Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Piecem Kuchennym Kaflowym Można Grzać?


Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że można ogrzewać piecem kaflowym takim stojącym w pokoju. Niektórzy nawet sobie takie piece bardziej chwalą niż centralne: bo nie trzeba daleko latać, żeby dokładać.

 

Ale czy można ogrzewać dom tylko i wyłączenie piecem kaflowym kuchennym?

 

Czy taki dość duży piec kaflowy kuchenny z piekarnikiem wstawiony w róg pokoju, który kiedyś był kuchnią da na tyle komfortowe ogrzewanie co normalny kominek na drewno??

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam kiedyś miałem kuchnie weglową tyle że nie kaflową ale z podkową która zasilała grzejnik w pokoju i bojler w łazience powiem tak jak sie paliło to i w kuchni (5m2) od pieca było ciepło a i kaloryfer w pokoju dawał radę ale w pozostałych pomieszczeniach było chłodno.

Całego domu piecem nie ogrzejesz w zeszłym roku robiłem centralne i nie ma porównania zapalam w piecyku i spokój na jakieś 12h.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Całego domu nie mam zamiaru. Ale czy da radę pomieszczenie w którym stoi piec + pomieszczenie które znajduje się przy ścianie przy której on stoi (piec jest do niej przyklejony)?

 

Czy komfort takiego ogrzewania naprawdę odbiega bardzo od obsługi zwykłego kotła zasypowego?

 

Jaką mniej więcej moc może mieć taki piec?

 

Komora spalania przecież jest może 2 krotnie mniejsza, ale przy grzaniu jedynie dwóch pomieszczeń to powinno wystarczyć na dość długie palenie. A może się mylę?

 

Czy jeśli taki piec posiada piekarnik mogę do niego włożyć grzałki (do piekarnika) i używać go jako akumulacyjnego w strefie nocnej?

Czy nadal wtedy będę go mógł używać tradycyjnie?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę że dwóch pomieszczeń raczej nie da rady ogrzać a jeżeli chodzi o komfort obsługi to raczej nie ma porównania do kotła c.o. Ja chcąc mieć ciepło musiałem wstawac w nocy i dokładać nie mówiąc już jak dłużej nie było nikogo w domu to masakra tak wiec zero wygody teraz rozpalam piecyk od góry i zapominam o nim na jakieś 12h.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kafel powinien być dopasowany do pomieszczeń jakie ogrzewa. Pali się intensywnie akumulują c ciepło w jego trzewiach, następnie zamyka z wszystko szczelnie i zajmujesz się swoimi sprawami. W okresach przejściowych palisz raz na dobę, w mrozy dwa razy np rano i wieczorem.

Nie wiem jak odczuwa się promienniki podczerwieni, ale ciepło z kafla jest bardzo przyjemne.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W typowym piecu kaflowym napewno by trzymało dłużej tam są odpowiednio poprowadzone kanały by rozgrzac cały piec tutaj kolega pisze o kuchni wiekszośc ciepła bedzie oddawać blacha na której się gotowało więc napewno nie bedzie miał sprawności typowego kafloka przeznaczonego do ogrzewania.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli kominek z odpowiednią masą akumulacyjna. Piec kaflowy ma tu dużą przewagę nad kuchnia, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie dostawać masę akumulacyjna do kuchni i umiejscowic w środku jakiś wymiennik ciepła typu spaliny-woda. Wszystko jest do zrobienia, pytanie tylko czy to nam się opłaci. Na forum FM sporo jest na ten temat informacji.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam u siebie takiego wynalazku, ale mam wrażenie, że to jest do zrobienia. Nawet jeśli pomieszczenie jest spore, powinno się ogrzać takim piecem. Te kuchenne kafle tak samo długo trzymają ciepło i nie trzeba się nimi specjalnie przejmować, jeśli chodzi o dokładanie. Jeśli nie ma możliwości przerabiania tego, co jest, albo koszty byłyby zbyt wielkie, zostań przy tym, co masz. Powinno zadziałać i dać wystarczająco ciepła.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba nie jest wędzarnia tylko piekarnik/duchówka. Wędzarnia to będzie wtedy jak przerdzewieje blacha. 

Podkowy zwykle montuje się w palenisku. Nie wiem jaką moc można uzyskać z podkowy zamontowanej w piekarniku, tam może być już zbyt niska temperatura. 

Wskazany byłby - o czym była już mowa wcześniej - rysunek kanałów spalinowych. 

 

Wkładanie podkowy, wyprowadzenie rur z pieca i budowa całej instalacji to jednak duży bałagan. 

 

Może prościej byłoby przebudować kuchnię tak, aby w drugim pomieszczeniu była gorąca ściana?

 

U mojej babci takie coś funkcjonowało. 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dalej nic nie wynika z Twojego pytania - zupełnie niekonkretnego. 

 

Zdefiniuj (konkretnie):

- ogrzewane pomieszczenia,

- co to znaczy skuteczne ogrzewanie (ludzie mają różne wymagania; czego oczekujesz i ile jesteś w stanie włożyć w to pracy)

- co to jest normalny piec (a może kocioł?)

 

Albo zrób próbę (najlepiej przez całą zimę) i otrzymasz najlepszą odpowiedź. 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piec jak tu:

 

http://budownictwo.livre.pl/wp-content/uploads/2015/10/weglowa-kuchnia-kaflowa.jpg

 

Pomieszczenie 20 metrów. Okna nowe.

 

Temp minimalna 18 stopni. Ale żeby dało się osiągnąć 20-22 przez dłuższy czas.

 

Obsługa: 10h przerwy opalania w nocy. W ciągu dnia możliwa obsługa przez 5 minut raz na godzinę - dwie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.