Animus Opublikowano 18 Listopada 2018 #226 Opublikowano 18 Listopada 2018 Ja nie sugeruję, to gdzieś tu w którymś wątku było poruszane, puszczane przez ciepłomierz. Przez trzy lata miałem takie paliwo, które można było palić na większej mocy bez kalafiorów. Teraz trudno o taki ekogroch. Jest jeszcze coś co może wam się przydać, co kiedyś zaobserwowałem na jednym ekogrochu. Jak spalałem go delikatnie, to był super, jak przyszła konkretna zima to musiałem podnieść moc i zaczęły się kalafiory, więc podnosiłem moc jeszcze wyżej, kalafiory zaczęły się rozpadać w trakcie spalania, było lepiej.
jar87 Opublikowano 18 Listopada 2018 #227 Opublikowano 18 Listopada 2018 19 godzin temu, Scyzoryk0 napisał: Jak by taki był będzie ok czy za mały? Na moje to ten kopczyk masz malutki :D Ale nie zwracaj na to uwagi! najwazniejsze aby spalanie było małe, piec żeby pracował (żeby był jak najmniej w dwustanie) i żeby w domu było ciepło. nie jest powiedziane, że MUSISZ mieć wysoki kopczyk.
jarrek Opublikowano 18 Listopada 2018 #228 Opublikowano 18 Listopada 2018 1 godzinę temu, Animus napisał: Jak spalałem go delikatnie, to był super, jak przyszła konkretna zima to musiałem podnieść moc i zaczęły się kalafiory, więc podnosiłem moc jeszcze wyżej, kalafiory zaczęły się rozpadać w trakcie spalania, było lepiej. Ciekawe, rozumiem, że sterownik w dwustanie (chyba, że tyczyło się to turbo pid w multifun). Kojarzysz jakie to parametry były - dobrze/źle/dobrze ? @Scyzoryk0 pamiętaj, że za mały kopczyk to spalanie głęboko w retorcie, a to może spowodować zużycie końcówki ślimaka.
Scyzoryk0 Opublikowano 18 Listopada 2018 #230 Opublikowano 18 Listopada 2018 Co można zrobić jeszcze jak ten popiół się zbryla i jak by nie dopala
Animus Opublikowano 18 Listopada 2018 #231 Opublikowano 18 Listopada 2018 2 godziny temu, jarrek napisał: Ciekawe,rozumiem, że sterownik w dwustanie. Kojarzysz jakie to parametry były - dobrze/źle/dobrze ? To był dwustan z Techa, podawanie zawsze miałem ustawione na sztywno 4-5s, regulowałem tylko przerwę i nadmuch, trudno mi teraz podać. Rozleniwił mnie multifun. Przy pracy na niskiej mocy w trybie ciągłym to wyłączałem pracę w podtrzymaniu, ustawiałem maksymalny czas przerwy i minimalny przedmuch i podanie, tak że się kończył, zanim się zaczął. Łatwiej było doprecyzować pracę na niskiej mocy bez podtrzymania.
Animus Opublikowano 21 Listopada 2018 #232 Opublikowano 21 Listopada 2018 Dziś od 12:00 do 18:30 kocioł pracował cały czas. https://esterownik.pl/device/12852
giginski Opublikowano 22 Listopada 2018 #233 Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam, widzę że ten wątek jest aktywnie omawiany, czy mógłbym przedstawić swój problem, jak tylko będę miał czas by opowiedzieć co się dzieje u mnie.
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #235 Opublikowano 22 Listopada 2018 U mnie jest poprawa,ale w dalszym ciągu czasami następuje zbyt mocne zapadanie paleniska... Ostatnie dwa dni były bardzo wietrzne i zjawisko się bardzo nasiliło i doszedłem do wniosku że mam za duży ciąg w kominie. Tutaj nic nie pomaga przytykanie czopucha pieca, otworzyłem drzwi wyczystki i jest zdecydowana poprawa...Pytanie czy może tak zostać, czy zomontować w tej wyczystce rck np. https://allegro.pl/regulator-ciagu-kominowego-rcw-s-z-ramka-rms-darco-i7527100954.html? a to zdjęcie mojej wyczystki, jest taki ciąg że po otwarciu mało mnie nie wciągneło;) Tak więc dwa pytania, czy można tak zostawić otwartą wyczystkę? I drugie pytanie, temperatura podajnika u mnie waha się między 35 do 40 stopni, czy to jest nie za duża wartość?
Gość Trener40 Opublikowano 22 Listopada 2018 #236 Opublikowano 22 Listopada 2018 6 minut temu, robson12345 napisał: Tak więc dwa pytania, czy można tak zostawić otwartą wyczystkę? Nie... Jak sam nazwa wskazuje, do regulacji ciągu kominkowego powinien być zamontowany RCK. Pozdrawiam.
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #237 Opublikowano 22 Listopada 2018 4 godziny temu, Trener40 napisał: Nie... Jak sam nazwa wskazuje, do regulacji ciągu kominkowego powinien być zamontowany RCK. Pozdrawiam. To co nazwa wskazuje to jasne, pytanie jak to faktycznie działa czy ktoś ma założone z użytkowników i zauważył poprawę spalania? Gdzieś znalazłem informację że do kotłów z dmuchawą jest bezsensowne zakładanie rck, ale z drugiej strony przecież to chodzi o pracę w podtrzymaniu....... a tu zdjęcie palnika, znowu pojawiają sie kalafiory mimo że palenisko się jakoś specjalnie nie zapaada... nastawy mam 5s / 120 s nadmuch 22 % nadzór 15s/30min went 60s/18 min już tracę pomysły jak to przestawiać...teraz zastanawiam się nad montażem rck w wyczystce, co do ustawień to nie wiem czy nie za długa jest przerwa podawania i ten groszek jakby sklejał się już w retorcie......
mafik Opublikowano 22 Listopada 2018 #238 Opublikowano 22 Listopada 2018 A to jest wygaszony piec, czy tak sie u Ciebie pali ? Tzn. wydaje się że się nie pali wogóle, nie za mało wiatru na to wszystko sie składa ?
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #239 Opublikowano 22 Listopada 2018 no to jest akurat w podtrzymaniu, jak zaczyna pracę to nie ma problemu z rozpaleniem.... Hm może w takim razie zwiększyć nadmuch podczas pracy, ewentualnie w podtrzymaniu tez?
Gość Trener40 Opublikowano 22 Listopada 2018 #240 Opublikowano 22 Listopada 2018 41 minut temu, robson12345 napisał: To co nazwa wskazuje to jasne, pytanie jak to faktycznie działa czy ktoś ma założone z użytkowników i zauważył poprawę spalania? Mam założony i przy lekkim już wietrze klapka się lekko uchyla, a jak wieje to klapka praktycznie non stop otwarta, a jak otwarta to w komin zaciagane jest powietrze z kotłowni, a nie wyciągane goroco z kotla. Założyłem dopiero w stycznie 2018, więc na temat ilości spalonego pelletu mogę wypowiedzieć się po sezonie.
mafik Opublikowano 22 Listopada 2018 #241 Opublikowano 22 Listopada 2018 28 minut temu, robson12345 napisał: no to jest akurat w podtrzymaniu, jak zaczyna pracę to nie ma problemu z rozpaleniem.... Hm może w takim razie zwiększyć nadmuch podczas pracy, ewentualnie w podtrzymaniu tez? Na moje oko to tu się wogóle nie pali więc wywala ci do góry niespalony węgiel, bo mało powietrza, w popielniku widać że masz mnóstwo niedopałów, przerwę masz długą więc tu chyba nie ma winy
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #242 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zmienię wentylator w podtrzymaniu zamiast 40s co 18 minut dam co 13 minut
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #243 Opublikowano 22 Listopada 2018 podawanie 5/115 nadmuch 23% nadzór praca 6s przerwa 14 minut went 40s co 13 minut i tak to wygląda po dwóch godzinach....
Animus Opublikowano 22 Listopada 2018 #244 Opublikowano 22 Listopada 2018 9 godzin temu, robson12345 napisał: U mnie jest poprawa,ale w dalszym ciągu czasami następuje zbyt mocne zapadanie paleniska..\ Tak więc dwa pytania, czy można tak zostawić otwartą wyczystkę? I drugie pytanie, temperatura podajnika u mnie waha się między 35 do 40 stopni, czy to jest nie za duża wartość? Nie możesz zostawić otwartej wyczystki to grozi zaczadzeniem albo pożarem kotłowni. Na teraz wsadź coś metalowego pomiędzy drzwiczki, tak żeby zostało ze 2 cm uchylonej wyczystki i przyciśnij delikatnie drzwiczki jakimś betonem. Odsuń z dala od nich materiały palne. RCK jak najbardziej kup zamontuj. 35 do 40 stopni to mało zwłaszcza na żeliwiaka.
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #245 Opublikowano 22 Listopada 2018 Dzięki animus jutro zamawiam i montuję RCK Zauważyłem że przy zamkniętym oknie mam odwrotny ciąg w wentylacji... oczywiście po otwarciu okna wentylacja zaczyna działać poprawnie.... Niestety nie mam żadnego kanału nawiewnego więc wentylacyjny działa jako nawiew ale w takim razie nie ma wentylacji.. W tym momencie nie ma zadnego problemu ze spalinami ponieważ jest taki ciąg w kominie spalinowym że nic tutaj się nie cofa, pytanie czy po zamontowaniu RCK to sie nie pogorszy? Mam jeszcze jeden kanał wentylacyjny w kotłowni który w tym momencie jest wykorzystywany przez pralnię, czy wykorzystanie go do kotłowni mogłoby usprawnić wentylację w pomieszczeniu?
panczo88 Opublikowano 22 Listopada 2018 #246 Opublikowano 22 Listopada 2018 Będzie bezpieczniej dla kotła i dla Ciebie;)
Animus Opublikowano 22 Listopada 2018 #247 Opublikowano 22 Listopada 2018 2 godziny temu, robson12345 napisał: Dzięki animus jutro zamawiam i montuję RCK Zauważyłem że przy zamkniętym oknie mam odwrotny ciąg w wentylacji... oczywiście po otwarciu okna wentylacja zaczyna działać poprawnie.... Niestety nie mam żadnego kanału nawiewnego więc wentylacyjny działa jako nawiew ale w takim razie nie ma wentylacji.. W tym momencie nie ma zadnego problemu ze spalinami ponieważ jest taki ciąg w kominie spalinowym że nic tutaj się nie cofa, pytanie czy po zamontowaniu RCK to sie nie pogorszy? Mam jeszcze jeden kanał wentylacyjny w kotłowni który w tym momencie jest wykorzystywany przez pralnię, czy wykorzystanie go do kotłowni mogłoby usprawnić wentylację w pomieszczeniu? Musisz zrobić najpierw kanał nawiewowy i to od niego zacznij, kocioł potrzebuje na dobę sporej ilości powietrza do spalania, wentylator zasysa je z kotłowni, z braku kanału nawiewowego w trakcie palenia powstaje podciśnienie przy wentyl/grawitacyjnej, ta cofka kanałem wentylacyjnym też jest szkodliwa dla zdrowia. RCK też potrzebuje powietrza z kotłowni do prawidłowej pracy! Najpierw kup/zrob. czujnik czadu, potem kanał nawiewowy, na końcu montuj RCK.
robson12345 Opublikowano 22 Listopada 2018 #248 Opublikowano 22 Listopada 2018 Czy Twoim zdaniem napowietrznik do okna spełni funkcję kanalu?
lechumb Opublikowano 22 Listopada 2018 #249 Opublikowano 22 Listopada 2018 Nie spełni i nawet jest to niezgodne z przepisami. I żaden kominiarz który choć troche szanuje swój fach nie da ci żadnego zaświadczenia z przeglądu komina i kotłowni. Ja u siebie to przerabiałem i robiłem zetke z rury 160. W kotłowni ma być niezamykalny dopływ świeżego powietrza.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
jarrek Opublikowano 23 Listopada 2018 #250 Opublikowano 23 Listopada 2018 Ja mam okno, nie mam żadnego kanału nawiewnego i jest ok. Sprawa jest prosta, trzeba dostarczyć na tyle dużo powietrza do kotłowni, żeby wystarczyło dla kanału wentylacyjnego kotła i ewentualnie jak będziesz miał RCK. U mnie od założenia RCK jest lepiej, bo ciąg kominowy jest stały niezależnie od warunków atmosferycznych i opał nie wypala się w skutek za dużego ciągu, ale tylko za pomocą dmuchawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.