 00 tak na szybkiego to zmniejsz  te histerezy h1 i h2 z7st na 1 st 2 st nie wiem czy palisz w fl czy standard  jak w fl to spróbuj też zwiększyć moc minimalną z o % na 10 % nadmuch mocy maksymalnej za duży zmniejsz na 38% ,  wydaje mi się że palnik za wcześnie u ciebie  wchodzi w moc minimalną , a ona jest zbyt mała żeby dobić do temperatury zadanej , kaloryczność masz w porządku , pytanie czy robiłeś test podajnika ? i te 1700 g to prawidłowa wartość , jeśli masz sterowanie pogodowe to narazie wyłącz ,,Jak u ciebie wygląda płomień przy mocy maksymalnej ? w % i fizycznie jaki długi , to ważna informacja . Teraz doczytałem że zawyżyłeś wydajnośc podajnika bo spadał ci nidopalony pellet ,pytanie o ile ? nie powinno się tego robić przypuszczam że nie dopalał się  bo za duży nadmuch  na maksymalnej mocy , oraz rotacyjny cykl czyszczenia za duży oraz intensywność czyszczenia w % za duża  .

Opublikowano

@joke00 napisał

Piec chodził wczoraj cały dzień i nie dałby rady dobić do 55 stopni, to jest niemożliwe, ja rozumiem że kilka godzin maks może mu to zająć, ale nie cały dzień.

Jest to możliwe, jak widzisz, u mnie chodził non stop niemal 5 dni. Cztery w standardzie, jeden w FL, ale rzeczywiście, zatrzymywał się niecały jeden stopień od zadanej a nie jedenaście stopni!

Oby się moje słowo w g... obróciło, ale chyba coś tu musi być z tą wtyczką nie tak. Nawet na fabrycznych ustawieniach powinien hulać sam.

Tak czy siak, tarabań do instalatora. Łaski nie robi, że przyjedzie. Wziął kasę, to niech się wykaże. c81b6a1a2fab3ef91ae3676ac9728331.jpg&key=b08604f3ddffaa20bb9b92315e83ca2c73b678c834575c94faf31078e7c1f817

Opublikowano (edytowane)

Sorry teraz zauważyłem , że masz 5,2 

Sprawdź też sobie parametr kaloryczność. U mnie instalator wpisał cyfrę 16 ( wiadomo chyba każdemu o co chodzi ) myśląc, że to jest kaloryczność i kocioł szedł mi 10 h aż mnie to wkurzyło i przejrzałem  parametry i gdy doszedłem do kaloryczności patrzę 16 i zmieniłem na 5 kWh/kg, dopiero wtedy kocioł zaczął odpowiednio dawkować paliwo (5,2kg/h) i szybko zagrzał bufor.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Ja jak założyłem swój pierwszy palnik  to przeczytałem w instrukcji tylko jak mam go odpalić bo nie mogłem się doczekać jak bedzie pracował , odpaliłem i szybko okazało się że zaczyna zasypywać palnik i gubić płomień , nie widziałem czym mam kręcić w którą stronę , fabryczne nie do końca były właściwe  przede wszystkim za duże wiatry były tam ustawione  , dopiero za czołem  czytać instrukcję ze zrozumieniem  krok po kroku i starałem się zrozumieć który parametr jak działa w która stronę i testy .testy i testy.

Opublikowano

I tak każdy użytkownik powinien robić. Zagłębić się w instrukcję i poznać podstawowe mechanizmy. Tylko, że teraz każdemu "brakuje czasu" i wszystko chcą mieć podane na gotowo. 

Opublikowano (edytowane)

Bo tak jest łatwiej niż samemu się męczyć . Ale z drugiej strony to bardzo dobrze że mamy się gdzie poradzić dopytać , że się wymieniamy swoimi doświadczeniami , każdemu czasem przydaje sie pomoc .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Panowie większość ludzi którzy zdecydowali się na palnik lub cały komplet miało nadzieję że przyjedzie instalator, ustawi i będzie hulać bezobsługowo lub prawie bez a tu okazało się że jest tyle problemów i możliwości ,i jeszcze nie bardzo sprzedawca umie to poustawiać ,podobnie jest u nas z ds-ami,ludzie do mnie dzwonią bo nie umieją sobie poradzić z kotłem a na filmiku panu śmiga a mi nie i próbuję ich nauczyć co i jak, rodzice założyli kocioł gazowy i on jest można powiedzieć bezobsługowy ,kolega poszedł w lazara na pellet zobaczymy jak mu pójdzie,pozdrawiam wszystkich i powodzenia w pomaganiu innym ,zawsze warto

Opublikowano
4 godziny temu, papen76 napisał:

Joke00 napisał:
Niby inne grzanie, ale we czwartek na ustawieniach instalatora, zanim dałem płytę izolacyjną krzemianowo-wapienną pod palnik i skasowałem ustawienia do fabrycznych piec się nagrzewał bez problemu do 55 stopni które były zadane i w dodatku była ogromna dziura ok. 5mm wokół palnika i przerwa 3cm pusta od pieca co dawało efekt sauny w kotłowni, a mimo to dogrzewał kocioł. Także problem jest tutaj ewidentnie z ustawieniami tylko nie wiem z jakimi, bo się kompletnie na tym sterowniku nie mogę połapać.

Kolego @maronka bo Ci ludzie co to wstawiają to są najgorsi partacze , nastawieni jedynie na szybki zysk który mają już na palniku rzędu 800 zł albo i więcej do tego jeszcze kroją kasę za taki montaż jak wyżej.

Jak można zostawić tak zamontowany palnik z taką dziurą wokół niego gdzie robi się sauna w kotłowni. Ręce opadają, ale są tacy ludzie. 

Ja osobiście to bym zrobił zdjęcia i wysłał do Gumkowskiego z adnotacją kto to wykonał .

Albo lepiej jak z Poznania to pofatygował bym się i pokazał naocznie ludziom w KIPI jakich mają instalatorów i komu powierzają taki montaż.

Nie wyobrażam sobie wstawienia palnika do kotła gdzie instalacja CO  w części  nie spełnia podstawowych warunków automatyki która ma ją obsłużyć.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Pepen76 zmieniłem ustawienia histereza h1 na 1%, h2 na 2%, nadmuch maks na 38%. W FL minimalna moc na 10%. Masa paliwa z testu 1200g. 

Płomień jak narazie na 100% na sterowniku, fizycznie jest dość bym powiedział dość poszczępiony długość maks 15cm bo ze dwadzieścia pewnie będzie do płyty szamotowe. I uprzedzę odrazu hejty będę załatwiać płytę montażowa do odsunięcia palnika od kotła z kipi, bo instalator o tym nie pomyślał dobrze ze chociaż dał ta płytę szamotowa. 

396D6FFE-A2AD-4194-AE1E-F3CFF8216879.jpeg

Opublikowano

Zgadzam się partacz jak niewiem. Tylko ze teraz już i to poprawiłem, ale będę dalej modernizował, a latem przełożę palnik na drzwi popielnika i będzie to chyba najlepsze rozwiązanie. 

Opublikowano (edytowane)

Kolego ten palnik jest bardzo źle zamontowany wbrew  DTR montażu palnika.

Poczytaj to i pokaż to instalatorowi , może mu się rozjaśni co nieco. Chyba przeszkolony był w KIPI. Jestem bardzo ciekawy temp podajnika no i grzałka cały czas nagrzana do granic wytrzymałości.

DTR-ver.5.pdf

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Rura podajnika zimna, bo jest założona między kotłem, a palnikiem jak już wspominałem płyta krzemiano-wapienna, wcześniej jak była tylko pustka na 3cm to się grzał i nie mało. Stąd moja decyzja o montażu tej płyty.

Opublikowano (edytowane)

Kolego są dwa podajniki ja nie piszę o tym zewnętrznym tylko wewnętrznym w palniku gdzie podawany jest pellet na łoże komory spalania.

Uważaj , żeby Ci się rura spiro nie zapaliła bo widziałem taki przypadek.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Faktycznie, potrzebujesz obowiązkowo flansze montażową, bo wylot palnika jest na oko dużo za blisko od ściany kotła. To zakłóca proces spalania. Albo druga tańsza opcja, jeżeli od drzwiczek popielnika jest wystarczająca odległość, to rób dziurę otwornicą i przełóż odrazu w drzwiczki. Musisz dobrze zmierzyć. Teraz jestem w trasie, to nie sprawdzę wymiarów twojego wymiennika, ale z tego co pamiętam, to od końca rury do ściany kotła powinno być minimum 25 cm.
Ale Ci się trafił fachowiec, niech go świnia powącha

Opublikowano

Wściekły już jestem na niego jak nie wiem, nie wiadomo czy w ogóle się pofatyguje do mnie bo to jakiś obierzyświat i jeździ i partaczy po całej Polsce. Może tak być kasę wziął i w d... mnie będzie miał.

Jeśli chodzi o flansze montażową to mi nawet pasuje, że jest ten palnik na boku pieca, bo tam mam więcej miejsca, duży to koszt?

DTR-ke widziałem po fakcie jak szukam przyczyn złej pracy palnika :(

Opublikowano

Ja bym robił w drzwiczkach, bo jednak trzeba tę rurę co jakiś czas przeczyscic a wykręcać go ze ściany to trochę niewygodne. Ja swój profilaktycznie czyszczę druciakiem raz na tydzień, ale w drzwiczkach mam bezpośredni dostęp. Doczytałem, że dla tych palników minimum końcówki rury do ściany to 25-35 cm.

Flansza to ok. 200 zł.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jaka macie ustawiona maksymalna temp palnika?

Opublikowano

U mnie jest sześćdziesiąt stopni.

Opublikowano

To to akurat mam dobrze. Przeczytałem od deski do deski instrukcje sterownikaZrobiłem na nowo test podajnika 6 min. Wyszło mi na wadze kuchennej 913g wpisałem wartość 920g, nadmuch max ma w tej chwili na 36% temperaturę zadana cwu 45, a co 55 stopni. Jak narazie płomień nadal 100%, ogień z palnika piękny. Temperatura na piecu już 51 stopni. Mam nadzieje ze dobije w końcu do tych 55 zadanej.

Opublikowano

Temperatura 57 stopni :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Piec się nagrzał bez problemu teraz. W tej chwili pracuje na średniej mocy 15,7kw zastanawia mnie czy nadmuch 27% przy tej obniżonej mocy pracy to nie za mało. Jak te wartości wyglądają u was, zarówno dla średniej i minimalnej pracy?

Opublikowano

Musisz obserwować, bo jak będzie za dużo wiatru, to płomień jest mały i poszarpany, a z kolei jak jest za mało to płomień jest pomarańczowy i rośnie sadza na ściankach. Testy , testy i jeszcze raz testy , ponieważ każdy ma inną instalację i palnik ma inne wymagania.

Opublikowano

Czyli jeśli płomień poszarpany to musiałbym dla średniej wartości również zejść trochę niżej.

Opublikowano

Możliwe, choć może być jeszcze np. za mało paliwa. 

Opublikowano
5 godzin temu, Joke00 napisał:

Pepen76 zmieniłem ustawienia histereza h1 na 1%, h2 na 2%, nadmuch maks na 38%. W FL minimalna moc na 10%. Masa paliwa z testu 1200g. 

Płomień jak narazie na 100% na sterowniku, fizycznie jest dość bym powiedział dość poszczępiony długość maks 15cm bo ze dwadzieścia pewnie będzie do płyty szamotowe. I uprzedzę odrazu hejty będę załatwiać płytę montażowa do odsunięcia palnika od kotła z kipi, bo instalator o tym nie pomyślał dobrze ze chociaż dał ta płytę szamotowa. 

396D6FFE-A2AD-4194-AE1E-F3CFF8216879.jpeg

Dżizes. Powinno to wyglądać  mniej więcej tak:

image.thumb.png.b3e1c3d49182fd616d6d7e2585858efe.png

Do tego jeśli nie masz płaszcza na dole kotła koniecznie wyizolowane wermikulitem.