automaciek Opublikowano 20 Listopada 2016 #1 Opublikowano 20 Listopada 2016 Witam serdecznie. To mój pierwszy post na forum, proszę o wybaczenie wszelkich błędów. Plan mój jest następujący, jednym kotłem gazowym kondensacyjnym (Termet gold plus 20kW) ogrzać 2 lokale (40m2 i 75m2) średnio ocieplone(budynek poniemiecki, ściany 12cm cegła, 12cm szczelina powietrzna, 12cm cegła i od 5 do 10cm styropianu) zamieszkały przez 5 osób. Piec będzie współpracował przez wbudowany zawór 3-drożny z zasobnikiem c.w.u 140L z pompą cyrkulacyjną i mieszaczami termostatycznymi, oraz przez zestaw: pompa (LFP Experia) + zawór sterowany x 2, z dwoma obiegami c.o., nowym wykonanym w techologii rur z polibutylenu i z rozdzielaczem, oraz istniejącym (grzejniki alu bez termostatów i rury stalowe). Rozdzielacz będzie się znajdował około 20mb od kotła. Pompy i zawory będą sterowane z termoregulatorów tygodniowych (N.O.) w obu lokalach, poprzez sterownik (Arduino z własnej realizacji) realizujący funkcję załączania pieca i właściwej pompy z zaworem natychmiast po żadaniu "grzej" i wyłączający piec natychmiast po poleceniu "wyłącz" i pompę z zaworem po 2 minutach. Proszę o opinie i uwagi odnośnie zaproponowanego rozwiązania. pozdrawiam Maciej
automatyk Opublikowano 20 Listopada 2016 #2 Opublikowano 20 Listopada 2016 załóż kociol 2f np wolf 20+24kW plus zasobnik i zadnych więcej pomp a reszta na zaworach z odcięciem elektrycznym
sambor Opublikowano 20 Listopada 2016 #3 Opublikowano 20 Listopada 2016 Kocioł ma w sobie pompę, nie wiadomo jak ona będzie pracowała w tymi pompami zewnętrznymi. Z resztą ten kocioł wydaje się za mały.
automaciek Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #4 Opublikowano 20 Listopada 2016 Czyli sugerujecie polegać na pompie w piecu, piec 25kW a przepływ regulować mechanicznie zaworami grzybkowymi aby skompensować różnice oporu hydrodynamicznego w obu obiegach gdy oba obwody będą aktywne. Mam zamiar zastosować mierniki przeplywu (elektroniczne) i sterownik ma liczyć koszty ogrzewania oraz wyświetlać parametry chwilowe.....
automatyk Opublikowano 20 Listopada 2016 #5 Opublikowano 20 Listopada 2016 specjalnie pisze o kotle wolf bo tam jest pompa elektroniczna i sama sobie z oporami poradzi ,a kazdy inny kocioł bedzie generował dodatkowe koszty i nigdy nie bedzie dobrze
automaciek Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor #6 Opublikowano 20 Listopada 2016 W termet gold plus tez jest pompa pwm? No i termet ma niższą moc minimalną.
automaciek Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor #7 Opublikowano 21 Listopada 2016 Pozwolę sobie na post pod postem. Dlaczego więc wszystkie gotowe rozwiązania modułów wielostrefowych oparte są na pompie i zaworze w każdej gałęzi, w szeregu z pompą w budowaną w kocioł? Właśnie tym się sugerowałem planując instalację.
sambor Opublikowano 21 Listopada 2016 #8 Opublikowano 21 Listopada 2016 Ale to trzeba przeliczyć i może się okazać, że potrzeba sprzęgła hydraulicznego do rozdzielenia obiegów Więc dlatego napisałem , że nie wiadomo czy będzie prawidłowo pracowała z nimi pompa kotłowa Natomiast grzanie CW obsługuje pompa z kotła. Jak będziesz rozliczał pobór CW? Gdyż na CO to dwa ciepłomierze wystarczą.
automaciek Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 21 Listopada 2016 Sprzęgło hydrauliczne oczywiście zastosuję. Rozliczenie zrealizuję na halotronowych łopatkowych miernikach przepływu zasilania wymiennika i obu mieszkań oraz pomiarach różnicy temperatur zasilania i powrotu tudzież zużycia c.w.u. przez oba mieszkania. Napisałem program na Arduino, jest prawie gotowy będzie wyświetlał procentowo udział obu mieszkań w ogrzewaniu i c.w.u. Ew. błędy pomiarowe jakimi będzie obarczony wynik będą proporcjonalne, a więc pomijalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.