Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja znów swoje- obliczyłem ze na dobe idzie mi 2 worki (25kg) eko groszku. Dom ma nieocieplone poddasze- posadzki juz po nowemu, nieocieplone ściany z cegły pełnej z pustką w środku. Chyba przesadzam z tym spalaniem- ze za dużo co? Ale nurtuje mnie jedno - pali sie juz 4 dzien w środku jest bardzo ciepło grzejniki az za gorące ale temp. wody na powrocie nie przekracza 20 st. nie wiem co mam ustawic zeby była 45. N razie mam zawór 4D na 5, podawanie 5s, przerwa 21s, podtrzymanie 30 min. Muszę zaznaczyc zei nie grzeje jeszcze wody CWU bo nie mam wody w obiegu- nie podłaczyłem sie jeszcze do instalacjib także CWU mam odciętą i nie grzeję . mam rurki w ścianach :). Co mam zrobić zeby na powrocie było te 45 st???????

nie mam regulatora pogodowego.

a może pomimo tego ze CWU nie grzeje to nie powienienem jej zakrecac ( konkretnie mam odciety bojler.

Opublikowano
Co mam zrobić zeby na powrocie było te 45 st???????

a może pomimo tego ze CWU nie grzeje to nie powienienem jej zakrecac ( konkretnie mam odciety bojler.

Witam,

C.W.U. nie ma tu chyba nic do rzeczy... A nie możesz założyć "pogodówki" (powinna być w zestawie z kotłem) i siłownika na zawór 4D? I może unormuje się temperatura powrotu?

pozdrawiam

BD

Opublikowano
A ja znów swoje- obliczyłem ze na dobe idzie mi 2 worki (25kg) eko groszku. Dom ma nieocieplone poddasze- posadzki juz po nowemu, nieocieplone ściany z cegły pełnej z pustką w środku. Chyba przesadzam z tym spalaniem- ze za dużo co? Ale nurtuje mnie jedno - pali sie juz 4 dzien w środku jest bardzo ciepło grzejniki az za gorące ale temp. wody na powrocie nie przekracza 20 st. nie wiem co mam ustawic zeby była 45. N razie mam zawór 4D na 5, podawanie 5s, przerwa 21s, podtrzymanie 30 min. Muszę zaznaczyc zei nie grzeje jeszcze wody CWU bo nie mam wody w obiegu- nie podłaczyłem sie jeszcze do instalacjib także CWU mam odciętą i nie grzeję . mam rurki w ścianach :) . Co mam zrobić zeby na powrocie było te 45 st???????

Napisałeś duzo ale nie ile ogrzewasz powierzchni, jaki duży kocioł. Tych informacji nie widzę. Chyba, że coś przeoczyłem.

Opublikowano

no to juz mowie- ogrzewam 150m2, piec mam o mocy 25KW. Pogodówki nie było w zestawie z kotłem, pierwsze uruchomienie przez serwis kosztowało 150 zł.

Na razie zmieniłem paliwo z R na to z Castoramy C i na razie jest poprawa- od wczoraj od 16tej spaliło pol worka, pali sie dobrze, nie szlakuje sie tak jak R.

ale nadal nie wiem co z ta temp. powrotu.

a z 4D na 3 za mocno daje w kaloryfery- nie da sie wytrzymac

jesli chodzi o temp. spalin- nie bede wicic dziurek ale czopucha dotykam goła reką - ok. 70-80st rura ma od czopucha do komina

Opublikowano

Witaj.

Najpierw o 45 Stopni na powrocie.........może coś przemajstrowane z zaworem,spróbuj zrobić tylko mały obieg..musi w końcu być te 45 stopni, a potem ręcznie puść trochę na ogrzewanie..patrz na efekt-czy rusza w obieg ciepełko.

Też mam piec 25 kw i czopuch trzymam pełną dłonią - jest ciepły /z boku - góra troszkę cieplejsza/. U Ciebie 70-80 stopni to sie oparzyć można........ czyli za dużo dmucha powietrza i węgielek grzeje komin........za dużo, jeśli spalasz 2 worki = 25 kg to jest ok; jeśli 2 worki po 25 kg to zdecydowanie za dużo.Pozdro

Opublikowano

Ja za pierwszy rozruch zapłaciłam 350zł! Tragedia , a piec mi tak ustawili że palił 60kg ekogroszku na dobe. Mam ten sam piec 25kw i ogrzewam 170m2.Więc ty i tak masz dobry wynik!

Opublikowano

jestem laik- mały obieg to jest zawór 4D na 9??

moze przesadziłem z tymi 80 stoniami na rurze- zmierzyłem dzis temp takim zwykłym terometrem do wody- pokazalo 55 st.

kurcze zastanawia mnie czy to ze nie ma tych 45 st.

podobno przy tych 45 st piec sie mniej brudzi i jest zywotniejszy- boje sie ze mi go szybko zeżre.

na razie po zmianie paliwa i zaworze 4D na 6 spalił od worku do piatku 3 worki po 25 kg. w środku ciepło ale przy takim otwarciu zaworu nie grzeje tak jak powinien grzejnik najbardziej oddalony od pieca ( 6m nad piecem do góry i 6 w lewo).

350 zł za rozruch to złodziejstwo- prawie nic sie nie robi.wiecej ustawuiania i tak jest po rozruchu

Opublikowano
jestem laik- mały obieg to jest zawór 4D na 9??

Mały obieg = zawór całkowicie zamknięty. Nie podajesz w ogóle ciepła na kaloryfery.

kurcze zastanawia mnie czy to ze nie ma tych 45 st.

Zamknij zawór i zobacz w jakim czasie zagrzewa się powrót. Być może masz za mały przekrój rur - ale to niech się instalatorzy wypowiedzą. Dla 25kw zaleca się min. 35mm dla miedzi w obiegu kotłowym.

w środku ciepło ale przy takim otwarciu zaworu nie grzeje tak jak powinien grzejnik najbardziej oddalony od pieca ( 6m nad piecem do góry i 6 w lewo).

Zapowietrzona instalacja ? Odpowietrzyć, dopuścić wody. Jaką masz pompę i na którym biegu pracuje ?

Opublikowano

odpowietrzona instalacja- to po pierwsze, i grzejniki i pompa

rury jak widze sa ok

pompe mam typu wilo-star

a nurtuje mnie ta podziałka na zaworze 4- jest ona od góry do dołu po nawiasie otwierajacycm, od góry zaczyna się jedynką potem 3,5,7,9 i znów 7,5,3,1.

To znaczy na które mam miec otwarte???????

Opublikowano

no jesli fachowiec nie ustawił tabliczek do stanówrzeczywistych to pozostaje posiedziec w kotłowni i ktrecic do wartosci skrajnych i taknajpierw na 1 i poczekac ok 15min zobaczyc co sie dzieje grzejniki wtedy powinny robic sie chłodne pozniej na 9 to gorace az do temp jak jest na kotle ,ale czasam bywa dokładnie odwrotnie i wtedy daj znac jak to jest u ciebie

a i przy probie najlepiej zebys wszstkie grzejniki miał otwarte zeby szybko zachodziła eakcja temperaturowa

Opublikowano

W niektórych instalacjach powrót zagrzewa się wolno i niekoniecznie musi zbliżyć się do temp. kotła. Wystarczy, że przekrój rur jest za mały...obieg kotłowy działa w grawitacji przecież.

Animacja wymowna podoba mi się

Opublikowano

a to czemu ja mam podziałke na zaworze jak odbicie lustrzane do tego z linku?? ale u mnie im większ cyfra na zaworze tym mniej na grzejniki, jak daje na 3 to grzejniki na 1 i nie da sie dotknąc ich a teraz mam na 6 i grzejniczki cieplutenkie. Najważniejsze ze reaguje chyba co? na razie dzis tak pokombinowalem ze spaliny mi sie cofnely do podajnika ale w czas chyba opanowane- a groszku było 190 cm ponizej tego załamania w zwezeniu w podajniku- to chyba moment krytyczny albo za bardzo zar mi sie cofnal.kopczyk juz wypukły pali sie góra.

no to automatyk- ja chyba mam odwrotnie niż ty mówisz- to żle?

• 2 tygodnie później...
Gość Mateusz
Opublikowano

Jeśli zawór jest odwrotnie zainstalowany to należy o tym po prostu pamiętać lub jeśli jest możliwość odwrócić skale.

Po tych czynnościach dalej eksploatujemy cały układ.

Odwrotnie zainstalowany zawór nic więcej nie zmieni.

Panie SZYMIK jaki Pan ma regulator? Jak Pan ustawił moc dmuchawy i przesłonę na dmuchawie? Jeśli chcemy obniżyć ilość spalanego groszku to nie tylko czas podawania i postoju należy zmieniać.

Co do średnic w krótkim obiegu kotłowym to odsyłam do instrukcji - punkt "Zalecany schemat podłączenia kotła do systemu grzewczego" - dla poszczególnych mocy kotłów są wyszczególnione średnice minimalne średnic.

Jaka utrzymujesz temperaturę na kotle?