bajabongo10 Opublikowano 23 Maja 2016 #1 Opublikowano 23 Maja 2016 Witam panowie w sobotę rozłozyłem basen ok.15m3 wody i zamierzam zrobic jakąs prosta instalację do podgrzewania wody wymyśliłem zeby do tego celu użyc wężownicy ze starego Junkersa,którą zamontował bym w jakiejś metalowej beczce w ktorej palił bym drewnem do wezownicy bym podłączył pompe basenową. Tylko sie zastanawiam czy weżownica moze być cała w ogniu czy tylko kej cześc zeby jakieś luty w niej nie pusciły weżownicy jeszcze nie mam ale widziałem ze za 80 zł mozna kupic co sadzicie o takim pomyśle??? Cytuj
papasmurfek Opublikowano 23 Maja 2016 #2 Opublikowano 23 Maja 2016 Grzejnik panelowy pomalowany na czarno w słoneczny dzień potrafi sporo ciepła przekazać. Cytuj
sambor Opublikowano 23 Maja 2016 #3 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Aby ogrzać 15 m3 o 10C potrzeba duuużo ciepła - ok 175-180kWh energii cieplnej, ciężko to będzie podgrzać ogniem z beczki lub starym kaloryferem. Może lepiej zabarwić wodę w basenie na kolor czarny. ;) Sama się wtedy szybciej nagrzeje :D Alternatywą może być pomalowanie basenu od środka na czarno Edytowane 23 Maja 2016 przez sambor Cytuj
papasmurfek Opublikowano 23 Maja 2016 #4 Opublikowano 23 Maja 2016 @sambor smiechy śmiechami, ale ogrzewanie energia słoneczną wyjdzie najtaniej, a taki kaloryfer jest bardzo tanim i skutecznym kolektorem słonecznym. Z resztą w takiej instalacji nikt nie powinien oczekiwać że nagrzeje wodę w jeden dzień, za to znacznie przyspieszy czas ogrzewania basenu do temp. użytkowej. Są również kolektory plastikowe do ogrzewania wody w basenie. Polecam jako lekturę YouTube Cytuj
bajabongo10 Opublikowano 23 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 23 Maja 2016 Ja nadal podrąze temat weżownicy od junkersa ila takowa mniej wiecej ma pojemnosci i czy sie nie stopi np:jak bym ja cała chciał grzać np: w beczce ? Ewentualnie junkers mala instalacja i to pod butle na propan butan podpiać??? Cytuj
CooleR Opublikowano 23 Maja 2016 #6 Opublikowano 23 Maja 2016 bajabongo daj sobie spokój z takim podgrzewaniem basenu, który stoi na ziemi. Co prawda to jest mały basen, ale w taki sposób nie zagrzejesz w nim wody. Trzeba poczekać aż noce będą ciepłe i dni słoneczne, kupić solar plastikowy, one są z poliwęglany komorowego, np 6m2. Dodatkowa sprawa to jaki masz filtr, bo jak na wkłady 10 cali to ta pompka nie przepchnie wody przez taki solar, musi być mocniejsza z filtrem piaskowym lub najtańsza pompka z ciastoramy i jakiś prymitywny sterownik z temp włączania pompy. takie podgrzewacze sprawdzają się w basenach wkopywanych z ociepleniem dna i ścian, na górę dajesz folię bombelkową lub zadaszenie z poliwęglanu, wtedy to ma sens ekonomiczny i komfort użytkowania Cytuj
Jack90 Opublikowano 12 Lipca 2016 #7 Opublikowano 12 Lipca 2016 Może na początek pomyśl czy nie lepiej by było np. obudować czymś ten basen. Widziałem takie konstrukcje z drewna, okalające rozkładane baseny. Do tego ścianki zewnętrzne były chronione ociepleniem. Chyba wełna mineralna była położona dookoła basenu. Po nagrzaniu od słońca długo trzymał temperature. Cytuj
Fachu Opublikowano 19 Lipca 2016 #8 Opublikowano 19 Lipca 2016 Nie wiem czy taka drewniana konstrukcja będzie wystarczająca, by utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie przez jakiś czas. Cytuj
marcin0102 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 WitamW tym sezonie planuje ogrzewać wodę w basenie wymiennikiem ciepła podłączony po instalacje CO.Zapraszam do obserwowania.https://ogrzewanie-basenu.blogspot.com Cytuj
marcin0102 Opublikowano 22 Lipca 2020 #10 Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 25.04.2020 o 17:32, marcin0102 napisał: nowy adres https://podgrzewanie-basenu.blogspot.com/ Edytowane 22 Lipca 2020 przez marcin0102 Cytuj
janklos12 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 #11 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam zrobiłem ogrzewanie basenu z kotła zasypowego i jest prawie ok. tzn 3 godz. i mam wodę zagrzaną o 6st., nagrzewam tak do 27-28st. Problemem jest brudzenie wody i trzeba codziennie odkurzać, nie będę już w tym sezonie zakładał filtrów za kotłem tylko na drugi rok chcę grzać wodę przez wymiennik. Basen ok. 7m. wody, filtr piaskowy Saturn mini, kocioł mam 15kw i zastanawiam się jaki wymiennik wybrać i jakiej mocy, nie chcę też za bardzo iść w koszty, czy któryś z tych byłby dobry? czy ten tańszy będzie ok. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez janklos12 Cytuj
janklos12 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 #12 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Wybrałem trochę mocniejszy, nie wiem jeszcze gdzie to podłącze? mam dwie opcje 1. stary kocioł zasypowy w pomieszczeniu obok basenu 5-6m lub podajnik w kotłowni ale do basenu 20m, wszystko ma plusy i minusy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi