gregory212 Opublikowano 10 Października 2015 #1 Opublikowano 10 Października 2015 Witam wszystkich użytkowników forum. Dotychczas paliłem pelletem i postanowiłem przejść na inne paliwo mianowicie na pellet węglowy firmy VARMO Premium. Posiadam kocioł firmy Metal-Fach model SEG BIO z podajnikiem. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś pali tym paliwem i jeśli tak to jakie ma ustawienia kotła. Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
bubu64 Opublikowano 6 Maja 2016 #2 Opublikowano 6 Maja 2016 Zakupiłem próbną partie i widzę, że jak na razie to jest super:) Przy varmo trzeba wziąć pod uwagę to, iż gęstość paliwa jest inna i odpowiednio skorygować nastawy.
marcus312 Opublikowano 10 Maja 2016 #3 Opublikowano 10 Maja 2016 Moze napisz cos wiecej o tym paliwe np jak zapopielenie wartosc opałowa i jak otworzysz worek czy zapach nie jest zbyt intensywny ;) :D
bubu64 Opublikowano 19 Maja 2016 #4 Opublikowano 19 Maja 2016 Popiołu bardzo mało, paliwo super suche, wartość opałowa jak na razie super mamy lato grzeję ciepłą wodę, ale w porównaniu do ekogroszków moim zdaniem jest większa, a zapachu nie wyczułem:) Powiem coś więcej bo teraz jestem na etapie wymiany ślimaka podajnika- efekt mokrych lub wilgotnych ekogroszków:) No i co ważne-spiekalność prawie nie występuje:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.