Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak schodzicie tak nisko z nadzorem to nadmuchy jakie macie? Zmniejszyliście ten fabryczny nastaw 22%? U mnie na nadzorze 6kw czasem brakuje mu paliwa i rozpala się ponownie. Więc na 2 lub 3kw to będzie non stop stop się rozpalał.

Tak zmniejszyłem do 20% ,generalnie można zmniejszyć ,ale z wyczuciem żeby silniczek nie zaczoą buczeć , ale też  od pelletu  zależy mój się długo żarzy ,no i wiadomo wielkości palnika 

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak schodzicie tak nisko z nadzorem to nadmuchy jakie macie? Zmniejszyliście ten fabryczny nastaw 22%? U mnie na nadzorze 6kw czasem brakuje mu paliwa i rozpala się ponownie. Więc na 2 lub 3kw to będzie non stop stop się rozpalał.

Teraz mam 2kW i 18% nadmuch. Podawanie wychodzi 0.4kg/h. Temperatura podajnika 23-25st. Wcześniej nadmuch miałem 16% ale pellet nieco dymił. Przy 18% jest lepiej ale nie sprawdziłem tego jeszcze do końca. Temperatura spalin 50-60st. W zależności od temperatury wymiennika. Fabrycznie u mnie było chyba 3kW i nadmuch 16% (o ile dobrze pamiętam).

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

Nadzór po aktualizacji mam 6kw tak jak minimalna moc palnika a nadmuch 22%. Jak wrócę do chałupy to zmienię bo z econeta nie da rady dobrać się do tego parametru w serwisowych.

Edytowane przez kocur34
Opublikowano (edytowane)

Panowie w tym temacie jestem nowy i mam pytanie ,czy można na tym kipi 5-20 palić na nastawach ręcznych ,przykładowo jesień 5kw temperatura kotła nie zadana tylko wynikająca z mocy palnika na przekład 40 stopni ,w zimie zwiększam moc do 7kw i kocioł ma np.50 stopni w mrozy nastawiam moc 10kw i kocioł grzeje np 60 stopni,chodzi mi czy można tak grzać bez tego wyłączania palnika ,tak by chodził non stop bez żadnej modulacji,i bez dochodzenia do zadanej temperatury ,po prostu temperatura jest wynikiem danej mocy którą sobie sam zmieniam w zależności od potrzeb i czy przy paleniu ciągłym niska temperatura kotła jest mocno szkodliwa ,komin też mam ceglany, i czy ktoś pali w ten sposób z góry dziękuję za odpowiedź

Edytowane przez maronka
Opublikowano (edytowane)

Fajny zasobnik :lol: :lol:

"pięknie się pali proszę państwa"... pomijając fakt jak się pięknie kopci z tego "komina". Ale to dopiero prototyp ;)

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Ciekawe, ile już razy gasił pożar "zasobnika" :)  :)  :)

Opublikowano (edytowane)

Ten garnuszek ma zawsze pod ręką, raz sypie pellet, raz leje wodę ;)

W tej konfiguracji niech lepiej nie zwiększa jego pojemności. I jeszcze jedna kwestia. Ciekawym przeżyciem musi być uzupełnienie "zasobnika".

Ten garnek do kija od szczotki chyba musi wiązać. Bez dźwięku pomyślałbym, że to sąsiad zza wschodniej granicy.

Obstawiam, że na A2 nie pójdzie :lol:

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Noooo, chyba tak heheh , gaśnicy nigdzie nie widać :)  :)  :). Może dorobi sie drugiego garnuszka :)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

W jednej ręce garnuszek w drugiej browar i tak do rana .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zwróćcie uwagę na szalenie nowatorską konstrukcję palnika. Pellas i Kipi powinni się uczyć :)  Podajnik wewnętrzny to grawitacja i nadmuch, a gdy zrobi się spiek to pożar zasobnika :) . Chyba na spółkę z żoną pilnują palnika 24h/dobę. Wtedy dopiero "pieknie sie pali" :)

Opublikowano

Sam pomysł nie jest do końca taki zły, tylko wykonanie nie bardzo...

Tu coś ładniej zrobionego

http://www.wisewaypelletstove.com/

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

No i szeroka gama paliw , pellet agropellet. pestka wiśni. zrębka opałowa ,owies.nawet groszek łyknie ,jeszcze gaz drzewny jakby dało sie odzyskać z tego zasobnika .

Opublikowano

https://youtu.be/TQHxensaWyc

Tu ładniej się prezentuje

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie, względem sterowania mieszaczem, aby wraz z nagrzaniem domu, grzejniki robiły się chłodniejsze...Termostat sterowany mieszaczem

Nie wiem dokładnie jak to rozumieć, Np. Zadaje temperaturę na 22 stopnie, będąc blisko uzyskanej 21.8 mieszacz zacznie puszczać chłodniejszą temperaturę ?

Jak to sterowanie się odbywa. ?

Mam Ecomax 850, niżej przesyłam zdjęcia opcji. czy to o to chodzi ?

H2C0kI.jpg

Voi6QC.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tu ładniej się prezentuje

Filmiki są w linku, który podałeś wcześniej ;) Pan ładnie prezentuje i zachwala, jak się domyślam, swój produkt. :D  Do salonu bym tego nie wstawił :lol:

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Panowie w tym temacie jestem nowy i mam pytanie ,czy można na tym kipi 5-20 palić na nastawach ręcznych ,przykładowo jesień 5kw temperatura kotła nie zadana tylko wynikająca z mocy palnika na przekład 40 stopni ,w zimie zwiększam moc do 7kw i kocioł ma np.50 stopni w mrozy nastawiam moc 10kw i kocioł grzeje np 60 stopni,chodzi mi czy można tak grzać bez tego wyłączania palnika ,tak by chodził non stop bez żadnej modulacji,i bez dochodzenia do zadanej temperatury ,po prostu temperatura jest wynikiem danej mocy którą sobie sam zmieniam w zależności od potrzeb i czy przy paleniu ciągłym niska temperatura kotła jest mocno szkodliwa ,komin też mam ceglany, i czy ktoś pali w ten sposób z góry dziękuję za odpowiedź

W sumie zastanawiam się co odpowiedzieć na te pytania. I tak i nie. Da się sterować kotłem czujnikiem pogodowym wg krzywej grzewczej. Jednak odnosi się to raczej do temperatury zadanej a nie mocy palnika. Można ograniczyć moc palnika w zakresie od 5 do 20 jednak nie jest to ekonomiczne. Nie wynika to ze sprawności samego palnika a raczej ze sprawności wymiennika. Czym bliżej mocy nominalnej wymiennika tym efektywniej zachodzi wymiana ciepłą. Pellet też potrzebuje dość wysokiej temperatury, by zostały dopalone gazy. Dla tego zalecana temperatura do powyżej 65. 

Domyślam się, że jest stara instalacja, bez głowic itd.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie, względem sterowania mieszaczem, aby wraz z nagrzaniem domu, grzejniki robiły się chłodniejsze...Termostat sterowany mieszaczem

Nie wiem dokładnie jak to rozumieć, Np. Zadaje temperaturę na 22 stopnie, będąc blisko uzyskanej 21.8 mieszacz zacznie puszczać chłodniejszą temperaturę ?

Jak to sterowanie się odbywa. ?

Mam Ecomax 850, niżej przesyłam zdjęcia opcji. czy to o to chodzi ?

H2C0kI.jpg

Voi6QC.jpg

"Termostat pokojowy mieszacza 1" Jest to temperatura, o którą obniży mieszacz po osiągnięciu zadanej termostatu.

Opublikowano (edytowane)

Dążę to takich ustawień, aby kociołek przy np. 0 +5 stopni pracował z np. 30 stopniami na mieszaczu, a wraz z większymi mrozami, automatycznie zwiększa temperaturę mieszacza np. do 45-50 stopni przy wysokich mrozach. Nie wiem gdzie to ustawić...?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Macie problem z połączeniem ze serwerem econetu teraz?

post-65375-0-53917800-1519931449_thumb.png

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

Dążę to takich ustawień, aby kociołek przy np. 0 +5 stopni pracował z np. 30 stopniami na mieszaczu, a wraz z większymi mrozami, automatycznie zwiększa temperaturę mieszacza np. do 45-50 stopni przy wysokich mrozach. Nie wiem gdzie to ustawić...?

Jeśli masz czujnik temperatury zewnętrznej to ustawiasz w: "Ustawienia mieszacza" -> "Sterowanie pogodowe mieszacza" = "Włączone" oraz dobierasz odpowiednią krzywą grzewczą. Wymaga to nieco cierpliwości by dopasować pod siebie i swój budynek. Krzywe grzewcze masz w instrukcji, coś dopasujesz a jeśli nie to zawsze możesz skorygować poprzez "Przesunięcie równoległe krzywej". Wszystko jest zresztą opisane w instrukcji sterownika.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Macie problem z połączeniem ze serwerem econetu teraz?

Miałem to samo. Już się martwiłem, że econet mi padł... Ale połączenie wróciło. Widać jakiś problem z serwerem.