Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku


Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.11.2018 o 23:00, robson12345 napisał:

Czy Twoim zdaniem napowietrznik do okna spełni funkcję kanalu? 

Na[powietrznik ma za małą średnicę.

Opublikowano

Witam Panowie na wstępie napiszę jestem swiezakiem mam nowy dom 180m ocieplony cały styr 15cm kupiłem piec setlan 17kw  ogrzewam CO + ogrzewanie podłogowe mam na całym dole około 80m  piec robi spieki początkowo nie łapał temperatury wgl na samo CO Tera trochę lepiej wgl nie wiem jak to ustawiać czym się kierować dodam że duzo mi spala co 4-6dni idzie koło 5-7 workówz25kg mam nadzieję że mi po chlopsku wytlumaczycie co jest od czego i co z czym się je ustawienia kotła na chwilę obecną który się pali. Mam 3 pompy ustawione na 3 poziom.  

Co zadane 50 (żadko  kiedy przekracza bardziej dobija do50 i spada 2-3 stopnie)

Podloga min max (30,55) na kurku ustawione 40osiaga 

Groszek 28kj

Czas podawania 12

Przerwa podawania 58

Nadmuch 32%

Manualna przesłona 3cm odsłonięta 

Zawor 3d ustawiony na poz 7 z 9

Podtrzymanie :

Praca 10 sek

przerwa 6minut

went w pod :

praca 18 sek

przerwa 30 min 

obnizenie pokojówki 15 stopni

histereza kotła 2 stopnie 

histereza cwu 5stopni 

 

 

 

 

Wrzucam tutaj fotki reszty rzeczy żeby nie pisać po 30 postów 

Pierwsze zdjęcie sterownika to przy rusztach wodnych bo próbowałem go drewnem podciągnąć teraz wymieniłem je na wisiorek i na drugim miejscu taki spadek temperatury w ciągu może 4-6minut  panowie nakierujcie mnie bo zwariować mozna z góry dzięki pozdrawiam i czekam na odp

 

 

 

15430382844959066427117648546036.jpg

15430383237908523950133652164040.jpg

15430383527815019268374161727508.jpg

15430384257675418763248766307923.jpg

15430384506171981438656676747038.jpg

1543038498118511645613487616104.jpg

15430385154421810589979670835884.jpg

15430386125774936397044753041659.jpg

15430386653625242215922426029245.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Wegiel jest kiepski, bo duzo w nim frakcji niepalnych co widac w popiele. Palenisko jest zapadniete. To zle. Szybko spalisz koncowke slimaka. To raz. Drugie ze prawdopodobnie, bo nie widze otworow naduchowych wychladzasz palenisko. Powietrze chyba nie przechodzi przez strefe zaru. Co wychladza kociol i zawyza spalanie. Korona retorty musi byc uszczelniona. jezeli nie jest to tu tez wystepuje lewe powietrze z efektem jak powyzej. W popiele jest duzo niedopalu. Przy zapadnietym palenisku to wystapi tylko w podtrzymaniu. Czyli za duzo wegla albo za malo powietrza. Spiekow niewiele widze. Ale lepiej jak ich nie bedzie wcale. dlatego ustaw podawanie na 5 sek. z przerwa zacznij od 40 sek. Zmniejsz troche powietrze. Kopiec musi byc dobrze rozzarzony w trakcie pracy. 3 do 5 cm ponad korone. Dlas ekonomiki zamontuj silownik na mieszacz i steruj nim pogodowo. Jezeli kocil ma popracowac kilka lat, nie generowac sadzy, podnies zadana na kotle do 70 najlepiej. Duzym minusem tego kotla jak i kazdegoinnego jest obecnosc rusztu wodnego. 

Opublikowano

Taka moja sugestia. Jak masz 39 stopni na podłogówce to chyba masz saunę w domu, no nie? Ja mam u siebie 32-33 stopnie i wytrzymac nie idzie. A więc zmniejsz ją trochę, bo nie potrzebnie tak jedziesz ostro. Chyba, że chcesz podłogę wygrzać to wtedy dośc mocniejsze ustawienia bym sugerował. 

 

Kolega Visitor ma rację co do temperatury i szczelności retorty. Pierwsze co bym zaczął od uszczelnienia retorty. Kup sobie silikon do 1000-1500 stopni i uszczlenij retortę, dopiero po tym zabiegu można zacząć "gadać" o oszczędnościach w paleniu, spalaniu całkowitym ekogroszku. 

 

Po uszczlenieniu pierwsze co będziesz musiał zrobić to na pewno zejść z nadmuchem, bo 32% to jest ogromna moc nadmuchu, z tego też spieki się robią. Nieprzepalony ekogroszek bierze się z krótkiej przerwy podawania, a więc ją trzeba wydłużyć a nie skrócic. Resumując:

 

1. Zmniejsz temperaturę podłogówki, chyba, że 39 stopni to dla Ciebie odpowiednia temperatura to taką zostaw

2. Uszczelnij i wypoziomuj retortę

3. ustaw czas podawania na 5 s i tego już w ogóle nie ruszaj. (regulować moc kotła bedziesz przerwą podawania skracając ją i mocą nadmuchu)

3. przerwa podawania, tu bym sugerował zacząć od 80 s.

4. moc nadmuchu po uszczelnieniu retorty ustawił bym na 20%

5. klapka wentylatora, tu bym zostawił szczelinę na ok 1 cm, niech cisnienie przy takim nadmuchu rośnie a nie spada

6. temperatura zadania 60 stopni wystarczy, więcej nie potrzeba ;)

7. czopuch możesz delikatnie przymknąć, aż tak dużego ciągu Ci nie potrzeba, bo całe ciepło z pieca idzie w komin - to są straty. Sprawdź sobie jaką masz temperaturę spalin. Teoretycznie nie powinna być większa nić 100 stopni. Ja u siebie mogę napisać, że na pewno nie ma 100 stopni, pewnie koło 60 , bo rękę na rurze mogę trzymać i to chwilę (Czopuch mam całkowicie zamknięty).

 

Na razie na powyzszych punktach (co Ci napisałem) bym się skupił. Piec może pracować dość długo aby dojśc do zadanej, ale nie ma się czym przejmować. Najlepiej jakby w ogóle się nie zatrzymywał, tylko utrzymywał stałą temperaturę (po dobraniu idealnych proporcji). 

Opublikowano

A uszczelniałeś retortę? 

Opublikowano

Tak jest uszczelniona dobrze bo sprawdzałem ustawiłem 5sek podawanie 40 odstęp wygląda to tak jak na zdjęciach póki co ale temperatury nie może złapać od godziny przeszło podłogowe wziąłem na 30 na 60 CO  widzę że nie spieka tak bardzo jak wcześniej póki co ale też ciepło słabe co myślicie czopuch o jeden przymknąłem i na wietrze też przymknąłem tak jak mówiłeś koło 1cm jest luzu

15430563075144289199207812148032.jpg

15430563322596350332945672362646.jpg

Opublikowano

Poczekaj Jeszcze. U mnie piec dochodzi do temperatury bliskiej zadanej nawet 20 godzin ;) Ale spalanie mam minimalne. Poobserwujmy jeszcze chwilę. Zastanawia mnie czy kopczyk sobie piec usypie. Bo skracać przerwę podawania już nie ma sensu.

Opublikowano
4 minuty temu, Preses92 napisał:

  co proponujecie dalej ? Pół worka spaliło od rana 

Pakuj ten popiół do worów i wysyłaj do mnie, ja to spalę.

A na poważnie, zanim go okiełznasz, to wybieraj ten węgiel do podajnika z powrotem.

Za krótko węgiel przebywa w palenisku, następny go wypycha.

 

Opublikowano

Kurde, miałeś zmniejszyć temperature podłogi a tu widzę lipa... Dlatego piec nie może podnieść temperatury. Zejdz z temperatura podłogi, przerwę podawania wydluz I czekaj cierpliwie. U mnie obecnie przerwa podawania ma 90s a to dlatego że retortę mam nie szczelna. Zaraz będę uszczelniał. Wcześniej przerwa podawania była 120 s. 

Opublikowano

Jeszcze jedno. Jak się nazywa Twój ekogroszek I czy jest on suchy? 

Opublikowano

Sorki nie zmieniłem podłogi na sterowniku tylko prsykrecilem na kurku wybaczccie mówiłem że świeży jestem zrobiłem teraz to zmieniłem na 35 podłogę na kurku na 30 ustawione wydluzylem czas z 40 na 50  przerwę sory groszek suchy z formy z której mam piec podrzucę foto ekogroszku ale w moich stronach dużo ludzi naprawdę dużo poleca ten ekogroszek 

15430657724802618276633570689687.jpg

Opublikowano

Witam serdecznie, postanowiłem spytać o początkową radę, posiadam kocioł galmet 12kwp ze sterownikiem elster elider. Początkowo paliłem w automacie sterownik pokazywał spalanie w granicach 10-13kg/24h, ale ciągle miałem problem ze spiekami i przerzucaniem niespalonego groszku oraz automat tak dobierał ustawienia, że podajnik się przegrzewał do 55 i wywalało eko by schłodzić. Później zacząłem próby na dwustanie było lepiej z temp. podajnika spadła do 28-31 stopni, ale mimo wszystko z racji podajnika z prawej strony z tyłu retorty ciągle wywalało eko oraz robiły się spieki (sterownik pokazywał spalanie ok 15 kg) . Dałem nawet cegłówkę na tylną ściankę, ale po tygodniu (pomimo iż spalał eko z tyłu retorty) musiałem wyciągnąć ją gdyż zaczęła osiadać smoła. Czytam jak to każdy reguluje ustawienia niestety jak miałem ustawiony typ kotła na galmet 12kw nie miałem takiej możliwości ustawień, dopiero jak ustawiłem typ kotła na niestandardowy to mogę regulować podawanie/czas/nadmuch. Grzeje na domek ok 130m2, (dwa osobne mieszkania) w tym roku ocieplony steropianem grafitowym 8cm, wstawiony wkład ceramiczny do komina, mam zawór 4-drożny ustawiony na 4(czyli jak tłumaczył hydraulik mniej na grzejniki więcej do pieca) oraz założyłem termostaty. Zaznaczę również, że uszczelniłem retortę grubą ilością silikonu. Wsypałem dwa dni temu 3 worki eko i ustawiłem 4/80/20-24% przesłona na wentylatorze była różnie raz otwarta na maksa raz na 2-3 cm i obserwowałem jaki to ma wpływ. Eko spala się na popiół( dużo się jego tworzy). Zauważyłem, że z tyłu nadal wypadają niedopałki(mniej bo mniej ale nadal), więc wydłużyłem podawanie ostatecznie do 90. Tym razem było znacznie lepiej jednakże kopczyk się zapada a temp. na podajniku wzrosła już do 43 stopni i ciągle powoli rośnie. W podajniku mógłbym powiedzieć, że ubyło połowę  tego co wrzuciłem( trochę dużo). Teraz po pracy zmieniłem ustawienia na 3/55/24% przesłona na 2-3cm, nie wiem jak czopuch ustawić?. Temp. zadaną mam na 58 stopni, ogólnie bardzo wolno rośnie temp i tak naprawdę nie wiem czy dochodzi do temp. zadanej gdyż za każdym razem jak schodzę do piwnicy albo jest temp. 54 i rośnie albo 52 i rośnie baaaardzo powoli. Być może dochodzi do zadanej i później w podtrzymaniu jak zacznie spadać to akurat trafiam na właśnie te temp po jego już wychłodzeniu. Ja i rodzice na górze posiadamy 2 zbiorniki na wodę, mój na grzałkę rodzice mają junkers ale w momencie jak chodzi piec wyłączyliśmy grzałkę. Woda zdaje się być gorąca ale dwie kąpiele i z mojego zbiornika leci już ciepła.  

Proszę Was o rady pomoc.

Z góry dziękuję.

P.S. Z nowymi ustawieniami czekam by sprawdzić czy kopczyk urośnie i czy temp. podajnika spadnie. Najgorsze, że jak wcześniej sterownik pokazywał ile spala, tak przy typie niestandardowym nie wiem jak sprawdzać ile spala :(.

P.S.2 Właśnie zszedłem i temp. spadła już do 50 stopni, ale kopczyk trochę urósł, mam nadzieję, że temp zacznie rosnąć.

 

Opublikowano

Natomiast u mnie okno uchylone więc tlen jest, i niestety w która stronę bym nie kombinował z ustawieniami to zaczyna niedopalac i przerzucac z tylu retorty, która uszczelnilem...kończą mi się pomysły co tuz zrobić, może ten eko jest do niczego... 

IMG_20181124_163441_HDR.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Preses92 napisał:

Powiedzcie mi czemu nie może zbić tej podlogowki 

15430710133015168917255606935905.jpg

 

 

 

Zacznijmy od tej podłogówki. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie temperaturę podłogówki ustawiam zaworem 3d. To co Ty zrobiłes, to po prostu zmieniłeś poziom maksymalnej temperatury jaką może sterownik przepuścić na podłoge. Regulujesz to wszystko zaworem, nie sterownikiem. Sterownikiem regulujesz tylko maksimum tej temperatury. Ustaw na sterowniku podłogówke na 45 tak jak było i zejdź delikatnie jeszcze na zaworze od podłogówki. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze wydłużył przerwę podawania. 

Pisałem w tym (chyba poście) kilka postów temu, że musiałem skrócić przerwę podawania, bo piec nie może mi temperatury złapać. Okazuje sie, że po rocznej eksploatacji retorta się po prostu zapchała z pyłu po eko. Jestem teraz świeżo co po uszczelnieniu i to co teraz się dzieje to jest rewelacja :D Musiałem z nadmuchu już zejść do 14% bo mocniejszy nadmuch wypalał mi za szybko groszek.

Niestety nie znam Twojego ekogroszku, nie wiem jaka to kopania itp. za wiele CI nie powiem jak palic, ale jedno co już mogę doradzić i tego będziemy się trzymać, to wydłużenie przerwy podawania. Przerwę podawania masz teraz ile? 50 s? Tak czy inaczej wydłuż ją o kolejne 10 s. Nie przejmuj się tym, że piec będzie długo pracował. mając choćby nawet piec z systemem PID, wtedy on też cały czas pracuje, także luz ;) Lepiej zapłacić za cały okres palenia (4 miesiące ok.) 100 zł za prąd, niż 1000 zł za kolejną tonę eko ;) Wydłużaj przerwę podawania i wróć z osiągami koło godziny 20-21 :)

Opublikowano

Pytanie czy uszczelnienie jest szczelne, nie to że Cie podejrzewam o brak profesjonalizmu, ale ewidentnie widać że w tym miejscu coś jest nie tak, a może kanały zapchane

Opublikowano
57 minut temu, robson12345 napisał:

Natomiast u mnie okno uchylone więc tlen jest, i niestety w która stronę bym nie kombinował z ustawieniami to zaczyna niedopalac i przerzucac z tylu retorty, która uszczelnilem...kończą mi się pomysły co tuz zrobić, może ten eko jest do niczego... 

IMG_20181124_163441_HDR.jpg

a wypoziomowałeś retortę? jakie masz nastawy?

Opublikowano
47 minut temu, jar87 napisał:

Zacznijmy od tej podłogówki. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie temperaturę podłogówki ustawiam zaworem 3d. To co Ty zrobiłes, to po prostu zmieniłeś poziom maksymalnej temperatury jaką może sterownik przepuścić na podłoge. Regulujesz to wszystko zaworem, nie sterownikiem. Sterownikiem regulujesz tylko maksimum tej temperatury. Ustaw na sterowniku podłogówke na 45 tak jak było i zejdź delikatnie jeszcze na zaworze od podłogówki. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze wydłużył przerwę podawania. 

Pisałem w tym (chyba poście) kilka postów temu, że musiałem skrócić przerwę podawania, bo piec nie może mi temperatury złapać. Okazuje sie, że po rocznej eksploatacji retorta się po prostu zapchała z pyłu po eko. Jestem teraz świeżo co po uszczelnieniu i to co teraz się dzieje to jest rewelacja :D Musiałem z nadmuchu już zejść do 14% bo mocniejszy nadmuch wypalał mi za szybko groszek.

Niestety nie znam Twojego ekogroszku, nie wiem jaka to kopania itp. za wiele CI nie powiem jak palic, ale jedno co już mogę doradzić i tego będziemy się trzymać, to wydłużenie przerwy podawania. Przerwę podawania masz teraz ile? 50 s? Tak czy inaczej wydłuż ją o kolejne 10 s. Nie przejmuj się tym, że piec będzie długo pracował. mając choćby nawet piec z systemem PID, wtedy on też cały czas pracuje, także luz ;) Lepiej zapłacić za cały okres palenia (4 miesiące ok.) 100 zł za prąd, niż 1000 zł za kolejną tonę eko ;) Wydłużaj przerwę podawania i wróć z osiągami koło godziny 20-21 :)

Teraz mam tak czas bez zmian 5 s podawania przerwę dałem na 60 podłogowe zmniejszyłem na zaworze delikatnie na około 27  nadmuch mam 20% obecnie wygląda to tak dam znać po 21jak będzie to wyglądać 

15430802089641639657831972178471.jpg

Opublikowano
58 minut temu, jar87 napisał:

Zacznijmy od tej podłogówki. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie temperaturę podłogówki ustawiam zaworem 3d. To co Ty zrobiłes, to po prostu zmieniłeś poziom maksymalnej temperatury jaką może sterownik przepuścić na podłoge. Regulujesz to wszystko zaworem, nie sterownikiem. Sterownikiem regulujesz tylko maksimum tej temperatury. Ustaw na sterowniku podłogówke na 45 tak jak było i zejdź delikatnie jeszcze na zaworze od podłogówki. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze wydłużył przerwę podawania. 

Pisałem w tym (chyba poście) kilka postów temu, że musiałem skrócić przerwę podawania, bo piec nie może mi temperatury złapać. Okazuje sie, że po rocznej eksploatacji retorta się po prostu zapchała z pyłu po eko. Jestem teraz świeżo co po uszczelnieniu i to co teraz się dzieje to jest rewelacja :D Musiałem z nadmuchu już zejść do 14% bo mocniejszy nadmuch wypalał mi za szybko groszek.

Niestety nie znam Twojego ekogroszku, nie wiem jaka to kopania itp. za wiele CI nie powiem jak palic, ale jedno co już mogę doradzić i tego będziemy się trzymać, to wydłużenie przerwy podawania. Przerwę podawania masz teraz ile? 50 s? Tak czy inaczej wydłuż ją o kolejne 10 s. Nie przejmuj się tym, że piec będzie długo pracował. mając choćby nawet piec z systemem PID, wtedy on też cały czas pracuje, także luz ;) Lepiej zapłacić za cały okres palenia (4 miesiące ok.) 100 zł za prąd, niż 1000 zł za kolejną tonę eko ;) Wydłużaj przerwę podawania i wróć z osiągami koło godziny 20-21 :)

Teraz mam tak czas bez zmian 5 s podawania przerwę dałem na 60 podłogowe zmniejszyłem na zaworze delikatnie na około 27  nadmuch mam 20% obecnie wygląda to tak dam znać po 21jak będzie to wyglądać  co 49/55 a podłoga na zaworze 27 a jest 45/45 na sterze dodam że zapchane nie jest raczej bo ruszyłem piec 2tygodnie a montowany był pół roku był odpalony tylko na worku i wygaszony uszczelniony jest dobrze bo sprawdzałem 

Opublikowano

Zostaw to temperaturę zadaną. Trzymajmy się tylko nadmuchu i przerwy podawania. Temperatura na podłogówce spadnie, spokojnie 

Opublikowano

niestety ja nie mogę ogarnąć póki co tego pieca, jak tak dalej pójdzie to wrócę do typu kotła galmet i w dwustanie będę próbować, zero pomysłów jeszcze zostaje serwisant :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.