justa12345 Opublikowano 30 Września 2015 #1 Opublikowano 30 Września 2015 Jestem na etapie projektu: dom parterowy - dwa pokoje ok.20 i 15m2, kuchnia ok15m2, łazienka 6m2 i korytarz. Zastanawiam się nad ogrzewaniem powietrzem z kaflowego pieca kuchennego i "co fachowiec to inne zdanie". Dlatego mam przede wszystkim pytanie czy w ten sposób da radę ogrzać taki dom? Dodam że jestem kompletnie zielona i czekam na konkretne i poważne odpowiedzi.
AdamGuitar Opublikowano 30 Września 2015 #2 Opublikowano 30 Września 2015 Powietrzem idzie ogrzać mieszkanie. Ale piec musi być całkowicie szczelny oraz trzeba rozprowadzić po mieszkaniu kanały a i często wentylator , konieczna jest regulacja ilości powietrza w celu właściwego ogrzania całego mieszkania.
Vlad24 Opublikowano 30 Września 2015 #3 Opublikowano 30 Września 2015 Kafel i powietrze ma się tak jak piec i woda. Da radę ogrzać dom, ale musi go zbudować doświadczony zdun i musi się on znajdować w centralnym miejscu budynku, by każde pomieszczenie miało cześć wspólną z tym piecem.
papasmurfek Opublikowano 30 Września 2015 #4 Opublikowano 30 Września 2015 Kominek z odpowiednia masą akumulacyjna dałby radę. Polecam poczytam na forum muratora w dziale kominki. Jest tam paru fachowców zdunow, na pewno coś doradzą. PS. Miło by było jakbyś zdała relację na tym forum z proponowanych rozwiązań.
sambor Opublikowano 30 Września 2015 #5 Opublikowano 30 Września 2015 Trochę teorii na ten temat jest w książkach Janusz Paradistal -Roboty zduńskie czII, oraz Karol Szrajber Nowoczesne piece - ta druga jest na naszym forum w dziale z literaturą. Ale taka konstrukcja to wyższa szkoła jazdy.
Gość Opublikowano 30 Września 2015 #6 Opublikowano 30 Września 2015 - ->justa Proponuję skontaktować się z p. Piotrem Batura link do strony: http://www.kominki-batura.pl/hipokausty.html Żałuję,że nie natrafiłem na tę firmę wcześniej,na pewno miałbym lepiej rozwiązany temat ogrzewania małego domku,który od kilku lat buduję. Z całą pewnością dobrze doradzi i ewentualnie wykona lub zleci wiarygodnym osobiście znanym mu wykonawcom.
tqlis Opublikowano 1 Października 2015 #7 Opublikowano 1 Października 2015 W takim domu będzie ciepło tylko wtedy, jak będzie ogień w piecu. A jak będzie już się jarało, to może nawet być za ciepło.
justa12345 Opublikowano 5 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 5 Października 2015 Dzięki za porady, ale jednak zrezygnowaliśmy z pomysłu ogrzewania całego domu powietrzem z jednego pieca. Będą robione dwa: w kuchni z nadmuchem do łazienki, i w dużym pokoju z nadmuchem do mniejszego. Po rozmowie z doświadczonym zdunem to rozwiązanie ma być dla nas najbardziej praktyczne. Pozdrawiam.
Fuzzja Opublikowano 20 Października 2015 #9 Opublikowano 20 Października 2015 To jest do zrobienia, ale najlepiej na takim etapie budowy, jak jesteś teraz. Później jest sporo bałaganu z przełączaniem czegoś innego i spore koszty. Podstawa to dobry piec. Ja miałam szczęście do rodzinnej firmy z małej miejscowości. Oni nie tylko stawiają piece kaflowe, ale również sami dekorują i wypalają kafelki do niego (tym zajmowały się kobiety). Piec kaflowy daje bardzo wysokie temperatury, jak je rozprowadzić na całą powierzchnię, to rzeczywiście wystarczy. U nas jest około 24, 25 stopni w pomieszczeniach.
Roberto99 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Piece kaflowe mają swój urok, ale też są chyba dość wymagające. Trzeba je dobrze rozplanować, żeby równomiernie ogrzewało całe mieszkanie, a nie tylko jeden pokój. Bo jeśli w jednym pokoju będzie ok. 20 stopni, a w drugim 5 no to dość trudno będzie to regulować.
InzyinerProjektant Opublikowano 31 Grudnia 2015 #11 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Powietrzem idzie ogrzać mieszkanie. Ale piec musi być całkowicie szczelny oraz trzeba rozprowadzić po mieszkaniu kanały a i często wentylator , konieczna jest regulacja ilości powietrza w celu właściwego ogrzania całego mieszkania. Panie Adamie Po nowym roku, podjąłem się przebudowania starego pieca kaflowego w Leśniczówce. Piec będzie zbudowany tak. Wkład kominkowy 9 kW + cegły szamotowe z rozebranego pieca i odzyskane kafle. Tak aby wyszedł taki projekt jak poniżej. Może nie będzie tak ładny ponieważ kafle są stare. Moje pytanie dotyczy akumulacyjności cieplnej? Lub jakiś porad, rozwiązań jakie można było by zastosować podczas budowy. To mój pierwszy taki projekt.
kupfer Opublikowano 2 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Witam. Możesz tam popytać http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?72-Kominki ewentualnie tam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page224&highlight=ogrzewanie+ceramiczne Pozdrawiam.
InzyinerProjektant Opublikowano 2 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Dzięki za pomoc. Poczytam. Natomiast jak zacznę projekt to porobię trochę zdjęć aby pokazać jak mi wyszedł mi kominek kaflowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.