Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku


Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Jeszcze ciut można by zejść z przerwa nawet do 60 a jak co to po dobie nawet podnieść do 65 , , ja mam zdecydowanie mniejszy płomień , kiedyś bawiłem się powietrzem i jak zrobiłem coś ale palnik acetylenowy to szybko nagrzewał ale opału szło co nie miara , teraz spokojniutko płomieniek sie ślimaczy i spala kropelkę .

Opublikowano

Tak wygląda od wczoraj

Przy ustawieniu 

4/65/15%

Nie wiem czy nie otworzyć całkiem klapki na dmuchawie

DSC_2788.JPG

Opublikowano

Też mam  taki węgiel mocno spiekający . Wentylator ustawiłem w zakresie minimum 5% -10%max. 

Wentylator to Wpa 06 ładnie nisko startuje z Cobra2 

Opublikowano
22 godziny temu, Animus napisał:

U mnie 45 minut dochodzi do zadanej. 

U mnie ok 10-15 min podbija 3 st

Opublikowano

Od wczoraj na ustawieniach

4/60/10% dmucha 

Klapka i czopuch na Maxa otwarte 

Do zadanej dochodzi tak 10-15 min

I pali się tak 

DSC_2797.JPG

DSC_2796.JPG

DSC_2795.JPG

Gość Visitor1230
Opublikowano

Dalbym troche minimalnie wiecej powietrza. A te jezyki pod korona to nie sa przypadkiem przedmuchy przez zle uszczelniona korone retorty?

Opublikowano

Ja wtrącę swoje pytanko, odnośnie nadmuchu, też mi trochę spieka groszek ale  znośnie, podniosłem temp. na piecu o 3 st. i na układ ze względu na spadek temp. na zewnątrz i zauważyłem że na środku kopczyka tworzy sie taki duży kalafior wielkości kilku centymetrów, jak go ruszę to się rozpada na mniejsze kawałki

Nadmuch mam 40% klapa odsłonięta na 2cm, czy żeby to wyeliminować to nadmuch w górę czy w dół, a może jakiś manewr przesłoną (czy może jej nie ruszać) ?

Planuję jeszcze trochę podbić temp. i obawiam się czy nie będzie gorzej

Opublikowano

Jak spieki to nadmuch w dół.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Visitor1230 napisał:

Dalbym troche minimalnie wiecej powietrza. A te jezyki pod korona to nie sa przypadkiem przedmuchy przez zle uszczelniona korone retorty?

Po pracy zrobię foto od dołu 

Gość Visitor1230
Opublikowano
1 godzinę temu, mafik napisał:

zauważyłem że na środku kopczyka tworzy sie taki duży kalafior wielkości kilku centymetrów, jak go ruszę to się rozpada na mniejsze kawałki

planuję jeszcze trochę podbić temp. i obawiam się czy nie będzie gorzej

Wrzuc jakies zdjecie tego kalafiora. Bo poderzewam ze na srodku to raczej tzw. "kolba kukurydzy".  Podbicie temperatury na kotle nie ma tu znaczenia. A tylko i wylacznie temperatura w zlozu. Duzo powietrza, wyzsza moc palnika do tego czestsza praca w zwiazku z wiekszym zapotrzebowaniem i spiek gotowy :)

Kalafior tworzy sie z niskiej temp. topliwosci popiolu. Kolba kukurydzy z topliwosci wegla w zlozu. U mnie wystepowal ten drugi przypadek. Rozwiazalem to jak w piatym poscie ze zdjeciami w linku.

Pamietajcie o tym, ze wegiel spiekajacy musi "polezec " na palniku. Spiek jezeli bedzie sie dlugo znajdowal w strefie zaru mozna go w miare poprawnie dopalic.  Jezeli ta topniejaca masa opuszcza palenisko zbyt szybko, to gwaltownie stygnie tworzac te twory spiekowe. Pewnie o tym juz pisalem, ze taki spiek to niespalony opal. A co za tym idzie , strata. Trudniej troche bedzie ze spiekiem popiolowym. Jest naprawde duza sztuka palic poprawnie takim weglem. Po wielu walkach mi sie udalo. Trzeba tylko zrozumiec mechanizm powstawania tego goowna. Wtedy bedzie latwiej.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19038-krater-w-retorcie/?tab=comments#comment-208693

 

Opublikowano

Piszesz że węgiel spiekający musi poleżeć, ale co ma z robić skoro przy obecnej temp. piec pracuje 10min i na 10min się odstawia to kiedy ma poleżeć

Gość Visitor1230
Opublikowano

Otoz w tym dylemat. Calymi dniami kombinowalem jak do tego dojsc. Obnizalem nadmuch i wydluzalem przerwe. Wszystko malymi krokami. Efekt koncowy byl taki, ze kociol jak temp zadana spadla o 2-4  stopnie pracowal 25 do 40 min. Zeby zagrzac boiler 80 l ustawiony z histereza 3 stopnie, pracowal dwie godziny. Konkluzja tylko jedna. Moc w dol.

Jak juz gdzies pisalem. Z przerwa dochodzilem do 120 a nawet 140 sek. Na palenisku nie bylo praktycznie plomienia tylko zar jak w kuzni.

Opublikowano

Czyli w przypadku zwiększania zapotrzebowania poprzez podkręcanie 4D w górę nie skracać przerwy bo będzie gorzej ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Wlasnie. Lepiej niech kociol popracuje dluzej. A przy mniejszym zapotrzebowaniu sie odstawi.

Opublikowano

Witam. Retopal zaczął dużo lepiej się spalać w moim kotle przy podawaniu 5s, przerwie 60s i nadmuchu ok. 16%

Nie miałem okazji sprawdzić na dłuższą metę czy efekt się utrzyma, bo wsypałem Skarbka.

Temperatura na kotle spadła do około 56 stopni, przesypywało trochę węgla, więc wydłużyłem przerwę i zwiekszyłem nadmuch. Przy ustawieniach: 5s/90s/~28% wyglądało to tak jak na zdjęciu. Temperatura wzrosła do 60 stopni. Teraz wróciłem do Retopalu, ale chciałbym zapytać na przyszłość gdybym znowu wsypał Skarbka, iść w górę z przerwą i powietrzem jednocześnie, czy jak byście to rozegrali?

IMG_20181113_172347.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, klapoluchy napisał:

Proponował bym nie fotkę a podpalić kawałek gazety i podstawić pod koronę podczas pracy palnika, i wtedy zobaczysz czy leci od spodu powietrze czy jest dobrze uszczelniony.

Sprawdziłem i nie widzę żeby coś się działo nadmuch 30%

I brak śladów powietrza wokoło paleniska

 

Opublikowano
12 godzin temu, mafik napisał:

Ja wtrącę swoje pytanko, odnośnie nadmuchu, też mi trochę spieka groszek ale  znośnie, podniosłem temp. na piecu o 3 st. i na układ ze względu na spadek temp. na zewnątrz i zauważyłem że na środku kopczyka tworzy sie taki duży kalafior wielkości kilku centymetrów, jak go ruszę to się rozpada na mniejsze kawałki

Sprawdź czy się otwory w palniku nie przepchały, jak część zapchana to przez resztę otworów przepływa szybciej powietrze to powoduje przetapianie popiołu.

Opublikowano
10 godzin temu, klapoluchy napisał:

Proponował bym nie fotkę a podpalić kawałek gazety i podstawić pod koronę podczas pracy palnika, i wtedy zobaczysz czy leci od spodu powietrze czy jest dobrze uszczelniony.

 

DSC_2801.JPG

DSC_2800.JPG

DSC_2802.JPG

Opublikowano

Od strony ślimaka są szczeliny pod koroną.

Opublikowano

Tak widziałem ale nigdzie nie widzę żeby coś pokazało że jest nie szczelne 

Dwa razy sprawdzałem 

Rano jeszcze raz sprawdzę 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.