Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jes tu moze ktos na forum kto ma pojecie o tym sterowniku Cobra .

Prosze o informacje, dziekuje.

Opublikowano

pisz w czym problem zaradzimy coś

zacznij od wykresu i parametrów jakie masz ustawione

Opublikowano

Pierwsze pytanie czy soft 33m jest taki molowaty bardzo wolno reaguje na zmiane temp nie jest dynamiczny.

ust. 28postoj podawanie 2,5 dmuchawa 60 /0

Opublikowano

przy tak krótkim czasie podawania trochę trwa nawęglanie palnika zwłaszcza jak odbiór ciepła nie jest zbyt duzy

możesz wrzucic sobie oficjalny soft ze strony producenta A33N.

zmieniłbym tez ustawienia i dal 5/55 zamiast 2,5/28 i dół nadmuchu przestaw z 0 na 10% na początek

Opublikowano (edytowane)

Zapomnialem dododac ze temp. na kotle ust.45st.

Nadmuch dac np.60/6.

wykres posle dzisaj

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

myślałem raczej o nadmuchu 60/10 ale może być i 60/6 na początek

trzeba zmusić kociołek do mocniejszej pracy z dołu bo to może być powodem powolnych reakcji

Opublikowano

myślałem raczej o nadmuchu 60/10 ale może być i 60/6 na początek

trzeba zmusić kociołek do mocniejszej pracy z dołu bo to może być powodem powolnych reakcji

post-1379-0-56718100-1447964633_thumb.jpg

Opublikowano

ustawilem jak radziles na zdjeciu po prawej stronie widac jak zszedl nisko a potem zaczol ciagnac do zadanej ciezko mu to szlo

Opublikowano

to przestaw na 60/10 jesli było lepiej

ja stąd nie widzę co się tam dzieje Ty widzisz więcej

• 3 lata później...
Opublikowano

Nie zakładając kolejnego tematu. Pytanie: jak zrobić, żeby po każdym zaniku prądu, nawet chwilowym, sterownik się włączał, a nie trzeba było wciskać środkowego przycisku żeby znów zaczął pracować? Pytanie drugie, chociaż może niedokładnie do tego tematu. W kotle sztoker 15 kW po zdjęciu przedniego panela zauważyłem dwa niepodpięte przewody ich numery to 12 i 14 czy tak powinno być jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc z góry dziękuję

Opublikowano

Dziękuję za chęć pomocy. Pomimo braku podłączenia tych dwóch przewodów kocioł działa dość poprawnie więc chyba nic nie będę z tym robił, najgorsze to wyłączanie po zaniku napięcia. Może uzyskam jakieś informacje u producenta.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

a rozpalasz w trybie ręcznym czy od razu w automacie? jakie ustawienia początkowe?

Opublikowano

Witam. Czy ma ktoś pojecie jakie ustawienia powinny byc w sztoker COBRA 2 , 8/KW. W trybie zimowym. Chodzi o podajnik i dmuchawę oraz tęperaturę kotła. Niepokoi mnie że dmuchawa cały czas chodzi.

Opublikowano

Wszystko odbywa się prawidłowo dmuchawa ma chodzić  ,gdyż sterownik pracuje w PID.

Opublikowano

Niemiałem styczności z cobrą  ja mam sterownik SKZP -02.

Opublikowano

Dmuchawa dąży do pracy ciągłej, bo na tym polega modulacja mocy i praca w PID.

Nastawy ma Pani/Pan w instrukcji podane dla 100%mocy danego kotła. Od tego coś można skorygować na dany węgiel, komin, paliwo, wykorzystanie mocy.

Opublikowano
10 minut temu, Pieklorz napisał:

Dmuchawa dąży do pracy ciągłej, bo na tym polega modulacja mocy i praca w PID.

Nastawy ma Pani/Pan w instrukcji podane dla 100%mocy danego kotła. Od tego coś można skorygować na dany węgiel, komin, paliwo, wykorzystanie mocy.

Dzięki

Opublikowano

Szramka jeśli kocioł prowadzisz na 47 stopni to masz pewnie czarną smołę w kotle. Zgadza się?

Zamordujesz kocioł tak niską temperaturą. I wynika to ze źle wykonanej instalacji. Pewnie nie masz zaworu 3d lub 4d.

Zadbaj o to póki kociołek nowy. Bo za trzy latka - Znowu będzie wymiana kotła. I opinia że dziadostwo sprzedają.

Jaki metraż w domu?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , jest taka mozliwosc w tym Sterowniku  zeby ustawic gdzies w serwisowych opcjach minimalna temp ?  N.p. ustawiam 55 stopni i ktos inny nie da rady jej zmniejszyc . Dzieki za pomoc 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzień dobry,

Odgrzeję kotleta. Problem wielokrotnie na różnych forach omawiany lecz nie znalazłem wątku z tym sterownikiem. Posiadam skampv-20, sterownik cobra 2 pracuje w PID, zawór mieszający na powrocie min.50C. Nastawy w spalanie: podawanie 60s, pauza 8s, wicher 50% na 3%, temp. zadana 55C. Palę retopalem z PGG i mam kolosalne spieki, popcorn. Gdy zrzucam te kalafiory ręcznie wówczas spada także niedopalony tzn. żarzący się jeszcze węgiel. Kłopotliwe z racji opróżniania popielnika.

W pierwszym sezonie po zainstalowaniu kociołka było w miarę ok. Paliłem wówczas karlikiem z PGG. Zmieniłem opał na retopal i zaczęły się schody :( Koryguję nastawy i dalej lipa. Pierwotnych nastaw nie pamiętam i  błąd, że nie zanotowałem. Instrukcja przepadła a w niej były zawarte sugestie ustawień podawania.

Czy mogę prosić o rady w zakresie nastaw pod PID jak i dwustan dla mojego kociołka? Nie mam pojęcia jak to ugryźć. Korygowałem wiatr, podawanie jak i pauzę. Komora napowietrzająca jak i kanały napowietrzające czyste (drożne). W komorze spalania siwy nalot więc idzie na wyższych obrotach. Próbowałem także palić bez jednego jak i dwóch zawirowywaczy (czyszczak) i nadal lipa.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Adam