Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z kolegą papen  76 zgadzam się w 100% przy tak małej ilości wody w kotle przy braku ochrony powrotu bo sam nie rozumiem na jakiej zasadzie przez zasobnik i grzejniki morze to działać . ochrona powrotu polega na skierowaniu części gorącej wody tuż za pompą bezpośrednio do rury powrotu gdzie się miesza z wodą letnią wystudzoną .           pytanie jaką masz temperaturę powrotu jeśli nie masz czujnika to przynajmniej sprawdz ręką powinna być porównywalna z tą na wyjściu zakładając powrót może to nieco poprawić sytuacje gdyż mała ilość wody w twoim kotle będzie wolniej przepływać przez instalacje ,podnieś też temperaturę zadaną jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś bo 50 55 st to trochu mała ale na początek ustaw palnik aby chodził z mocą maksymalną skoro pośrednie nie napędzają kotła , z szamotem jeśli przysłoniłeś powierzchnie wymiany grzewczej  a nie popielnik to też niedobrze.

Opublikowano

To i tak zadłuża różnica u mnie to 5 do 7 st

Opublikowano

W moim kotle jest 31 litorw i polaczenie mam z zasobniekiem tak jak mowisz i dzieki temu podnosi mi temp powrotu dziala to na zasadzie zaworu 3 droznego. Cale centralne ma kolo 100-120 litrow juz nie pamietam ile to bylo musialbym poszukac w papierach. Temp kotla 59 powrot 45. Szamot dalem nad palnik i jest dodatkowy jezor dzieki czemu spaliny maja dluzsza droge. To jaka temperature powinienem miec waszym zdaniem zeby zejsc ze spalaniem?

Opublikowano

Rozumiem to tak ... gorąca woda przepływa wężownicą przez zasobnik i tylko zasobnik i trafia do powrotu poprzez trójnik do powrotu tuż przy kotle , czyli w pewnym stopniu w mniejszym lub większym stopniu wychładza się w zależności  od temperatury zasobnika  a wystarczyło za pompą wstawić trójnik zawór kulowy drugi trójnik na powrocie tuż przy kotle i wtedy gorąca woda trafiała by bezpośrednio i bez wychłodzenia do powrotu . jeżeli chodzi o temperaturę zadaną to bardziej chodziło oto żeby kocioł był wygrzany bo kocioł wygrzany to bardziej czysty.

Opublikowano

Przypuszczam, że kolega @alfiorz ma wszystko na jednej pompie. Zasobnik CWU ma praktycznie cały czas temperaturę kotła i rzadko kiedy spada poniżej temperatury kotłowej. Fakt takie rozwiązanie ma jedną zaletę, zabezpiecza w pewnym sensie powrót kotła i na tym lista zalet się kończy. Zapewne zabezpieczenie antyoparzeniowe jest? Bo kontrola nad tym żadna...

Opublikowano

Kolego Drakster to tak dla ciebie ... zastanawiało mnie że temperaturę spalin mam 55 st jak to możliwe? przecież temperatura na kotle  65 st to jak spaliny mogą się wychłodzić do 55 wsadziłem więc termometr z zegarem od zasobnika ciepłej wody i naciągnęło do 90 st  okazuje się że ten orginalny czujnik ma taką blaszkę do mocowania  i wchodzi do czopucha za płytko tylko 4 cm i pewno stąd to oszustwo .

Opublikowano

Tak zasobnik grzany jest caly czas mozna manipulowac zaworem przy zasobniku i glownym zaworem instalacja/zasobnik. Na kotle jest stala temperatura trzymana ewentualnie teraz spada do -1,5 od zadanej.

Opublikowano

Kolego  alforz a spalanie spadło coś czy nadal czy ani drgnie?

Opublikowano

A ja mam takie pytanie:

Biorąc pod uwagę że mam 200 żeberek plus rury zaczynające się od dwóch cali przy piecu , czyli to będzie pewnie jakieś 350 litrów w instalacji , to czy jak teraz mam 46 stopni na piecu , na powrocie jeszcze nie wiem bo czujnik muszę zamontować , to czy jakbym zwiększył wydajność pompy CO to czy będą z tego korzyści czy straty. Wiem że przez zwiększenie wydajności pompy , a mam ją teraz na pierwszym biegu , cieplejsze będą kaloryfery na dole i cieplejszy będzie powrót. 

Opublikowano

Do tego cieplej na zewnątrz.91f12fa9c92c1410ba8e9fdaa8b161ff.jpg

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Rzecz jasna że cieplejsze będzie  ale ochrona powrotu nie polega na zwiększaniu prędkości pompy bo to nie wystarczy ,a przy temperaturze kotła 46 st skąd ci się weżnie uczciwa temperatura powrotu ?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie do końca  pytałem o ochronę powrotu , ale najłatwiej będzie po prostu sprawdzić

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

kolego alforz a czemu nie chcesz spróbować trybu standard ciekaw jestem jak długo u ciebie piec chodził by w nadzorze u mnie trochu mniej pali w standardzie 

Opublikowano

Kolego Drakster to tak dla ciebie ... zastanawiało mnie że temperaturę spalin mam 55 st jak to możliwe? przecież temperatura na kotle  65 st to jak spaliny mogą się wychłodzić do 55 wsadziłem więc termometr z zegarem od zasobnika ciepłej wody i naciągnęło do 90 st  okazuje się że ten orginalny czujnik ma taką blaszkę do mocowania  i wchodzi do czopucha za płytko tylko 4 cm i pewno stąd to oszustwo .

Może tak ma być, ma być średnia temperatura dla całej strugi spalin a w środku wiadomo, najcieplejsze. Czujnik od sterownika Fostera (HT822)jest długi, pokazywał mi ok 30st więcej niż PT1000. Mam też termometr elektroniczny z sondą mniej więcej taką jak PT1000 (termometr do 300st). Pokazywał dokładnie tak samo jak czujnik Fostera średnio 30st więcej. Sam nie wiem co o tym sądzić.

Opublikowano

kolego alforz a czemu nie chcesz spróbować trybu standard ciekaw jestem jak długo u ciebie piec chodził by w nadzorze u mnie trochu mniej pali w standardzie

Wlasnie ustawilem z tym ze moj nadzor moze trwac max 10minut bo taki mam sterownik a serwisant mowil ze bedzie 60 minut max i mnie oszukal na tym. Tak poustawialem na razie zeby w nadzorze byl najdluzej jak sie da.

Opublikowano

A poza nadzorem z jaką mocą idzie palnik?

Opublikowano

Pytanie, czy jest potrzebna ta huśtawka mocą i czy przez to nie pali więcej

Opublikowano (edytowane)

@alforz posłuchaj się bardziej doświadczonych i przełącz się w standard. Sprawdź jak będzie co Ci szkodzi. I nie zwalaj na serwisanta bo dobrze mówił. Nadzór może trwać max 60min. Po tym idzie w Postój. Chyba, że spadnie poniżej histerezy to znowu przejdzie w Pracę.

Ja po przeszło 2 tygodniach palenia palnikiem KIPI 6-26 mogę powiedzieć ze póki co najoszczędniej jest w standardzie (w moim przypadku. Zład wody jakieś 280/300l). Z 12 dni wyszło niecałe 26kg/doba. Z czego dwie doby palnik chodził w FL i pożerał ok 35kg/doba. Fakt były to najzimniejsze doby i nie wiem jakby było w standardzie. Jestem naprawdę zadowolony.

Do tego naprawdę zastanawiam się nad 3D na kalafiory bo nie potrzebna mi tak wysoka temperatura czynnika i z pewnością tu jeszcze mogą być oszczędności na przyszłość.

Edytowane przez Dragster
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Teraz ustawilem ze przechodzi na maxa i na minimum i lape temperature w oczach.

Te słowa mnie cieszą łapie w oczach ,a ile przeciągnie poza zadaną i ile wytrzyma w nadzorze zanim z powrotem podejmie pracę? widzę wtym iskierke nadziei oby nie zgasła/

Opublikowano

Między fl a trybem standardowym ja nie widzę specjalnej różnicy. Dla mnie zaletą fl jest możliwość płynnej zmiany mocy maksymalnej i minimalnej przy dobrze dobranym nadmuchu dla poszczególnych mocy. Nie potrzeba wtedy regulować nadmuchu przy każdej zmianie mocy. Spalanie wg mnie powinni być podobne dla obu opcji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mam podobne odczucia jak Darek, choć w moim przypadku może za wcześnie na ocenę, ponieważ w standardzie palę dopiero od kilku dni. 

Pytanie do kolegów, którzy ogrzewają tylko za pomocą grzejników i korzystają z termostatu pokojowego i wygaszania kotła.

Jaką temp ustawiacie na mieszaczu?

Opublikowano

Ja mam pluma 350 i nadzor max10 minut i o tym serwisant mi nie powiedzial ze jest taka roznica gdybym to wiedzial doplacilbym do 850 a teraz to juz chyba pies pogrzebany bo raczej nie bede mogl wymienic go za doplata. Tak ustawilem ze nadzor leci 9 minut i przelacza w prace i grzeje jakies 1,5-2 minut maksymalnie i znowu nadzor 9 minit. Gdybym mial 850 to nadzor by trfal 60 minit spokojnie a tak mnie trzyma czas 10 minut i w moim sterowniku to jest max.