robertnet Opublikowano 23 Stycznia 2017 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam. 2 lata temu zamontowałem piec z podajnikiem ogniwo eko plus. Wchodząc wczoraj na strych zauważyłem że komin jest cały mokry od góry - skrapla się w nim para wodna i wyłazi na zewn. Komin niestety cegła biała, nieocieplony- temp spalin przy wyjściu z pieca ok 100-120*. Co z tym zrobić aby zaraz mi nie przeszło niżej do pokoju. Proszę o poradę i dziękuję za pomoc z góry.
Gość jacek61 Opublikowano 23 Stycznia 2017 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam Należy ocieplić odcinek komina przechodzący przez strych tu jest na ten temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15679-ocieplenie-komina/?do=findComment&comment=161816 Podnieś temperaturę spalin wychodzącą z kotła, ustaw tak sterownik aby jak najrzadziej wchodził w podtrzymanie, utrzymywał cały czas stałą temperaturę spalin. Na wiosnę możesz ocieplić jeszcze odcinek komina wychodzący ponad dach - ja to zrobiłem wełną mineralną fasadową i otynkowałem z siatką szklana, z tym że mam dach płaski tak więc strona estetyczna schodzi na drugi plan.
papasmurfek Opublikowano 23 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Pewnie w twoim przypadku tylko wkład Cie uratuje...
robertnet Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor #4 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Wkład jest w planach ale jak sie ociepli a muszę teraz jakoś podratować sytuację. podniosłem wczoraj temp spalin - trzebaby jeszcze troche podsuszyc komin na strychu (czym?) i ocieplic go.
PJack Opublikowano 24 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 24 Stycznia 2017 podniosłem wczoraj temp spalin Jak? mocniej grzejesz?
HP79 Opublikowano 24 Stycznia 2017 #6 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jeśli są zawirowywacze w wymienniku to wyjąć. Da się skrócić obieg spalin? Biała cegła nie nadaje się na komin.
PJack Opublikowano 24 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Dlatego pytałem, zawirowywaczy nie posiadam, obiegu spalin skrócić się nie da w moim kotle. Teraz dmucha na maks i spaliny nie przebijają 120 stopni, jak nabije zasobnik CWU to pewnie spadną i będzie między 80 a 100 stopni.
Gość jacek61 Opublikowano 24 Stycznia 2017 #8 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Aby podnieś temperaturę spalin wystarczy mniej dokładne czy też rzadsze czyszczenie wymiennika.
sambor Opublikowano 24 Stycznia 2017 #9 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Za dużo powietrza w kotle też wychładza spaliny. Trzeba złapać poziom max temperatury spalin
PJack Opublikowano 24 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Pisząc, że dmucha maksymalnie chodziło mi to, że dobrałem dla PID widełki podawania, przerwy i nadmuchu tak, że nie kopci przy małym nadmuchu i ładnie dopala przy maksymalnym, bez spieków. I przy takich ustawieniach temperatura spalin sporadycznie dochodzi do 120 stopni. Kocioł czysty bez sadzy, jedynie szary popiół się osadza. Na ustawieniach fabrycznych sterownik potrafił dobić nawet do 200 stopni, ale były kalafiory i sporo niedopalonego węgla w popielniku. Teraz kocioł potrzebuje nieco więcej czasu na wyrównanie temperatury zadanej w kotle, ale zużycie ekogroszku spadło o połowę w stosunku do spalania przed zmianami. Stąd moje dylematy - czy ta oszczędność na paliwie nie odbije się czkawką przy remoncie komina?
szari Opublikowano 6 Lutego 2017 #12 Opublikowano 6 Lutego 2017 W Ogniwo eko plus można całkowicie skrócić obieg spalin wyjmując taką blachę prowadzącą bezpośrednio do czopucha i na czujnik spalin.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.