Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Duża Temperatura Na Podlogowke Mimo Zaworu 3D

Maroo0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,proszę o poradę w sprawie za wielkiej temperatury zasilania podlogowke.Mimo iż jest na tym zasilaniu zawor 3D to temperatura i tak osiąga ponad 40.Instalacja Nowa pierwszy raz odpalona.A gdy np.zmienie ustawienie zaworu 4D od grzejników to temp.od podlogowki rośnie jeszcze bardziej.Co jest nie tak w tej instalacji?

post-69748-0-48127200-1477182128_thumb.jpg

Opublikowano

Ten zawór 4 D też jest podłączony "dziwnie" ( kopnięty o 90o ?) albo coś błędnie narysowałeś , co radzę sprawdzić. Podłączenie podłogówki oczywiście  za 4 D, o czym pisał kol Sambor, Napisz coś więcej o sterowaniu podłogówką,  co steruje czy są czujniki i gdzie zamontowane , czy z zaworem współpracuje siłownik czy ustawiasz go ręcznie i jaki to jest zawór

Opublikowano

Zawór 3d zaciąga z powrotu z grzejników skoro nie ma zz.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.Wstawie zdjęcia tylko nie komentujcie instalacji elektrycznej sterownika gdyż on został na szybko wczoraj podpięty by sprawdzić instalację co.Wczoraj było pierwsze opalanie a budynek jeszcze w budowie.Prosze o poradę co ma mi ten hydraulik poprawić gdyż tak jak pisalem na podlogowke ponad 40 i mniej nie szło puścić medium,a na grzejniki mogłem zmieniać temperaturę wody z tym że czym bardziej zmniejszalem na grzejniki na zaworze 4D to podnosiła się temp.podlogowki.Dodatkowo zauważyłem jeszcze ze mimo iż pompa CWU Byla wyłączona to grawitacyjnie na CWU szło.

Zawory 3D i 4D to Womix czy coś takiego a steruje podlogowka St 480 Pid, gdzie czujnik temp.podlogowki umiejscowiony jest na razie na powrocie pomiędzy rozdzielaczem a zaworem 3D(widać na zdjęciach czujnik włożony pod Ocieplenie na powrocie z podlogowki prawy dolny róg zdjecia)

post-69748-0-35609600-1477221471_thumb.jpg

post-69748-0-18323500-1477221497_thumb.jpg

post-69748-0-87294400-1477221581_thumb.jpg

Opublikowano

"Zawory 3D i 4D to Womix czy coś takiego a steruje podlogowka St 480 Pid, gdzie czujnik temp.podlogowki umiejscowiony jest na razie na powrocie pomiędzy rozdzielaczem a zaworem 3D(widać na zdjęciach czujnik włożony pod Ocieplenie na powrocie z podlogowki prawy dolny róg zdjecia)"

Ale jak Ci coś steruje podłogówką jak na 3d brak siłownika?

Zz powinien być na tym zaznaczonym odcinku i co do obniżenia temp. zasilania podłogi wystarczy.

post-69214-0-24610500-1477225117_thumb.jpg

Opublikowano

Mittek-podlogowka sterowalem tak ze na podstawie odczytu temp.powrotu z podlogowki sterownik zalaczal bądź wylaczal pompę .Dzialalo to tak ze pompa pracowała około 15 minut,później stała też ok.15 minut i znów się zalaczala.

Opublikowano

A powrót z CWU także powinien być spięty tak jak podlogowka do 4D?Nie widać jej na zdjeciu ale aktualnie jest wpieta zaraz przy piecu praktycznie.

Moim zdaniem powrót podłogówki tak jak na Twoim schemacie 1 t tylko wstaw ten zz, powrót z cwu też możesz zostawić

post-69214-0-74206600-1477229688_thumb.jpg

post-69214-0-90903200-1477229702_thumb.jpg

Opublikowano

Mittek-podlogowka sterowalem tak ze na podstawie odczytu temp.powrotu z podlogowki sterownik zalaczal bądź wylaczal pompę .Dzialalo to tak ze pompa pracowała około 15 minut,później stała też ok.15 minut i znów się zalaczala.

To skąd wiesz że podłoga jest zasilana tylko za wysoką temp?

Powinieneś mierzyć na zasil. podłogi, bo jak powrót za wysoki to na zasilaniu pewnie stanowczo za dużo

Opublikowano

Możesz zostawić jak jest. Ale jak masz sterowniki w piecu który steruje zaworem i sam zawór, to wydaje mi się że dodatkowe 280 zł nie zrobi różnicy a będziesz miał komfort.

Opublikowano

mittek-a ten siłownik na tym 3D konieczny czy mogę tym tak sterować jak do tej pory ?

Konieczny nie jest, możesz ręcznie ale mierz temp na zasilaniu podłogi.

Ale jak już masz trochę tej automatyki to by wypadało i siłownik mieć, podniesie komfort użytkowania

Opublikowano

480 może sterować jednym zaworem, jakbyś chciał drugim to musisz dokupić.

Opublikowano

Chyba aby sterowac zaworem musialbym jeszcze dokupic dodatkowy modul do St480 Pid,chyba ze zle wyczytalem.

Chyba nie, przeglądałem instrukcję i wychodzi że ma to co potrzeba do sterowania jednym 3d

480 może sterować jednym zaworem, jakbyś chciał drugim to musisz dokupić.

Nie miałem do czynienia z tym sterownikiem ale też tak to zrozumiałem

Opublikowano

St480 czy ST480 zPID ma w standardzie obsługę jednego silownika zaworu 3D/4D. Piec w sumie może obsługiwać 2 zawory jak dokupisz moduł ST61. W efekcie sterownik może zarządzać oboma zaworami.

Tak wygląda płytka pod czarną pokrywką http://www.iwomat.pl/images/galerie/duz-ngbdkfgafd_DSC_0389.JPG http://www.iwomat.pl/images/galerie/duz-klbfjhnkec_DSC_0392.JPG na środku są 2 porty RS.

Opublikowano

To skąd wiesz że podłoga jest zasilana tylko za wysoką temp?

Powinieneś mierzyć na zasil. podłogi, bo jak powrót za wysoki to na zasilaniu pewnie stanowczo za dużo

Przeoczylem wczoraj te pytanie.

Mam dodatkowo termometry zamontowane na zasilaniu podlogowki i powrocie z niej,oraz na tym powrocie czujnik temp.ze sterownika.Widze wtedy ze zasilam podlogowke 45 a powrot ok 28.Mimo zaworu 3D nie umialem zmniejszyc temperatury zasilania.

W srode bedzie hydraulik montowal zawory zwrotne no i obroci zawor 3D bo najprawdopodobnie zle zamontowany.

Jak bedzie gotowe dam znac jakie efekty i wtedy zaczna sie pewnie pytania odnosnie sterownika,bo juz bym mial ale wstrzymie sie az instalacja bedzie sprawna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.