bosman1705 Opublikowano 21 Października 2015 #1 Opublikowano 21 Października 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum. Mam dziwny problem z piecem i nie wiem jak go rozwiązać. Otóż mieszkam w domku jednorodzinnym i posiadam piec c.o. Jest to zwykły taki "smieciuch". Palimy w nim drewnem i węglem. Oprócz tego mamy w kuchni piec do gotowania. Żonie się spodobał i czasami na nim gotujemy:) W ostatnich kilku miesiącach używamy go bardzo rzadko, kiedyś na prawdę często na nim gotowaliśmy ale od kiedy zaczęliśmy go rzadko używać to powstał problem z piecem głównym, mianowicie nie ma cugu. Wszystko jest czyste, ostatnio był kominiarz i w piecu pali się dużo gorzej niż kiedyś. Gdy tylko rozpali się w kuchni to piec dostaje nagle ciągu i aż w nim furczy. Pali się tak dobrze jak kiedyś. Czym spowodowana jest taka zależność między tymi dwoma piecami??
gersik Opublikowano 21 Października 2015 #2 Opublikowano 21 Października 2015 Czy piec i kocioł podłączone są do jednego przewodu dymnego?
bosman1705 Opublikowano 21 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Października 2015 Z tego co wiem mam trzy osobne wyloty. Od pieca c.o., od pieca w kuchni i wentylacja.
spidoman Opublikowano 21 Października 2015 #4 Opublikowano 21 Października 2015 Od pieca rozgrzewał się komin, pewnie kanały są obok siebie, ciepły komin lepszy cug.
bosman1705 Opublikowano 21 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 21 Października 2015 Jest jakieś wyjscie z tej sytuacji? Nie będę palił w kuchni po to aby cug był lepszy:D
Hogan Opublikowano 22 Października 2015 #6 Opublikowano 22 Października 2015 Możesz spróbować ocieplić komin. Możesz też dołożyć wentylator wyciągowy spalin na przyłączu kominowym pieca co. Pomaga przy początkowym braku cugu przy rozpalaniu, szybciej wygrzewa komin.
gondoljerzy Opublikowano 23 Października 2015 #7 Opublikowano 23 Października 2015 Ja bym sprawdził, czy pomiędzy dwoma kominami nie ma czasem dziury, przejścia w środku.
mlodzieniec Opublikowano 23 Października 2015 #8 Opublikowano 23 Października 2015 Normalne zjawisko, ja bym się tym nie przejmował. Zimny komin nie ciągnie, a jak jeszcze są mgły czy niż nadciąga to kłopoty się nasilają. Przepal nawet codziennie jakies papiery, cokolwiek aby ruszyć. Jak wspomniano można komin ocieplić jeśli przechodzi przez nieuzytkowe poddasze, np. okładając go płytami wełny skalnej czy mienralnej i związując sznurkiem.
gondoljerzy Opublikowano 23 Października 2015 #9 Opublikowano 23 Października 2015 Autor tematu napisał, że źle sie pali. Gdyby chodziło o samo wygrzanie komina, to byłby problem z rozpalaniem. Potem kocioł powinien sobie komin rozgrzać. Opisane objawy sugerują większy problem niż samo niewygrzanie. Daje do myślenia stwierdzenie autora: "Gdy tylko rozpali się w kuchni to piec dostaje nagle ciągu i aż w nim furczy." No, chyba że kuchnia ma wielokrotnie większą moc niż kocioł i momentalnie rozgrzewa cały pion kominowy ważacy kilka ton.
HP79 Opublikowano 23 Października 2015 #10 Opublikowano 23 Października 2015 Jeśli jest przelot pomiędzy kanałami to być może strumień spalin z kuchni zasysa te z kotła?
bosman1705 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 23 Października 2015 Panowie ja się nie znam na budowach komina. Nie wiem czy jest przelot, nawet nie wiem co to znaczy. Z tego co wiem piec c.o. ma moc ok 10kw. Nie ma nigdzie informacji. Jeśli to pomoże, mogę porobić zdjęcia pieca i kuchni. Może to w czymś pomoże. W sytuacji kiedy pali się w kuchni i piecu to kiedy otworze dolne i górne drzwiczki pieca to żaden dym nie wydostaje się na zewnątrz. Natomiast gdy pali się tylko w piecu to przy otwartych górnych i dolnych drzwiczkach zaraz dym się wydostaje w dużych ilościach więc muszę czekać aż w piecu się wypali prawie do zera i dopiero mogę dołożyć drewna bo w przeciwnym wypadku zakopce pół domu. Dodam, że kotłownie mam w korytarzu. Jest na nią osobne pomieszczenie gdyż domu nie mam podpiwniczonego więc nie miałem innego wyboru. Gdyby piec był w piwnicy byłoby to dużo mniej uciążliwe.
mlodzieniec Opublikowano 23 Października 2015 #12 Opublikowano 23 Października 2015 A w jaki sposób jest doprowadzone powietrze do spalania do tej nazwijmy to "kotłowni"? Może wsteczny ciąg powstaje. Trudno zgadywać na odległość, zadzwoń do kominiarza jakiegoś, niech to obejrzy i wyjaśni, co robić. A tymczasem kup sobie czujkę tlenku węgla, koszt 80 - 120 zł a może uratować życie, szczególnie jak są takie cyrki z paleniem.
bosman1705 Opublikowano 23 Października 2015 Autor #13 Opublikowano 23 Października 2015 Drzwi są zawsze uchylone więc powietrze powinno dochodzić. Z resztą często wietrzymy dom. Wiadomo, każdy chodzi co chwilę na podwórko więc drzwi często są uchylone, okna otwarte. Nad czujnikiem myślałem w tym tygodniu i postanowiłem, że kupię.
Hermogenes Opublikowano 23 Października 2015 #14 Opublikowano 23 Października 2015 Jeśli masz kłopoty z ciągiem to przed otwarciem górnych drzwiczek zamknij dolne.poz Hermogenes
gondoljerzy Opublikowano 23 Października 2015 #15 Opublikowano 23 Października 2015 Jeśli jest przelot pomiędzy kanałami to być może strumień spalin z kuchni zasysa te z kotła? Nie że zasysa, tylko gdy pali się w obydwu paleniskach, to oba komyny są grzane i oba mają ciąg. Gdy palimy w jednym, to spaliny lecą tym jednym, a przez dziure jest zasysane powietrze z drugiego. To działa jak otwarty regulator ciągu kominowego, czyli jako obniżacz ciągu kominowego. Łatwo to sprawdzić. Trzeba przepuścić przez jeden przewód kominowy świecącą żarówkę , a zerkać do drugiego.
bosman1705 Opublikowano 24 Października 2015 Autor #16 Opublikowano 24 Października 2015 Czy można coś z tym zrobić?? Czy jestem skazany na wieczne problemy?:)
sambor Opublikowano 24 Października 2015 #17 Opublikowano 24 Października 2015 Jakiej wysokości jest ten komin? Jakie ma rozmiary otworów dla poszczególnych kotłów, pieców?,
bosman1705 Opublikowano 24 Października 2015 Autor #18 Opublikowano 24 Października 2015 Problem jest tego typu, że ja nie budowałem tego domu więc nie mam zielonego pojęcia. Jeśli znajdę takie informacje w jakiś papierach to napiszę. Pozdrawiam:)
Hermogenes Opublikowano 25 Października 2015 #19 Opublikowano 25 Października 2015 Papiery ani internet nie rozwiążą Twojego problemu ;skoro nie potrafisz w 21 wieku podać wysokości komina. Zawołaj gościa który chodzi w czarnym uniformie ze szczotką drucianą na ramieniu on Tobie wszystko sprawdzi,za niewielką opłatą.poz Hermogenes
krzysiekbyd Opublikowano 10 Grudnia 2015 #20 Opublikowano 10 Grudnia 2015 A mi kominek tak się zapaskudził ( foto) bleee i cały radiator też . Teraz ładnie wszystko ciągnie , dym po otwarciu nie wpada do domu :)
InzyinerProjektant Opublikowano 13 Grudnia 2015 #21 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum. Mam dziwny problem z piecem i nie wiem jak go rozwiązać. Otóż mieszkam w domku jednorodzinnym i posiadam piec c.o. Jest to zwykły taki "smieciuch". Palimy w nim drewnem i węglem. Oprócz tego mamy w kuchni piec do gotowania. Żonie się spodobał i czasami na nim gotujemy:) W ostatnich kilku miesiącach używamy go bardzo rzadko, kiedyś na prawdę często na nim gotowaliśmy ale od kiedy zaczęliśmy go rzadko używać to powstał problem z piecem głównym, mianowicie nie ma cugu. Wszystko jest czyste, ostatnio był kominiarz i w piecu pali się dużo gorzej niż kiedyś. Gdy tylko rozpali się w kuchni to piec dostaje nagle ciągu i aż w nim furczy. Pali się tak dobrze jak kiedyś. Czym spowodowana jest taka zależność między tymi dwoma piecami?? Jeżeli to stary piec kaflowy to problem jest oczywisty przy wejściu do komina od strony pieca powinna być wyczystka, jeżeli jej nie ma to trzeba ją wykonać ponieważ tam zebrała się sadza i nie ma ciągu(cugu). Poproś kominiarza około 100 zł wyczyści dokładnie piec i wykona wyczystkę. Nie polecam palić śmieci ponieważ zatykają piec.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.