Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Intensywność czyszczenia      3%    
Cykl rotacyjnego oczyszczania 180 sek.

Opublikowano

Tak zrobię, jak tylko wrócę do domu i zobaczymy, co będzie rano.
Jeszcze pytanie z innej beczki. Wymiennik mam krzaczka SKP-3D 18kW. Na mocy maksymalnej 14kW spaliny mają 95C. Popielnik wyłożyłem szamotem do wysokości płaszcza wodnego. Czy na rusztach też ułożyć szamot, czy już nie spowalniać spalin?
IMG_1131.jpg

Opublikowano

Można by zawirowacze na półki wstawić. Tylko pytanie jaki masz komin? 

Opublikowano

Systemowy, ceramiczny Schiedel Rondo Plus fi180

Opublikowano

Wymiennik już doczyszczony? Nie pamiętam czy kocioł bym przerabiany czy jest od nowego z tym palnikiem? Spokojnie jeszcze można zejść.  Dołożyć jeszcze zawirowacze na półki poziomie.

Opublikowano

2 sezony na ekogroszku. Jeszcze wszystko się nie wypaliło. Skrobię systematycznie ;) Wstawić 2 na te zaznaczone na czerwono półki?

IMG_1131.jpg.458a2724a6b261f74f4f7663cafdb6d9.jpg

Opublikowano

Dokładnie, do nich z tego co widzę jest swobodny dostęp. 

Opublikowano

Efekty zmiany ustawień widać gołym okiem :D Jest duża poprawa. Pellet spała się w pierwszej połówce palnika, a druga to już sam popiół, choć w popielnika widać pojedyncze niedopalone groszki, ale to już takie na granicy spopielenia. Spróbuje jeszcze wydłużyć minimalnie cykl pracy. Płomień na pełnej mocy w granicach 70-90%, a spaliny 105C.

Spalanie na pełnej mocy (14kW) wyglada jak na filmie.

Po wygaszeniu i cyklu czyszczenia na palniki coś tam zostaje... Czy zmienić parametry czyszczenia przedmuch mam na 100%.

90d5a966776c414fe4fdecb12ab12ce0.jpg

A rak wyglada komora popielnika po paleniu na nowych nastawach (ok 1.5h palenia).

dbe3978ce2b98778644825945b6bffe5.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

A jednak się da :) Dorzuć jeszcze zawirowacze np takie 

Zawirowacz spalin - PEREKO

Do zestawu RCK i będziesz zadowolony :) 

Opublikowano

Ładnie się spala. 

Opublikowano

@Dragster RCK mam, ustawione na 10Pa, a zawirowywacze już wykluwają się w głowie. Chce je zrobić sam, bo nie znalazłem nic na wymiar. Zastanawiam się tylko jaką blachę i jakiej grubości wybrać...

Dzięki koledzy, w szczególności @Dragster i @misiek30!

A co myślicie o pierwszym zdjęciu? Czy komora palnika po cyklu czyszczenia nie powinna być całkiem pusta?

Opublikowano

Nic się nie dzieje. U mnie też zostaje taki drobny.

Opublikowano (edytowane)

11 minut temu, mhosaja napisał:

Zastanawiam się tylko jaką blachę i jakiej grubości wybrać...

2-3mn wystarzy

11 minut temu, mhosaja napisał:

Czy komora palnika po cyklu czyszczenia nie powinna być całkiem pusta?

Jest ok.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Tę czarną kotłową, czy wystarczy zwykła kwasówka?

Opublikowano

Czarna

Opublikowano

Czarna wystarczy, i tak lata wytrzyma. 

Opublikowano

Witam

Czy na stronie econet24 pokazuje wam na schemacie temperaturę powrotu przy piecu ?

W danych bieżących jest widoczna.

schemat-piec.jpg

schemat-piec-2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pokazuje... zrestartuj ecoNETa i sterownik może.

7445783fa2add34bgen.png

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Zresetuj oraz fizycznie odłącz od zasilania kocioł oraz econet, mnie to ostatnio pomogło

Opublikowano

Po zmianie wyglądu strony w tamtym roku znikł mi podgląd temperatury podłogi. W tym roku jest już OK.

CWU mam póki co, wyłączone. Grzeje bojler prądem, bo gdzieś się zapowietrza. e9a16eb847b3e7993580336a19891982.jpg

Opublikowano

Ja grzeje w tej chwili hybrydowo :) Akurat CWU czekał na "tani" prąd.

Opublikowano

1. Problem niedopalonego pelletu zażegnany :D Podniosłem czas cyklu pracy do 28s i w popielniku nie ma już nawet pojedynczych groszków. Jednak przy mocy maksymalnej poziom płomienia waha się w granicach 60-85% (wcześniej było 70-90%). Czy to może być spowodowane zbyt długim czasem cyklu pracy (podniosłem z 25s do 28s)?

2. Zauważyłem jeszcze jedną kwestię. Podczas rozpalania płomień elegancko rośnie, dopóki palnik nie wejdzie w tryb pracy. Wtedy płomień spada do ~10% i znów zaczyna rosnąć, po czym stabilizuje się i jest na wspomnianym wyżej poziomie 60-85%. Czy to normalne, czy można temu zaradzić?

Nastawy rozpalania mam następujące: dawka - 100g; detekcja płomienia - 2%; nadmuch rozpalania - 28%; czas rozpalania - 5min; nadmuch po rozpaleniu - 25%; czas nadmuchu po rozpaleniu - 50s; czas rozgrzewania zapalarki - 44s; czas pracy z mocą minimalną - 2min.

Opublikowano

Płomieniem nie musisz się zbytnio przejmować jeżeli wszystko gra, a ~80% to jest i tak dobrze.