Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może być 1:3 bo teraz tak mam ustawione. Wypala się ok tylko sadzy jest.Tak jest ustawione od wczoraj.

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

1:4 będzie za słabo u mnie spróbowałem i ledwo co się tlilo

Opublikowano

Ale... sadza może się pojawić przy niedoborze powietrza, lub przy nadmiarze. W tym drugim przypadku nie dość, że piec zasrany, to i spalanie ostro leci w górę.

Pokaż to.

Opublikowano

Już pokazuje, akurat pracuje teraz. 2 zdjęcie drzwiczki. Boki czyszczone ok 9 rano. Na deflektorze też jest sadza takie ładne płatki schodza11ebca9fbfb5ce8804ba010de4370e25.jpg446a4d07409237f0395864de03405e02.jpg5bc91a2715866bdcb8be884bad6de508.jpg

Opublikowano

Źle to nie wygląda. Jakie podawanie i przerwa ?

Aha.. wiesz  może czy napęd jest 1,1 czy szybszy ?

Opublikowano

Niestety nie wiem jaki napęd i nie powiedzieli mi w hefie wręcz dziwili się po co mi to i że nie wiedzą , bo dzwoniłem i pytałem. Jeśli mogę to jakoś sam. Ustalić to spróbuję
Podawanie 15 przerwa 45 wiatr 43% przeslona 3cm
Po lewej widać już zalążek nawisu.(podajnik po prawej) najczęściej tył i lewa nawis.2b8f5e883fd921a740969de59193c5fe.jpg

Opublikowano

Ano widać. Wyłazi tam, gdzie w każdej.

Ustaw: podawanie 8sec, przerwa 32sec, dmuchawa 40. Daj znać.

Opublikowano

Ok Robi sie

Opublikowano

Raport po ok godzinie. Temp podnosi do zadanej więc mocy teraz nie brakuje. Teraz załączyło się grzanie cwu.

Może jeszcze kilka szczegółów

Zadana 58

W układ 31

47d562b4b0dbcfcc9da935a01eee3076.jpg

Opublikowano

Kopci ? Foto nie oddaje za dobrze stanu.

Zadana nie musi być taka wysoka. U mnie krytyczna to 56st. Powyżej nic już nie zyskuję, tylko tracę :) Ale to u mnie...

Opublikowano

Miałem wrażenie że jak otworzyłem to trochę dymu było (był w trakcie pracy) mimo że załączyło się cwu dogrzal je i się wyłączył właśnie teraz. Zaraz znów chyba wejdzie w pracę bo cwu jednak wychodzilo go 424d1a294e60579db76adf0295f50cef.jpg

Opublikowano

Pewnie uważam że jak się nie spróbuję to nie będzie wiadomo. Do tej pory(do tego palenia w tym roku) nie wyobrażałem sobie nic ponizej 20 sek podawanie a już ustawione miałem mniej i teraz jeszcze. A czy dobrze odbieram że to prowadzi do zmniejszenia spalania?

Opublikowano

Aż takich wniosków wyciągać nie można. Prowadzi raczej do czystszego spalania, a z tego jakieś oszczędności są.

No to jedziemy niżej.

Ustaw: podawanie 6sec, przerwa 36sec, dmuchawa 37. Zobaczymy, czy wiatrak potrafi pracować liniowo.

Obecne nastawy sobie zapamiętaj, to się je dopieści, gdyby nie wyszło niżej.

Daj znać za godzinę - teraz trzeba będzie polatać.

Opublikowano

- niedopałki jednak są - ta obręcz tylko opóźnia to co nieuniknione i tu klapa,

Potrzymaj ten pierścień przez tydzień to jak dobrze pójdzie w popielniku będą same takie piękne kalafiory jak ten olbrzym po lewej, a na palniku niedopałki z martwej strefy zaduszą żar. Twój palnik najwyraźniej nie radzi sobie z niską dynamiką spalania i tyle. Komfortowo 40 km/h nie pojedziesz na 6-tym biegu, nawet jeżeli spojler dasz ze złota ;) Pamiętam, że kiedyś u kumpla palnik dobrze szedł na 1:8,5 ale już przy 1:9 zaczynało się to co u Ciebie. Dobrze byłoby, żebyś znalazł tę dolną granicę i wiedział na ile możesz sobie pozwolić.

Na karuzeli czarne nawet gdyby wyszło to zaraz podjechałoby do strefy mocniejszego napowietrzania przy wlocie i byłby Wielki Ogień. Trzeba to u Ciebie odpalić jakoś. Można spróbować chwilowo rozbujać na tyle palnik, żeby podpalił czarne na górze złoża. Potem niech się uspokoi i produkuje czarne przez jakiś czas. I znów rozbujać, żeby czarne się podpaliło. Na pewno marcus312 dobrze radzi - obniżyć deflektor o parę cm, podniesie to temp., ułatwi zapłon.

Opublikowano

Spoko. Ustawione zgodnie z poleceniem. Zaobserwowalem że w podtrzymaniu spada mi żar. Nie bardzo nisko ale na wysokość korony. Cug mocny cholerka bo z zapałki wciąga do dmuchawy. Nie gasi raczej ale zasysa. Może poluzowac wyczystke?

Opublikowano

Ciąg potrafi namieszać. Możesz otworzyć wyczystkę, ale bądź świadom ryzyka, OK ? Klapki wiatrak nie posiada ?

Opublikowano

I jeszcze małe utrudnienie. W podtrzymaniu nie mam możliwości podać opału bez dmuchania (sterownik nie pozwala)

Opublikowano

Posiada wiatrak klapkę jest otwarta na 3 cm.

Opublikowano

Norma, a nie utrudnienie :) Możesz "zagęścić" podtrzymanie, ale to nie jest dobre dla ekonomii ;)

Mała prośba, edytuj post zamiast nabijać następne :rolleyes:

Klapka ? Mówiłeś o przysłonie na 3cm. Uściślijmy to.

Opublikowano

A ok ma i klapkę i przysłone. Klapka rozumiem to z odwaznikami. Podnosi się jak dmucha. Jest na pewno bo jak docisne ręcznie to nie podaje powietrza. Wpadłem na pomysł jak zmniejszyć ciąg. W ten sam komin mam zasypowca wpietego. Otworzę w nim szyber i uchyle drzwiki może to lepszy pomysł?

Opublikowano

Możesz i tak zrobić. Ale jak jest klapka, to przy zatrzymanym palniku ma być zamknięta.

Opublikowano

Jest trochę lepiej - szerzej pali się w  retorcie i od środka jest mniej spieków a jedynie te wcześniejsze co były na brzegu talerza -  zobaczymy do rana. :)

Zużycie 10.2 kg na dobę no ale było ciepło. Wniosek jest taki, że czasem trzeba mocniej dmuchnąć i to na spieki trochę pomaga - świta mi tu jakiś nowy pomysł na te spieki ale to przemyślę przez niedzielę i zadzwonię :)

Fotki :)

post-25873-0-82670700-1509816450_thumb.jpg

post-25873-0-22946000-1509816462_thumb.jpg

post-25873-0-60372900-1509816482_thumb.jpg

Opublikowano

Wywal ten balkonik. Dam mu jeszcze ciut, na 43.

O jakich spiekach mowa ? Z niedopałem walczymy, a teraz słyszę o spiekach.. sake za dużo czy jak ? :rolleyes:

Opublikowano

Kolego kiedyś też miałem takiego smoka i podobne problemy. Wygranij żar z palnika i zagietym drutem lub pogrzebaczem przeczyść otwory powietrzne w koronie. U mnie to pomagało na niedopały, klinuja się tam kawałki popiolu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.