Robot16 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #1 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Panowie wiec tak po długich walkach i przesiadywania w necie myślałem ze wszystko gra to znaczy ogień nie dymiący lekko pod żółtawy piec dosyć długo dochodzi do zadanej jak przejdzie w podtrzymanie to na max 1-dną minute,kopczyk jest 3 cm ale jak kulasem dotknę kopczyka to zapada się jakby w retorcie pustka była ustawienia dmuchawy mam tylko do regulacji przesłonę na dmuchawie wyczytałem ze dmuchawa powinna lekko dmuchać a nie jak z palnika wiec otwarta na 1 cm czas podawania eko 6 sek przerwa 35 sek może ktoś doradzi jak powinno to wszystko wyglądać.DZIEKI.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artex1 Opublikowano 20 Stycznia 2016 #2 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Myślę że ilu uzytkowników tyle porad :)) Ja ostatnio walczyłem ze spiekami na węglu który zgodnie z zamieszczona specyfikacja miał mieć spiekalność 0 :)) Trzymałem sie zasady że kopczyk powinien być 2-3cm ponad paleniskiem że ogień spokojny itd ustawienia miałem podawanie 6s przerwa 60s dmuchawa 40% przysłona na 1cm piec spalał mi około 25kg na dobę przy ogrzewaniu domku 200m niestety spieki miałem jak byki codziennie rano grzałem do kotłowni i pogrzebaczem musiałem zwalać spieki z palnika bo piec przestawał grzać ( palnik mam duży żeliwny) przy normalnej pracy pracował w zakresie temperatur żądana 68 stopni histereza 3 stopnie temperatura spadała do 60-59 s i p[iec pracował około 15-20 minut aby osiągnąć żądana po osiągnięciu starczało mu to na około 25-30 minut podtrzymanie ustawiłem na podawanie 7s/ 20min w ubiegłym tygodniu zmieniłem podejście obecnie ustawiłem piec na podawanie 25 s przerwa 300s dmuchawa 75% przysłona odsłonięta na około 2cm i o dziwo spieków jest 80%mniej ale przede wszystkim małe piec dochodzi do zadanej temperatury 5-6 minut obecnie spala mi 10-12kg na dobę to połowa tego co wcześniej a kopczyk ledwie wystaje ponad palnik , płomień mam teraz wręcz ogromny :)) Jak więc widzisz ustawiając piec wbrew wszelkim zasadą okazało sie że jest niemal super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 dzieki artex1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Artex1 ale jak myślisz o co w tym chodzi nie zastanawiałeś się nad tym miałeś 6/60 to jest 1/10 teraz 25/300 to jest 1/12 i powiadasz lepiej jak zmieniłeś,a to po jakim czasie sprawdzić jak zmienię czy jest zmiana...........aż mi się nie chce wieżyc ze 25s podaje i 5minut postój............ale mimo wszystko POGRATULOWAC z reszto twoje wypowiedzi zawsze mnie jakoś uspakajają.............. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Artex1 no i jak te nowe nastawy zdają egzamin czy zmieniłeś coś, być może i ja spróbuję twoich nastaw......... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.