Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli dobrze myślałem, że jak zmniejszamy podawanie to zmniejszamy też wiatry. Podawanie zmniejszyłem o 15% i nadmuch także o 15%.
Teraz po 2godzinach kocioł moduluje w zakresie 68-69 stopni, temp.powrotu 57-60stopni.
Ustawiłem też szybkość modulacji na 20 (skala 2-30)
Temp.palnika oscyluje między 47-60.
Natomiast moc palnika, przy utrzymywaniu zadanej kotła, oscyluje 10-13kW i powoli jeszcze spada, pewnie dlatego, że grzeje czasowo i chałupa musi się wygrzewać, gdybym grzał dłużej to pewnie moc palnika schodziła by dużo niżej.
Tak mam wprowadzone dane (ważenie, ilość energii z kg pelletu i podawanie), że idealnie pokazuje moc i spalanie.

U mnie jak instalacja się ustabilizuje, to różnica między powrotem, a zasilaniem przy zaworze 4D otwartym w połowie, wynosi 8stopni.
I pytanie czy opłaca się zejść z temp.kotła do 65 z 68stopni, skoro powrót dogrzany, czy nie odbije się to negatywnie na procesie spalania.

Teraz po 2.5godzinach pracy palnik schodzi coraz niżej z mocą ale chyba nie zdąży i przejdzie w pauze. Zmieniłem mu histereze wyłączenia na 3 i ładnie moduluje w dół. Chyba zdąży. ;)

I jeszcze jedno. Powiedzcie czy ten popiół i wymienniki wyglądą jak powinny? Czy coś zmieniać z dmuchaniem i podawaniem?

IMG_20220921_113302.jpg.4e575eae85b8d392d586459ac92a33b0.jpgIMG_20220921_113312.jpg.737b75d6e43a42358a7219e952158260.jpg

IMG_20220921_113931.jpg.599480a8eebf01e30b9029764cafb6cc.jpgIMG_20220921_113850.jpg.3a7a2868a157f5b9439b9cb3c5ff7124.jpg

IMG_20220921_114349.jpg

Witam mam pytanie dotyczące kotła Tekla Tytan Bio 30.

Posiadam grzejniki w całym domu. Mam ustawiony piec na ustawienie pogodowe.

Dla 10stopni temp na grzejniki to 40

Dla 0 stopni temp na grzejniki to 50

Dla -20 stopni temp na grzejniki to 65.

Podawanie ustawione wg instrukcji Tekla.

Przez 4 lata bez problemu ale teraz chciałem puścić ogrzewanie na dom i piec nie wydala.

Jak ogrzewam wodę CWU to bez problemu piec ciągnie, jak tylko włączę na CO to temp spada poniżej temp startu pompy potem się podnosi i chwilkę pracuje a potem gaśnie bo temp pieca spada i tak w kółko Macieju.

Nie ma znaczenia czy jest na pogodowe czy na stałą temperaturę na grzejniki.

Wszystko jest niby ustawione poprawnie a dalej nie wyrabia.

Zgodnie  z zaleceniem serwisu Tekla temp startu pompy dałem na 42

Temperatura powrotu na 45 i  tak nic to nie daje.

Powierzchnia domu to jakoś 300mkw.

Pozostała mi opcja stała pompa ale jej nie używałem.

Pellet Barlinek A1 

Czy miał ktoś podobne przygody?

W dniu 21.09.2022 o 11:36, liban napisał:

Powiedzcie czy ten popiół i wymienniki wyglądą jak powinny?

Popiół jest ok. Spieków nie ma. Ale w kotle jest czarno. A tak być nie powinno. Niespalone gazy osiadają na scianach. A to znaczna strata opału. Na palniku widać zasłonięte otwory.  Aże to palnik bez samoczyszczenia ( chyba ) to niewiele da się tu zrobić. Podniósłbym lekko nadmuch.  Poza tym trzeba regularnie  oczyszczać palnik. Inna przyczyna to zbyt niska temperatura zadana na kotle. Jeżli palne gazy stykają nsię z " chłodnym " płaszczam podobnie sie nie dopalą i osadzaja w postaci sadzy.  Dlatego utrzymywanie na kotle temp poniżej 65-70 stopni to nie oszczędność a zwykła strata opału.

1 godzinę temu, Kaczub13 napisał:

Jak ogrzewam wodę CWU to bez problemu piec ciągnie, jak tylko włączę na CO to temp spada poniżej temp startu pompy potem się podnosi i chwilkę pracuje a potem gaśnie bo temp pieca spada i tak w kółko Macieju.

Pompa zawsze powinna pracować na stałe. Zwłaszcza przy mieszaczu sterowanym pogodowo. Inaczej to nieporozumienie. To zapewni stabilną pracę układu i prawidłową regulację przez pogodówkę. 

Edytowane przez Outsider

Ustawiona mam stała pompę i piec dalej ciągnie nie ciągnie co. Przekracza jakoś 3/4 stopnie temp włączania pompy chwilę pochodzi jak temperatura spadnie i jest wyłącznie i znowu musi podnieść temperaturę. W takim tempie grzania wody na grzejniki to chyba nigdy nie osiągnie tych 40 stopni i będzie się cały czas palił.

Czy źle myślę?

Ustaw na min albo wyłącz start pompy i niech tak kilka godzin popracuje. Aż układ sie zrównoważy.

Edit: wyłącz też ochronę powrotu

Edytowane przez Outsider

40 minut temu, Outsider napisał:

Ustaw na min albo wyłącz start pompy i niech tak kilka godzin popracuje. Aż układ sie zrównoważy.

Edit: wyłącz też ochronę powrotu

Wlasnie tak przemyslalem że to jak 40 na grzejniki to mi tak o szybko domu nie nagrzeje. W poprzednim roku jak chciałem tak na strzał dom dogrzać to dawałem np 65 na grzejniki cwu na 50 powrót na 30 i piec szedł jak wściekły. A teraz jak na starzała chce dać to nie pali super jakoś.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

W takiej sytuacji jest duży odbiór ciepła na grzejnikach. Woda powracająca jest chłodna , pompa się włącza, wyłacza i  zamiast płynnej pracy jest tylko szarpanie się kotła z instalacją.

Po drugie nie tylko układ musi sie ustabilizować ale też muszą odpowiednio wygrzać się ściany. Kocioł-układ- dom to jedność.

[mention=86195]Outsider[/mention]...
Palnik ma samoczyszczenie. Teraz kocioł chodzi po 3godziny dziennie (17-20) i startuje od temp.20stopni. temp.utrzymywana, jak już po 1.5h się ustabilizuje to 67stopni, powrót 57.

Nadmuch jest tak ustawiony, że jak otworzę górny wymiennik, czy regulator ciągu i zaświecę latarką to jest zero dymu, naprawdę zero. Teraz nadmuch mam między 35-55.

Fakt jest taki że jak startuje od temp.20stopni to wymienniki są całe mokre. Instalator mi mówił, że to normalne bo jest różnica temp.i przy starcie kotła od zera tak ma być.
Trwa to kilkanaście minut i za chwilę jest suchutko. Spalone jest w kotle 40kg pelletu.

Wydaje mi się że kocioł chodzi zbyt krótko i startuje od zera i dlatego jest ta delikatna sadza, bo to warstwa znikoma może kilka mikronów. Na zdjęciu ostatnim i przedostatnim wymiennika, specjalnie przeciągnąlem palcami z boku wymiennika żeby pokazać że kocioł jest w środku czarny bo ma taki lakier. Przepracował dopiero kilka godzin.

Start pomp mam 55stopni, ochrona powrotu 55. Zjechałem z dmuchawą bo na początku bylo 30-70 tak ustawił serwisant.
Kocioł ładnie moduluje jak dochodzi do zadanej i utrzymuje temp.plus minus 2 stopnie.

Tak jak wspomniałem w kotle i w kominie świecąc latarką jest zero dymu, a to przecież dym to niespalone gazy i to właśnie jego obecność powoduje sadze czy smołe. U mnie jest zero, po prostu zero dymu. Dlatego właśnie tak zjechałem z dmuchawą. Jak niżej bym zjechał to już dymienie delikatnie się pojawia.

Przepraszam poprawka kocioł chodzi dwa razy po 3godziny. 6-9 i 17-20.

Mniemam że ta sadza to poprostu wynik krótkiej pracy kotła, bo zanim wejdzie na te 65 stopni to z godzine to trwa.

Ja mam modulacje ustawioną od 90-100% i też mam sadzę delikatną ale na tym drugim piętrze. Kocioł teraz działa w AUTO i odpala raz na dobę ok 4-5 rano i pracuje ok 4h. CWU już nie grzeję z kotła tylko z paneli PV. 

ostatnio pękł mi ten szamot który ustawiam na przeciwko palnika, czy jest sens wymieniać go? Pęknięty jest na pół i jak go "złożę " jest ok w sensie nie ma żadnej szpary. 

Edytowane przez Pumping

Witam.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Wymieniłem ruszt oraz grzałkę i odłączyłem siłownik czyscika od palnika 

Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia który kolor przewodu do którego gniazda?

Oraz macie może zdjęcie jak jest podłączony czyścik do siłownika?

Bo przy podłączeniu poziomo i nowych częściach wyłamał mi się na tym plastiku od korpusu palnika.

@Pumping
Jak płyta stanowi wizualnie całość i nie ma przerwy, gdzie płomień czy gazy mogłyby się przedostawać to jej nie wymieniaj.

• Zgadzam się 1

Cześć, 

Mam dokładnie ten sam model pieca ze sterownikiem estyma slim. 

Od dłuższego czasu mam problem z piecem i podejrzewam, że to wynik złych ustawień. Przerobiłem już dwóch serwisantów i bez poprawy. Wrzucam ustawienia pieca plus zdjęcie popiołu. Proszę o pomoc w poprawnym ustawieniu pieca. 

IMG_20220924_200756.jpg

IMG_20220924_200802.jpg

IMG_20220924_200807.jpg

IMG_20220924_200813.jpg

IMG_20220924_200819.jpg

IMG_20220924_200823.jpg

IMG_20220924_200915.jpg

Panowie. W tamtym sezonie miałem DSa (znaczy mam dalej, tylko stoi odłączony zalany wodą) i do niego zrobiłem zawirowywacze spalin, które to idealnie pasują do mojego obecnego kotła. Odpowiednio je podoginałem i zobaczymy ile zejdzie temp. spalin. Mam wkład kominowy do pelletu więc niska temp.spalin mu nie straszna.IMG_20220925_095736.jpgIMG_20220925_095751.jpgIMG_20220925_100139.jpgIMG_20220925_095444.jpgIMG_20220925_100051.jpg

Ustawienia kotła:zadana67, hist.wył.8, hist.zał.12, start pomp 55.
Temp.powrotu min 55.
Jak instalacja się wygrzeje co trwa 1.5h to temp.powrotu jest niższa o 6-9stopni od temp na kotle.

Przed wstawieniem zawirowywaczy, temp.spalin dochodziła do 140stopni przy nadmuchu ustawionym w granicach 30-50(linia prosta).
Teraz nadmuch 30-70(linia prosta) spaliny max 115stopni.
Zwiększyłem nadmuch aby wykluczyć niepełne spalanie (delikatna sadza na wymiennikach, cieniutka warstwa wyglądająca jakby okopcił się wymiennik, bo nie ma typowych wiszących czątek sadzy widzialnych dla oka).
Podczas pracy gdy otworzę drzwi do wymienników i świecę latarką jest zero dymu. Wygląda jakby kocioł nie pracował i to nie ważne czy przy 30 czy 100% mocy.
Jedynie duża ilość dymu jest przy rozżażaniu i rozpalaniu. Zmniejszyłem dawke wstępną z 20 na 15 bo z testu podajnika wyszło mi 25,4 kg/h.
Test robiony miesiąc temu i teraz waga wychodzi identyczna, plus delikatne odchyłki do 0.3 kg/h.

• 3 tygodnie później...

Witam po uporaniu się z problemami wyszedł jeszcze jeden dziwny.

Mam piec tekla tytan Bio 30.

Gdy go włączę jest na początku czyszczenie potem powinno być rozpalanie a wskakuje rozżarzanie i podajnik podaje pellet i nie zapali się.

Próbowałem kilka razy miał ktoś taki problem?

Spróbuj wyłączyć z kontaktu poczekaj z minutę i włącz ponownie.

A nie aktualizowałes softu ostatnio?

3 godziny temu, Kaczub13 napisał(a):

Gdy go włączę jest na początku czyszczenie potem powinno być rozpalanie a wskakuje rozżarzanie i podajnik podaje pellet 

A jaka jest jasność plomienia? Cały czas "0"? Dziwne to to 🤔

Płomień nawet nie powstaje.

Odpaliłem piec i poszedłem coś robić i przychodzę po 30 min a tam rozżarzanie.

Wyłączyłem piec i go otworzyłem a tak kula pelletu aż się z rusztu wysypała.

Moim zdaniem nie włącza rozpalania czyli nie włącza grzałki więc płomień nie może powstać.

Wszystkie nastawy dawki startowe itp ustawione.

Nie wiem może sterownik się zepsuł?

Albo czujnik płomienia?

Dzwoń na serwis.