Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temperatura spalin przy ręcznych ustawieniach

Niech każdy napisze co by chciał żeby było zmienione później to zbierzemy i każdy kto będzie chciał wyślę pismo z wszystkimi postulatami

Edytowane przez Erpolis
Opublikowano

Tak sprawę trzeba ruszyć... taki panel musi powstać: moc kotła z jaką pracował, obroty wentylatora oczywiście wszystko w czasie, ilość spalonego paliwa z podziałem na godzinę, dobę, tydzień i miesiąc, oraz suma za cały sezon (coroczna możliwość resetu)

Opublikowano

To by była fajna sprawa z tą mocą kotła i ilością opału na godzinę.

Powinno być więcej wykresów np. spalin i zużycia opału na dobę itp.

Opublikowano

Ogólnie to powinni usprawnić PID. Żeby cały czas dążył do utrzymania zadanej temp. Bez zbędnych ustawień w menu serwis.

Opublikowano (edytowane)

To ja proponuje;

1. Aktualna moc kotła z którą pracuje

2.Ilość spalanego węgla na godzinę,dobę,i sezonowo.

3.Temp. spalin w dwustanie.

Faktycznie pid w techu nie działa bajecznie. A aktualizacje po winne być dla całej rodziny sterowników z serii K.

Powyższe informacje pomogły by  użytkownikowi ustawić może nie idealnie ale optymalnie kocioł do swoich potrzeb i zminimalizować ilość spalanego opału.

Edytowane przez audilhr
Opublikowano

Mój kociołek i kotłownia.

Cały czas walczę z nową aktualizacją i ustawienie pid pod prostą kreskę

Ale ciężko jest.

Pozdrawiam.

post-66668-0-32450800-1454019538_thumb.jpg

post-66668-0-64981300-1454019556_thumb.jpg

post-66668-0-72682000-1454019581_thumb.jpg

post-66668-0-72186700-1454019623_thumb.jpg

post-66668-0-84617900-1454019645_thumb.jpg

post-66668-0-38105200-1454019668_thumb.jpg

Opublikowano

Widze ze zrobiles dopowietrzanie zasobnika paliwa.

Opublikowano

Tak sam zrobiłem ze zwykłego peszla i kolanek PCV. Powiem ze jest różnica. Zasobnik jest suchy.

Opublikowano (edytowane)

A jak myślicie, gdzie ta wilgoć się podziewa jeśli zasobnik jest szczelnie zamknięty a Wy wdmuchujecie do niego powietrze ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dziwne pytanie, chyba w komin leci i do atmosfery hehe nie zastanawialem sie nad tym wazne, ze jest sucho

Opublikowano

Właśnie najważniejsze ze zasobnik suchy a patent ten na pewno nie zaszkodzi kociołkowi.

Dziś zmniejszyłem moc kotła do 68% na ustawieniach fabrycznych i wachania temp sa mniejsze +- 2 st. Ciekawe jak bedzie ładować cwu co sie bedzie działo pewnie bedzie dogrzewał sie z 1,5 godz:)

Opublikowano

Mój kocioł też w nadzór wchodził cały czas i też mu mocy ująłem zobaczymy jak noc :) 

A tak na marginesie pisał ktoś do defro z tymi aktualizacjami.

Opublikowano

Ja jadę na 50%

Opublikowano

Kolego Erpolis na jakich ustawieniach masz kocioł?

Ja nie mogę takiej prostej osiągnąć jak Ty. Wacha mi sie o 2 stopnie cały czas.

Opublikowano

Bo masz mniejszy odbiór ciepła niż on. Nie przejmuj się tym że Ci się waha.

Opublikowano

Palę na pid zasługą takiego wykresu jest wysoka temperatura powrotu. Na próbę używam pompy cwu jako pompy obiegowej a bojler jako bufor.

Opublikowano

Czyli temp bojlera na taka sama temp jak kotła i histereza na 1 st. Np?

Opublikowano (edytowane)

Pompa podpietą jako dodatkowa więc chodzi cały czas

Edytowane przez Erpolis
Opublikowano

Acha rozumiem. Też wytestuję.

Opublikowano (edytowane)

Tez tak kombinowałem ale u mnie sie nie sprawdziło co prawda wykres był elegancki ale nie wiem dlaczego dużo palił kociołek.

A co do odpowietrzenia zasobnika jeszcze napomnę ja nie mam ale zabezpieczyłem zasobnik farbą bitumiczną sprawdza się elegancko.

Edytowane przez audilhr
Opublikowano (edytowane)

Koledzy a jak często tech wypuszcza nowe aktualizacje?

Edytowane przez Snoopi21898
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio dwie były dość krótkim czasie jedna po drugiej teraz będziemy pisali z kolegami do defro zeby w następnej aktualizacji były nowe opcje takie jak pisałem wyżej.

Edytowane przez audilhr
Opublikowano (edytowane)

Włączyłem Pid na noc do dziś i tak wygląda linia jak poniżej. Nie ma się co dziwić bo odbiór ciepła jest znikomy. W 14 godzin spalił 5kg, w dobę spali 8. Ustawienia Pid 12kw nie zmieniane.

Nie zwracajcie uwagi na linie, ważne aby węgiel się ładnie dopalal no i mało palił.

W dwustanie potrafi stać w podtrzymaniu nawet 5-6 godzin. Nie ma się co dziwić jak na polu 10 stopni i słońce. Małe zapotrzebowanie

post-65332-0-55681100-1454155213_thumb.jpg

post-65332-0-46367300-1454155234_thumb.jpg

Edytowane przez nex1983
Opublikowano

No odbioru można powiedzieć 0 tak linia z pid będzie nie ładna ale to tak jak mówisz nie ważne. Ja wcześniej dążyłem do lini idealnej ale mało to było opłacalne. Teraz tez mam wzloty i upadki ale popiół git i groch tak nie ucieka.