pRZeMoo Opublikowano 8 Stycznia 2016 #326 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Masz 20 stopni różnicy między zasilaniem a powrotem :P ale tak bedzie caly czas no chyba ze zad 4d bd wyzsza to i powrot poleci w gore albo wyjscie inne zastosowac ochrone powrotu z 35 na 60 ciekawe co sie bd dzialo :P Cytuj
nex1983 Opublikowano 8 Stycznia 2016 #327 Opublikowano 8 Stycznia 2016 No i Jeszcze jedno, nie wierzę że na tych ustawieniach tj Max podawanie 3s i minimalny czas 60s przy mrozach -20 piec sobie poradzi i będzie stabilna temp na piecu i w domu. Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 8 Stycznia 2016 #328 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Normalne chyba ze jak przyjdzie taki " Dziadek to i moc kotla pojdzie w gore ale mi szczegolnie spokoju nei daje temp .spalin :( :( :( Cytuj
nex1983 Opublikowano 8 Stycznia 2016 #329 Opublikowano 8 Stycznia 2016 No to mam gdzieś takie latanie i grzebanie w opcjach ☺, ja bym chciał żeby Pid chodził idealnie niezależnie od temp zewnętrznej czy to +10 czy -20. Dlatego póki co wybrałem dwustan, bo ustawiłem idealnie przy -20 i teraz przy 0 chodzi tak samo super. Po prostu jest dłuższy czas podtrzymania. Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 8 Stycznia 2016 #331 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Tylko czy Ty nie masz sond na zaworze 3d za zaworem 4d - skad taka temperatura powrotu niby sie znalazla teraz u Ciebie skoro chyba wczoraj albo wczesniej na fotkach miales 44 :P :P Cytuj
nex1983 Opublikowano 8 Stycznia 2016 #332 Opublikowano 8 Stycznia 2016 przeczytaj dzisiejszą konwersację to sie dowiesz :) Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 8 Stycznia 2016 #333 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Widziałem czxtalem U mnie wystarczy ochrone zawyzyc i idzie w gore Cytuj
nex1983 Opublikowano 8 Stycznia 2016 #334 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) ochrona to nieporozumienie bo jak powrót spada poniżej ochrony to siłownik zaczyna wariować, zamykać się i obniżać zadaną na grzejniki/podłogę, aby wyrównać powrót do zadanej na ochrone. Dla mnie to bezsens. Trzeba piec tak ustawić żeby powrót był w miare ok, a że czasem zdarzy się że na chwile powrót będzie niższy to nic się nie dzieje. Sam widzisz że juz masz 8% otwarcia siłownika, temp na ogrzewanie spada na łeb na szyje - bezsens. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 8 Stycznia 2016 #335 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Myślę ze niepnwinien wariowac ale jutro zrobie ten experyment Więc czas pokaże nam jutro co się będzie działo Cytuj
rafkogm Opublikowano 8 Stycznia 2016 #336 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Spokojnie, wygrzeje się instalacja to może się ustabilizuje. Cytuj
nex1983 Opublikowano 8 Stycznia 2016 #337 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) rafkogm, zmieniłem pompę z 17W na 40W :) zobaczę jak to wpłynie na zadaną temp wody w instalację a temperaturę wewnątrz domu Edytowane 8 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
wwoytek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor #338 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Ale tak jak pisałem wolę dwustan bo u mnie Pid się nie sprawdzi przy dużych mrozach. Dwustan lepiej odpala mi węgiel, popiół jest lepszy, Pid jak dobrze ustawie pod temperatury koło 0 to znowu nie wyrabia mi przy mrozach, jak ustawie na mrozy to przy dodatnich nie będzie dopalal węgla. Musiał bym zmieniać serwisowe opcje podawania i czasów.Guzik prawda u mnie ostatnio -17 pozniej -2 czy zero dopala idealnie, ale moze to zasluga nowej dmuchawy, zreszta nie mialem wczesniej problemow duzy mroz niedopalki itp. zero stopni ok a pale caly czasz PID Edytowane 9 Stycznia 2016 przez wwoytek Cytuj
nex1983 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #339 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Niestety nie sprawdziło się z tym powrotem. Przy 0 stopni na zewnątrz kiedy puszczał 30 na podloge było wszystko oki i powrót do 10 stopni niższy, obecnie jest -4 na zewnątrz przez co na podłogę idzie temperatura 33 stopnie i już powrót widzę o 20 stopni niższy :/. Widocznie tak już jest przy podlogowce, no bo co jeszcze innego. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
Erpolis Opublikowano 9 Stycznia 2016 #340 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Widzisz bo to kwestia instalacji u mnie jest podłogówka ale oprócz tego są grzejniki. Podłogówka chodzi cały czas na tej samej temperaturze a dogrzewanie pomieszczenia przy spadkach temp. przejmują grzejniki. Warto mieć sterownik pokojowy wtedy sam rególuje temperatura w pomieszczeniu Cytuj
nex1983 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #341 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Sterownik pokojowy nie przy podlogowce, to już kompletne zabójstwo dla temp powrotu. Cytuj
rafkogm Opublikowano 9 Stycznia 2016 #342 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Nex1983 może problem tkwi w instalacji, musialbys zobaczyć jakie masz rury na tzw krótkim obiegu i jaki masz zawór 4d. Jeżeli będą za małe średnicę to jest klapa z temperaturą na powrocie. Może sprawdź napisz, a koledzy z większym doświadczeniem niech się wypowiedzią. Cytuj
rafkogm Opublikowano 9 Stycznia 2016 #343 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Guzik prawda u mnie ostatnio -17 pozniej -2 czy zero dopala idealnie, ale moze to zasluga nowej dmuchawy, zreszta nie mialem wczesniej problemow duzy mroz niedopalki itp. zero stopni ok a pale caly czasz PID Jaki masz piec? Ile spala mniej więcej na dobę? Przestawiales ustawienia serwisowe pida, jeżeli tak to jakie masz ustawienia? Cytuj
ManiekZ Opublikowano 9 Stycznia 2016 #344 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Nex1983 może problem tkwi w instalacji, musialbys zobaczyć jakie masz rury na tzw krótkim obiegu i jaki masz zawór 4d. Jeżeli będą za małe średnicę to jest klapa z temperaturą na powrocie. Może sprawdź napisz, a koledzy z większym doświadczeniem niech się wypowiedzią. Średnice na obiegu kotłowym zawsze takie same jak średnica zaworu. Jak 6/4" to wszystko tyle, itd.... No i jak najmniej kolanek i trójników. Zawór max 50 cm od pieca. Ja mam zawór 5/4" i rury na "krótkim obiegu" takie same. Obieg grawitacyjny działa idealnie. Cytuj
nex1983 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #345 Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Nex1983 może problem tkwi w instalacji, musialbys zobaczyć jakie masz rury na tzw krótkim obiegu i jaki masz zawór 4d. Jeżeli będą za małe średnicę to jest klapa z temperaturą na powrocie. Może sprawdź napisz, a koledzy z większym doświadczeniem niech się wypowiedzią. Nie, jest wszystko ok, powrót z zaworu 4d do grubej rury koło pieca rura miedź ocieplona fi 28, na samym wejściu do pieca gdzie dochodzi powrót z bojlera i grzejnika łazienkowa wszystkie powroty łączą się na bardzo grubą rurę więc jest wszystko ok. Rura od podłogówki z powrotu wpięta w 4d też fi 28 z tym że od powrotu podłogówki ma 28 zewnątrz, a wewnątrz mniej jest sporo mniej bo to ta gruba rura wodna z grubą ścianką, wiecie o co chodzi. Po prostu podłogówka ma to do siebie że tak musi być przy temp powyżej 30 stopni na zasilaniu podłogi, w końcu mam kilkaset metrów rur. Musiał by ktoś kto ma tak jak ja, tylko ogrzewanie podłogowe, napisać jaki ma powrót. Zaznaczam że jeszcze z zasilania pieca mam duży grzejnik łazienkowy grawitacyjnie. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez nex1983 Cytuj
pRZeMoo Opublikowano 9 Stycznia 2016 #346 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam eksperyment z ochroną powrotu obalony na noc miał ustawiona ochronę 60 a zadaną 4d 40 i rano efekt mizerny ' piec swoją zadaną utrzymał ochrona też Ale zadaną 4d zbilo na 22 i taka przez całą zapewne noc szła na obieg CO bo otwarcie 4d było tylko na 7% więc chyba ciężko by uzyskać taki wysoki powrót przy niskiej zadanej na 4d bo po co kręcić wysoko skoro na zewnątrz jest +2 Powiem więcej ja tego tak nie zostawię będę robił konwersacje po ludzikach o większym doświadczeniu Cytuj
nex1983 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #347 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam eksperyment z ochroną powrotu obalony na noc miał ustawiona ochronę 60 a zadaną 4d 40 i rano efekt mizerny ' piec swoją zadaną utrzymał ochrona też Ale zadaną 4d zbilo na 22 i taka przez całą zapewne noc szła na obieg CO bo otwarcie 4d było tylko na 7% więc chyba ciężko by uzyskać taki wysoki powrót przy niskiej zadanej na 4d bo po co kręcić wysoko skoro na zewnątrz jest +2 Powiem więcej ja tego tak nie zostawię będę robił konwersacje po ludzikach o większym doświadczeniu Tak jak mówiłem, ochrona powrotu to nieporozumienie. Cytuj
gizmo Opublikowano 9 Stycznia 2016 #348 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam, czy ktoś z Was może potwierdzić, że w wersji softu 2.4.1 dla K1Pv2 parametr "Korekta mocy" zmienia ilość podawanego paliwa ORAZ krzywą obrotów wentylatora ? W 2.2.8 parametr "Korekta podawania" zmieniał chyba tylko ilość podawania paliwa ? Czy istnieje możliwość odczytywania obrotów bieżących wentylatora (nie w procentach tylko w obrotach) ? Cytuj
nex1983 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #349 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Tak u mnie wygląda 4d. Oczywiście teraz mam już wszystko ocieplone. Cytuj
nex1983 Opublikowano 9 Stycznia 2016 #350 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam, czy ktoś z Was może potwierdzić, że w wersji softu 2.4.1 dla K1Pv2 parametr "Korekta mocy" zmienia ilość podawanego paliwa ORAZ krzywą obrotów wentylatora ? W 2.2.8 parametr "Korekta podawania" zmieniał chyba tylko ilość podawania paliwa ? Czy istnieje możliwość odczytywania obrotów bieżących wentylatora (nie w procentach tylko w obrotach) ? nie, parametr korekta mocy kotła, przy każdej jego zmianie, zeruje korekte wentylatora i musisz sobie ją ponownie ustawić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi