staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2676 Opublikowano 4 Listopada 2017 Może być 1:3 bo teraz tak mam ustawione. Wypala się ok tylko sadzy jest.Tak jest ustawione od wczoraj. Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2677 Opublikowano 4 Listopada 2017 1:4 będzie za słabo u mnie spróbowałem i ledwo co się tlilo Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2678 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ale... sadza może się pojawić przy niedoborze powietrza, lub przy nadmiarze. W tym drugim przypadku nie dość, że piec zasrany, to i spalanie ostro leci w górę. Pokaż to.
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2679 Opublikowano 4 Listopada 2017 Już pokazuje, akurat pracuje teraz. 2 zdjęcie drzwiczki. Boki czyszczone ok 9 rano. Na deflektorze też jest sadza takie ładne płatki schodza Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2680 Opublikowano 4 Listopada 2017 Źle to nie wygląda. Jakie podawanie i przerwa ? Aha.. wiesz może czy napęd jest 1,1 czy szybszy ?
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2681 Opublikowano 4 Listopada 2017 Niestety nie wiem jaki napęd i nie powiedzieli mi w hefie wręcz dziwili się po co mi to i że nie wiedzą , bo dzwoniłem i pytałem. Jeśli mogę to jakoś sam. Ustalić to spróbujęPodawanie 15 przerwa 45 wiatr 43% przeslona 3cmPo lewej widać już zalążek nawisu.(podajnik po prawej) najczęściej tył i lewa nawis. Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2682 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ano widać. Wyłazi tam, gdzie w każdej. Ustaw: podawanie 8sec, przerwa 32sec, dmuchawa 40. Daj znać.
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2683 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ok Robi sie Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2684 Opublikowano 4 Listopada 2017 Raport po ok godzinie. Temp podnosi do zadanej więc mocy teraz nie brakuje. Teraz załączyło się grzanie cwu. Może jeszcze kilka szczegółów Zadana 58 W układ 31 Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2685 Opublikowano 4 Listopada 2017 Kopci ? Foto nie oddaje za dobrze stanu. Zadana nie musi być taka wysoka. U mnie krytyczna to 56st. Powyżej nic już nie zyskuję, tylko tracę :) Ale to u mnie...
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2686 Opublikowano 4 Listopada 2017 Miałem wrażenie że jak otworzyłem to trochę dymu było (był w trakcie pracy) mimo że załączyło się cwu dogrzal je i się wyłączył właśnie teraz. Zaraz znów chyba wejdzie w pracę bo cwu jednak wychodzilo go Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2687 Opublikowano 4 Listopada 2017 Chcesz spróbować jeszcze niżej ?
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2688 Opublikowano 4 Listopada 2017 Pewnie uważam że jak się nie spróbuję to nie będzie wiadomo. Do tej pory(do tego palenia w tym roku) nie wyobrażałem sobie nic ponizej 20 sek podawanie a już ustawione miałem mniej i teraz jeszcze. A czy dobrze odbieram że to prowadzi do zmniejszenia spalania? Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2689 Opublikowano 4 Listopada 2017 Aż takich wniosków wyciągać nie można. Prowadzi raczej do czystszego spalania, a z tego jakieś oszczędności są. No to jedziemy niżej. Ustaw: podawanie 6sec, przerwa 36sec, dmuchawa 37. Zobaczymy, czy wiatrak potrafi pracować liniowo. Obecne nastawy sobie zapamiętaj, to się je dopieści, gdyby nie wyszło niżej. Daj znać za godzinę - teraz trzeba będzie polatać.
form Opublikowano 4 Listopada 2017 #2690 Opublikowano 4 Listopada 2017 - niedopałki jednak są - ta obręcz tylko opóźnia to co nieuniknione i tu klapa, Potrzymaj ten pierścień przez tydzień to jak dobrze pójdzie w popielniku będą same takie piękne kalafiory jak ten olbrzym po lewej, a na palniku niedopałki z martwej strefy zaduszą żar. Twój palnik najwyraźniej nie radzi sobie z niską dynamiką spalania i tyle. Komfortowo 40 km/h nie pojedziesz na 6-tym biegu, nawet jeżeli spojler dasz ze złota ;) Pamiętam, że kiedyś u kumpla palnik dobrze szedł na 1:8,5 ale już przy 1:9 zaczynało się to co u Ciebie. Dobrze byłoby, żebyś znalazł tę dolną granicę i wiedział na ile możesz sobie pozwolić. Na karuzeli czarne nawet gdyby wyszło to zaraz podjechałoby do strefy mocniejszego napowietrzania przy wlocie i byłby Wielki Ogień. Trzeba to u Ciebie odpalić jakoś. Można spróbować chwilowo rozbujać na tyle palnik, żeby podpalił czarne na górze złoża. Potem niech się uspokoi i produkuje czarne przez jakiś czas. I znów rozbujać, żeby czarne się podpaliło. Na pewno marcus312 dobrze radzi - obniżyć deflektor o parę cm, podniesie to temp., ułatwi zapłon.
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2691 Opublikowano 4 Listopada 2017 Spoko. Ustawione zgodnie z poleceniem. Zaobserwowalem że w podtrzymaniu spada mi żar. Nie bardzo nisko ale na wysokość korony. Cug mocny cholerka bo z zapałki wciąga do dmuchawy. Nie gasi raczej ale zasysa. Może poluzowac wyczystke? Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2692 Opublikowano 4 Listopada 2017 Ciąg potrafi namieszać. Możesz otworzyć wyczystkę, ale bądź świadom ryzyka, OK ? Klapki wiatrak nie posiada ?
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2693 Opublikowano 4 Listopada 2017 I jeszcze małe utrudnienie. W podtrzymaniu nie mam możliwości podać opału bez dmuchania (sterownik nie pozwala) Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2694 Opublikowano 4 Listopada 2017 Posiada wiatrak klapkę jest otwarta na 3 cm. Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2695 Opublikowano 4 Listopada 2017 Norma, a nie utrudnienie :) Możesz "zagęścić" podtrzymanie, ale to nie jest dobre dla ekonomii ;) Mała prośba, edytuj post zamiast nabijać następne :rolleyes: Klapka ? Mówiłeś o przysłonie na 3cm. Uściślijmy to.
staryk Opublikowano 4 Listopada 2017 #2696 Opublikowano 4 Listopada 2017 A ok ma i klapkę i przysłone. Klapka rozumiem to z odwaznikami. Podnosi się jak dmucha. Jest na pewno bo jak docisne ręcznie to nie podaje powietrza. Wpadłem na pomysł jak zmniejszyć ciąg. W ten sam komin mam zasypowca wpietego. Otworzę w nim szyber i uchyle drzwiki może to lepszy pomysł? Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2697 Opublikowano 4 Listopada 2017 Możesz i tak zrobić. Ale jak jest klapka, to przy zatrzymanym palniku ma być zamknięta.
czp01 Opublikowano 4 Listopada 2017 #2698 Opublikowano 4 Listopada 2017 Jest trochę lepiej - szerzej pali się w retorcie i od środka jest mniej spieków a jedynie te wcześniejsze co były na brzegu talerza - zobaczymy do rana. :) Zużycie 10.2 kg na dobę no ale było ciepło. Wniosek jest taki, że czasem trzeba mocniej dmuchnąć i to na spieki trochę pomaga - świta mi tu jakiś nowy pomysł na te spieki ale to przemyślę przez niedzielę i zadzwonię :) Fotki :)
Gość vmilo Opublikowano 4 Listopada 2017 #2699 Opublikowano 4 Listopada 2017 Wywal ten balkonik. Dam mu jeszcze ciut, na 43. O jakich spiekach mowa ? Z niedopałem walczymy, a teraz słyszę o spiekach.. sake za dużo czy jak ? :rolleyes:
broda1301 Opublikowano 4 Listopada 2017 #2700 Opublikowano 4 Listopada 2017 Kolego kiedyś też miałem takiego smoka i podobne problemy. Wygranij żar z palnika i zagietym drutem lub pogrzebaczem przeczyść otwory powietrzne w koronie. U mnie to pomagało na niedopały, klinuja się tam kawałki popiolu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.