Logan Opublikowano 25 Września 2015 #26 Opublikowano 25 Września 2015 Ja palę gazem i jestem zdania że gaz i ogrzewanie tym paliwem powinno być promowane, również cena powinna być konkurencyjna względem węgla, żeby ludzie przechodzili na to paliwo.
Szczypiorr Opublikowano 25 Września 2015 #27 Opublikowano 25 Września 2015 Logan a jak jest w rzeczywistości? Jaki masz dom, temp w domu i ile Ci idzie gazu na rok?
disaster Opublikowano 25 Września 2015 #28 Opublikowano 25 Września 2015 Taaa, nie ma to jak promować paliwo kupowane z Rosji, a deprecjonować to, którego zasoby posiada Polska. No i przy okazji eliminować opalanie odnawialnym źródłem energii jakim jest drewno.
Logan Opublikowano 25 Września 2015 #29 Opublikowano 25 Września 2015 Logan a jak jest w rzeczywistości? Jaki masz dom, temp w domu i ile Ci idzie gazu na rok? A nie martw się, w dresach nie chodzę. Wiem do czego pałasz, ale to norma u nas. Ok, 540 za styczeń to dużo, kup dobry węgiel i wychodzi to samo bez łażenia i babrania. Wiem, bo mam porównanie do podobnych domów i warunków. Jedynie co to koszt instalacji, jak chcesz mieć dobrze i w miarę tanio paląc gazem to trzeba wydać swoje.
Szczypiorr Opublikowano 25 Września 2015 #30 Opublikowano 25 Września 2015 Kominek masz? Jaka temp w domu? Jaki dom?
Vlad24 Opublikowano 25 Września 2015 #31 Opublikowano 25 Września 2015 Co ci da jego temperatura w domu? Chcesz mu udowodnić, że lepiej by mu było jak by miał twoje 24-25C?
Logan Opublikowano 25 Września 2015 #32 Opublikowano 25 Września 2015 @rustin Człowieku, co ty myślisz że założyłem gaz dla oszczędności, bądź poważny albo dalej sobie pisz dla zabawy. Co ma kominek do gazu, chyba że ty masz gazowy :) piszemy o gazie a nie o kominkach, nie ten dział. Mam w dzień 23*C w nocy 20*C (najzimniejszy pokój), co za zimno czy za ciepło :/ Dom budowałem dla siebie a nie kogoś, i mam wszystko z dobrych materiałów. Ogrzewam 117m2. wys. pomieszczeń 2,55m. Kominek mam ale podałem ci koszt od 1 do 1 używając tylko gazu przez 2 m-ce, zero hajcowania w kominku, bo też chciałem sprawdzić i udowodnić sobie i innym ile spalam gazu. Był to pierwszy rok jak tam zamieszkałem, wprowadziłem się pod koniec listopada, więc dom nie wygrzany. @Vlad24 Niech sobie pisze, lubię takich forumowiczów :)
Gość mak Opublikowano 25 Września 2015 #33 Opublikowano 25 Września 2015 Ustawa antysmogowa to niestety kolejny bubel .Jak można kogoś kto jest biedny zarabia mało zmusić do tego aby zaczął ogrzewać swoje mieszkanie czy dom w sposób ekologiczny czytaj drogi? To prawo jest nieludzkie! Można wymagać od kogoś kogo stać na takie wydatki, ale nie od biednych ludzi którzy żyją z najniższej krajowej albo zasiłku! Takie administracyjne nakazy to prosta droga do tego aby wywłaszczyć biednych ludzi ze swojej własności. Jak słyszę o ustawie antysmogowej to od razu przypomina mi się reportaż emitowany w jednym z telewizyjnych programów gdzie jedno z miast zafundowało biednym mieszkańcom lokale socjalne ogrzewane elektrycznie. Efekt jest taki że ludzie popadają w jeszcze większe problemy finansowe mają długi u dostawcy energii i żyją w zimnych mieszkaniach bo ich na takie luksusy jak ogrzewanie energią elektryczna zwyczajnie nie stać. Ustawa antysmogowa nie dotknie właścicieli nowych domów, bo te są przeważnie dość dobrze ocieplone, a zapotrzebowanie na energię jest tam stosunkowo niskie. Problemy będą mieć mieszkańcy kamienic w centrach miast. Postawcie się na miejscu mieszkańca starej nieocieplonej kamienicy, o niewysokich dochodach, który nagle dostanie administracyjny zakaz palenia węglem czy drewnem? Ma dwa wyjścia albo "olać" to idiotyczne prawo i ogrzewać mieszkanie tak jak dotychczas, albo ....zamarznąć gdy temperatura spadnie do -20 co może się u nas zdarzyć, bo na zmianę sposobu ogrzewania go zwyczajnie nie stać. Jak ktoś złamie zakaz to pozbawi się go mieszkania/domu i wyrzuci na bruk? Dlatego twierdzę że jest to zwyczajny bubel nie do zrealizowania w naszych warunkach. Zamiast pisania głupich ustaw warto aby państwo wsparło w sposób autentyczny remonty i termomodernizacje domów wraz ze zmiana źródła ogrzewania. To ma sens a nie tworzenie zakazów których nie można egzekwować albo gdy egzekwowanie zakazu zwyczajnie krzywdzi obywatela.
Gość Opublikowano 25 Września 2015 #34 Opublikowano 25 Września 2015 Co ci da jego temperatura w domu? Chcesz mu udowodnić, że lepiej by mu było jak by miał twoje 24-25C? Oczywiście, że taka informacja jest bardzo ważna. Osobiście w zimie z różnych względów muszę utrzymywać w domu minimum 22-23 stopnie w ciągu dnia, trochę mniej nocą. W okresach zimowych kotła nie wygaszam. Mam znajomych z podobnymi domami, którzy opowiadają niesamowite historie (pomijam tu niezaprzeczalny komfort obsługi) o porównywalnych kosztach gazu, tylko że oni z konieczności utrzymują w domu 19-20 stopni, wspomagając się dodatkowo kominkami. Teraz wyobraź sobie ich miny na widok rachunku za gaz po podniesieniu temperatury w w domu z tych 19-20 do 22-23 stopni. Dla mnie to jest właśnie ta różnica, tym bardziej że z okna widzę szyb kopalni. W przypadku starszych, nieocieplonych lub słabo ocieplonych domów nigdy koszty nie będą porównywalne, chyba że kosztem ciepłych skarpet i dodatkowego kominka. Kolega powyżej bardzo ładnie ujął ważny aspekt tzw. 'EKOLOGII". Aspiracje są wielkie, ale nie doganiają ich dochody i zamożność większości społeczeństwa, w tym i moje. Pozdrawiam serdecznie.
Vlad24 Opublikowano 25 Września 2015 #35 Opublikowano 25 Września 2015 Nie, to często niestety mentalność nie nadąża.
sambor Opublikowano 25 Września 2015 #36 Opublikowano 25 Września 2015 Wszystko wraca do korzeni ( do jaskini) za onet.pl "Naczelny Sąd Administracyjny odrzucił skargę kasacyjną wobec wyroku uchylającego uchwałę antysmogową Sejmiku Województwa Małopolskiego. Wprowadzała ona całkowity zakaz palenia węglem w Krakowie od 2018 roku. Teraz wszystko zależy od prezydenta i jego decyzji ws. ustawy antysmogowej, która m.in. pozwala na to, czego właśnie zabronił NSA. Na posiedzenie NSA 25 września czekał cały Kraków. Niestety, wieści z Warszawy nie są dobre. Sąd podtrzymał decyzję z niższej instancji, a to oznacza, że uchwała przestaje obowiązywać na dobre. Ta, po burzliwej debacie, została uchwalona przez sejmik wojewódzki pod koniec 2013 roku i zakładała wprowadzenie całkowitego stosowania węgla w celach grzewczych w Krakowie od 2018 roku. Jednak w 2014 roku WSA uznał, że uchwała o zakazie używania paliw stałych nie może różnicować kwestii stosowania paliw w zależności od celu. Sąd zwrócił także uwagę, że uchwała naruszyła zasady praworządności, równości czy wolności prowadzenia działalności gospodarczej. Od wyroku odwołały się m.in. władze wojewódzkie i Krakowski Alarm Smogowy. W ostatni piątek września NSA w znacznej części podtrzymał jednak uzasadnienie WSA."
Gość Opublikowano 25 Września 2015 #37 Opublikowano 25 Września 2015 Nie, to często niestety mętalność nie nadąża. Kolego bardzo Cię przepraszam, ale chyba Ty nie nadążasz za realiami życia pewnej części społeczeństwa. Mam w granicy gaz, wolałbym nie mieć w piwnicy węgla i wolałbym nie tracić czasu na obsługę kotłowni, natomiast realia finansowe mówią coś innego. Nie potrzeba do tego mieszać mojej mentalności.
Vlad24 Opublikowano 25 Września 2015 #38 Opublikowano 25 Września 2015 Wiec brakuje ci tylko zakazu używania węgla - kwestia czasu. Ze śmieciami było podobnie, a jednak płacą i jakoś działa, bynajmniej po przydrożnych rowach nie widzę porozrywanych przez psy worków ze śmieciami.
disaster Opublikowano 25 Września 2015 #39 Opublikowano 25 Września 2015 To się słabo rozglądasz. W okolicach działki moich rodziców bardzo posunęło się zaśmiecenie.
Vlad24 Opublikowano 25 Września 2015 #40 Opublikowano 25 Września 2015 No i? Ustawa nie działa? Jest gorzej? Trzeba ja "zdelegalizować"?
jojoro Opublikowano 25 Września 2015 #41 Opublikowano 25 Września 2015 Akurat ustawa śmieciowa to porażka, bo 1. Jeśli ktoś dużo śmieci , a firma wywozaca odpady przestrzega limitów odbioru odpadów to może się okazać że nie odbiorą wszystkiego. Szczególnie dotyczy to palących węglem i ich popiołu. 2. Nie wszystkie śmieci są odbierane. Na przykład został mi worek scinkow od styropianu i tego nie zabrali bo są to odpady budowlane toksyczne. Żadne wysypisko odpadów w okolicy 20 km nie chciało przyjąć worka styropianu. Podobnie jest z oponami. 3. Odpady elektroniczne i wielkogabarytowe zbierane są 1-2 razy w roku. Ktoś czeka tak długo żeby pozbyć się starych foteli?
Hermogenes Opublikowano 25 Września 2015 #42 Opublikowano 25 Września 2015 Tu masz rację szczególnie po niedzieli, działkowicze wystawjają śmieci w workach ;z myślą że gmina uprzątnie przecież płacą , gdzieś ? Zbieranie w piątek a gość ze śmieciowozu zna swój rejon i nie zabiera obcych śmieci, poz Hermogenes
Szczypiorr Opublikowano 25 Września 2015 #43 Opublikowano 25 Września 2015 Chyba nie których bardzo w krocze ciśnie. Za pytałem po to aby się zorientować o koszta ogrzewania gazem a temperatura w domu przy takim pytaniu to chyba zasadnicza kwestia.
Gość Opublikowano 25 Września 2015 #44 Opublikowano 25 Września 2015 Wiec brakuje ci tylko zakazu używania węgla - kwestia czasu. Brakowało mi właśnie takiego mentora jak Ty, który wie zawsze wszystko najlepiej. Zakaz używania węgla kwestą czasu? Muszę Cię bardzo zmartwić, ale obawiam się, że w najbliższym czasie z powodu sytuacji gospodarczo-politycznej i wyniku najbliższych wyborów jest w tym względzie co najmniej 10 lat spokoju. Przejdą co najwyżej kosmetyczne sprawy typu jakaś kwalifikacja paliw i asortymentów i może ściślejsza certyfikacja kotłów. To wszystko, co w najbliższym czasie może nastąpić. Co do śmieci, to nie potrzebowałem do ich wywożenia ustawy. Od zawsze miałem dwa kubły, a teraz zdecydowałem się na nieobowiązkową segregację.
Vlad24 Opublikowano 25 Września 2015 #45 Opublikowano 25 Września 2015 ;) komplementa powiadasz ... Nie wysiłaj się, oziębły jestem :D Mi też 3 lata temu wydawało się, że to nigdy nie nastąpi, a jednak ku mojemu zdziwieniu wzięli się i za czyste powietrze.
Gość Opublikowano 25 Września 2015 #46 Opublikowano 25 Września 2015 W jaki sposób się wzięli? Można troszeczkę konkretniej? Co zrobiono? Ja nie zauważyłem niczego konkretnego oprócz dotacji do rozwiązań ekologicznych (wymiany kotłów, solary, pompy, gaz).
Vlad24 Opublikowano 25 Września 2015 #49 Opublikowano 25 Września 2015 Nic osobistego, to bardziej stosunek do serwisu jako całości.
SONY23 Opublikowano 26 Września 2015 #50 Opublikowano 26 Września 2015 Jak zwykle ustawodawca dokopie najsłabszym, bo tylko wobec ich jest w stanie coś wyegzekwować. Popatrzcie co robił volkswagen, na papierku wszystko cacy a w rzeczywistości nawet kilkadziesiąt razy większe emisje toksycznych spalin... W stanach pewnie za to zabulą a u nas co ... Tyle samo zapewne są warte badania i certyfikaty ekologiczności większości "ekologicznych" źródeł energii...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.