Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Między fl a trybem standardowym ja nie widzę specjalnej różnicy. Dla mnie zaletą fl jest możliwość płynnej zmiany mocy maksymalnej i minimalnej przy dobrze dobranym nadmuchu dla poszczególnych mocy. Nie potrzeba wtedy regulować nadmuchu przy każdej zmianie mocy. Spalanie wg mnie powinni być podobne dla obu opcji.

Dobrze dobrane nadmuchy w standardzie to podstawa ja je ustawilem wizualnie i patrzylem jak szybko rosnie temperatura i jestem na chwile obecna zadowolony. Wszyscy mowia ze fl najlepszy a ja tego zdania nie bylem od poczatku bo dla mnie to ta plynna modulacja to nie jest taka doskonala. Popatrz na kotly gazowe jak moduluja i jak szybko lapia temperature.

Opublikowano

Ja mam pluma 350 i nadzor max10 minut i o tym serwisant mi nie powiedzial ze jest taka roznica gdybym to wiedzial doplacilbym do 850 a teraz to juz chyba pies pogrzebany bo raczej nie bede mogl wymienic go za doplata. Tak ustawilem ze nadzor leci 9 minut i przelacza w prace i grzeje jakies 1,5-2 minut maksymalnie i znowu nadzor 9 minit. Gdybym mial 850 to nadzor by trfal 60 minit spokojnie a tak mnie trzyma czas 10 minut i w moim sterowniku to jest max.

To jest jakaś abstrakcja... jakie 10 minut. Ktoś to słyszał? 350tka ma normalny pełny FuzzyLogic. Jesteś pewny, że w Ustawienia serwisowe->Ustawieni apalnika->Nadzór->Czas nadzoru możesz ustawić max 10 minut?

Opublikowano

Zadzwoń do Pluma. Na pewno dostaniesz odpowiedź co z tym fantem zrobić.

Opublikowano

Tak zrobie ale juz raz otrzymalem odpowiedz ze oni tylko to projektowali na zyczenie kipi i wszelkie pytania mam kierowac do kipi. Wiec dzwonilem do kipi a oni mnie odeslali znowu do pluma z odpowiedzia ze obi to projektowali i znaja sie na tym lepiej.

Opublikowano

Kol. Alfiorz a jaki sens trzymać nadzór przez godzinę? Można ale chyba tylko w celu wędzenia kielbas.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Do rozpalenia kotla potrzebna jest dawka 100-120 gram wiec bez sensu go wygaszac i rozpalac jak temp mi spadnie o histereze. Kociol mam zeliwny wiec chyba lepiej jest go trzymac w nadzorze niz rozpalac chyba nie? Moze sie myle nie wiem.

Opublikowano

A ile bierze na godzinę w nadzorze?

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Tak ustawilem ze nadzor leci 9 minut i przelacza w prace i grzeje jakies 1,5-2 minut maksymalnie i znowu nadzor 9 minut.

Fajnie, że udało Ci się to ogarnąć. A serwis straszył, że się samemu nie da się ustawić w trybie standard. Swoją drogą kicha, że nadzór w "350" to tylko 10 minut. Mam nadzieję, że wymiennik zrobi się z czarnego bardziej siwy

Opublikowano (edytowane)

No tak przedtem szedl caly dzien pobierajac okolo 2,5-3,5 kg/h nie bylo mowy o przebiciu a dobicie do temp bylo cudem. Tez na to licze ale zobaczymy. No tak to bym duzo duzo wiecej zaoszczedzil. Postaram sie cos podzialac w tej sprawie ale watpie ze mi sie uda. Raczej powiedzia zebym nowy sterownik kupil ale to nie jest oplacalne. Zastanawiam sie jeszcze nad wygaszaniem ale to chyba na wyzszych temperaturach kotla i innych histerezach bym musial ogarnac, No i skrocic najbardziej jak sie da czas rozpalania i wygaszania ale nie wiem czy nie zaszkodzi to palnikowi...

Co do serwisu nie pomogli mi za bardzo a serwisant to tylko montuje i nic nie wie na ten temat bo kazde zadanie pytanie to dazy do podobnych odpowiedzi, nie mowiac ze standard to dla niego czarna magia i jak zapytalem go o to to dzwonil do kipi zeby mu powiedzieli cos wiecej na ten temat ale nie wytlumaczyl mi tego...

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

Paląc w trybie ciągłym z nadzorem w kotle pelletowym nie licz na oszczędności. Kocioł taki generuje tym większe oszczędności, im dłużej pozostaje wygaszony :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nadzor juz daje pewnego rodzaju oszczednosci poniewaz kociol nie pobiera 2,5-3,5 kg/h tylko przechodzi na 0,9 a teraz jak policzyc ile razy wejdzie w nadzor to juz sie robia oszczednosci

Opublikowano

Można jeszcze spróbować palić jak przy węglu, ustawić rozpalanie nad ranem, potem w południe i na wieczór. Tylko komfort termiczny mniejszy, no i pytanie, czy będzie jakaś oszczędność? Kilowaty i tak trzeba wpompować w mury...

Bo częste rozpalanie i wygaszanie w tym kotle się nie sprawdzi, ma tylko 31 litrów pojemności.

Opublikowano (edytowane)

Kolego Alfiorz,

To przypomnij kolegom, ile spalasz na dobę :)  Porównaj sobie swoje spalanie z kolegami, którzy palą w standardzie z dużą histerezą i wygaszaniem, czy za pomocą sterownika pokojowego wyłączając pompę po osiągnięciu temp. w domu. Z czasem to zrozumiesz :)

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Można jeszcze spróbować palić jak przy węglu, ustawić rozpalanie nad ranem, potem w południe i na wieczór. Tylko komfort termiczny mniejszy, no i pytanie, czy będzie jakaś oszczędność? Kilowaty i tak trzeba wpompować w mury...

Bo częste rozpalanie i wygaszanie w tym kotle się nie sprawdzi, ma tylko 31 litrów pojemności.

Skoro ma taką pojemność kotła, małą ilość wody w instalacji, to można spróbować sterować kotłem za pomocą sterownika pokojowego. Nie pamiętam jak dużą ma chatę kolega alfiorz :)

Opublikowano (edytowane)

Kolego alfiorz już Ci pisałem, mówiłem żebyś kupił termostat pokojowy. To tylko 300 zł ecoSTER 200 lub 500 zł ecoster TOUCH a zwróci się szybko plus ten kocioł!

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)

Kol. alfiorz z tym nadzorem to nie za koniecznie z oszczędnościami. U mnie co prawda wpada w tryb nadzoru ale to raczej ochrona dla zapalarki bo zmniejsza ilość rozpaleń ale temperatura spalin oscyluje w granicach 82-84 stopni więc jak dla mnie to zbyt nisko żeby utrzymać zadaną temperaturę kotła na dłużej. 

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

Czekam na termometr jeszcze zeby spaliny pomierzyc. Wygaszanie tak jak piszecie u mnie moze sie nie sprawdzic ale trzeba bedzie to potestowac. Zgodze sie ze sterownik pokojowy to oszczednosci ale komfort chyba na tym nie cierpi. Zastanawiam sie tylko czy te wychladzanie kaloryferow po przez wylaczanie pomp nie bedzie powodowalo ze kociol bedzie dlugo chodzil i krotko stal przez co ucierpi komfort, jednak z drugiej strony mowiliscie ze temperratura w domu 22’C i zalacza pompe przy 21,8 i znowu przy 22’ wylacza wiec hisyereza dziala na - tylko a nie na +/-

Opublikowano

kolego alfiorz  pewien jesteś że w ustawieniach serwisowych niema regulacji trybu nadzór ,,,czas nadzoru, moc nadzoru ,czas cyklu nadzór,moc nadmuchu nadzór ?paląc w st   w ten sposób chodziło mi oto aby palnik jak najszybciej dochodził do zadanej temperatury poprzez pracę z mocą maksymalną bo ponoć sprawność kotła wtedy jest największa oczywiście możesz zmniejszać tą moc ale o tyle żeby nie stracić na tej szybkości  natomiast nadzór  ustaw na jak najmniejsza moc u mnie jest to 2 kw strumień paliwa wtedy 0,3 kg u ciebie przy palniku 26 kw  strumień paliwa może być 0.4 0.5 kg na godzinę i moc nadmuchu jak najmniejszą . W praktyce u mnie wygląda to tak że kocioł dłużej pyka w nadzorze niż pracuje z mocą maksymalną dojście do temperatury zadanej zajmuje około 10 minut a nadzór około 15 minut oczywiście zmienia się to w zależności od zapotrzebowania na energie, teraz pytanie ile u ciebie wytrzyma nadzór a ile zajmuje dojście do zadanej temperatury ? natomiast zarówno tryb st jak fl można podobnie ustawić . 

Opublikowano

Kolego alfiorz już Ci pisałem, mówiłem żebyś kupił termostat pokojowy. To tylko 300 zł ecoSTER 200 lub 500 zł ecoster TOUCH a zwróci się szybko plus ten kocioł!

Niekoniecznie musi być Ecoster. Ja mam TECH ST-292 bezprzewodowy, jest tańszy od Ecostera i dobrze działa ze sterownikiem Pluma. Dodatkowym plusem jest mobilność, można go przenosić w dowolne miejsce, zasięg ma naprawdę spory :)

Opublikowano

Tą temperaturą kalafiorów to bym się nie przejmował bo tak czy inaczej mając głowice termostatyczne zazwyczaj kalafiory są letnie albo nawet chłodne. Chyba ze faktycznie jest spory rozbiór ciepła. Pompę można spokojnie wyłączyć na ten czas gdy temperatura osiągnie zadaną. Warunek jest taki by brać temperaturę z relatywnie najchłodniejszego pokoju/pomieszczenia.