Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Okman musisz rozdzielić w świadomości obieg CO od palnika. To nie musi być skorelowane. To, że w domu zrobi się zimno, to nie oznacza, że od razu się kocioł odpala. To oznacza, że odpali się pompa CO. A przy stałej pompie, to nawet ona się nie odpali, bo przecież pracuje cały czas; wtedy tylko bardziej otworzy się zawór. Palnik odpali się dopiero wtedy, jak z kotła zostanie wyssane ciepło. Tak więc całe te twoje rozważania nie do końca są prawdziwe. To, że kupisz czujnik pokojowy nie musi oznaczać, że palnik będzie miał większe przerwy w pracy. Ja mam czujnik pokojowy i przerw nie mam prawie w ogóle, bo mam stała pompę i tryb skokowy. Choć muszę przyznać, że od tygodnia włączyłem FL2 dla testów. Mam teraz 6-8 odpaleń palnika dziennie. Przy skokowej miałem 3-6 odpaleń. Pali mniej, bo teraz było cieplej na zewnątrz, ale mam porównanie ze spalaniem brata, którego kocioł podglądam przez igneo.pl. On nic nie zmienia w ustawieniach, mieszka w tym samym klimacie co ja ;) i przy skokowej paliłem więcej od niego o średnio 32%, a przy FL2 palę więcej od niego o średnio 44%. Chyba czas wrócić do skokowej...

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Ozi80 napisał:

Okman musisz rozdzielić w świadomości obieg CO od palnika. To nie musi być skorelowane. To, że w domu zrobi się zimno, to nie oznacza, że od razu się kocioł odpala. To oznacza, że odpali się pompa CO. A przy stałej pompie, to nawet ona się nie odpali, bo przecież pracuje cały czas; wtedy tylko bardziej otworzy się zawór. Palnik odpali się dopiero wtedy, jak z kotła zostanie wyssane ciepło. Tak więc całe te twoje rozważania nie do końca są prawdziwe. To, że kupisz czujnik pokojowy nie musi oznaczać, że palnik będzie miał większe przerwy w pracy. Ja mam czujnik pokojowy i przerw nie mam prawie w ogóle, bo mam stała pompę i tryb skokowy. Choć muszę przyznać, że od tygodnia włączyłem FL2 dla testów. Mam teraz 6-8 odpaleń palnika dziennie. Przy skokowej miałem 3-6 odpaleń. Pali mniej, bo teraz było cieplej na zewnątrz, ale mam porównanie ze spalaniem brata, którego kocioł podglądam przez igneo.pl. On nic nie zmienia w ustawieniach, mieszka w tym samym klimacie co ja ;) i przy skokowej paliłem więcej od niego o średnio 32%, a przy FL2 palę więcej od niego o średnio 44%. Chyba czas wrócić do skokowej...

Ok,jasne.Uściślijmy tylko.Tych odpaleń masz tyle w ciągu dnia,czyli powiedzmy od 7 rano do 19 wieczorem,czy w ciągu doby,czyli 24 godziny?Pytam,bo niekiedy różnie określany jest dzień.Dla nie których "w ciągu dnia" to jest rzeczywiście w ciągu dnia,a dla nie których jest to doba.Jeżeli taką ilość masz w ciągu dnia to byłoby mniej więcej tak jak u mnie.A jeżeli jednak w ciągu doby to miałbyś dużo mniej odpaleń niż ja więc gdyby tak było u mnie to jeszcze bym to akceptował.

Edytowane przez Okman
Opublikowano (edytowane)

U mnie na jedno wychodzi, bo w nocy nie ogrzewam, ani wody, ani domu, więc palnik się nie uruchamia. Chyba, że sam z siebie kocioł się wychłodzi poniżej histerezy, ale jeśli tak, to odpalenie jest zwykle nad ranem i za chwilę i tak to ciepło jest wykorzystane do ogrzania domu.

FL2:

image.png.291cf5292330b8ad44f4d7cd1568fca8.png

image.png.f70d192ecd742df1bc89bee1de098b92.png

Skokowa:

image.png.498f46f1ae4608f7a6f71cb23cd20562.png

image.png.e4b8d4c8f43c09f2bbfaed78c747a06f.png

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano

Czyli rozumiem,że na noc ręcznie CO i CWU wyłączasz a palnik jest tylko załączony?Jeżeli tak to nie jest rano zimno,chłodno w domu?

Opublikowano (edytowane)

Nie. Używam programu czasowego CO i CWU. Od godziny 5:00 jest już przedział komfortowy, więc jak wstajemy o 6:00-6:30 to już jest ciepło.

W weekend komfortowy przedział jest od godziny 7:00, żeby o 8:00 było już ciepło.

Edytowane przez Ozi80
Opublikowano

Napisałeś że w nocy nie ogrzewasz.Wywnioskowałem,że całkowicie wyłączasz CO i CWU.Jednak ogrzewasz w nocy,tyle że na programie czasowym,a że przy temp. ekonomicznej kocioł nie oddaje tyle ciepła to palnik się nie włącza rozumiem?  Właśnie nie wiem czy w Slimie bez czujnika pokojowego można korzystać z programu czasowego dla CO.Na początku próbowałem,ale nie miałem jeszcze zielonego pojęcia na temat tego kotła i coś mi tam nie działało w tej czasówce.Przełączyłem na program stały i działa tak już cały czas do dziś.Muszę jeszcze raz spróbować czy to będzie działać.

Opublikowano

Mam w programie czasowym ustawioną tak niską temperaturę ekonomiczną, że musiałyby przyjść chyba 40-stopniowe mrozy, żeby w nocy włączyła się pompa CO i zaczęło iść ciepło na grzejniki.

Opublikowano

Jasne rozumiem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.02.2019 o 15:14, Ozi80 napisał:

Tak, że nawet jakbyś teraz kupił nówkę kocioł, ale klasy 4, to do 6 lat musisz go wymienić.

Nie dał mi spokoju ten wczorajszy temat i zapytałem w tekli o to czy mam się liczyć z tym że będę musiał go wymienić w ciągu najbliższych kilku lat skoro pozaklasowy, zgodnie z ustawą antysmogową i dostałem odpowiedź jest poniżej. Tyle wiem że nic nie wiem idąc jego tropem myślenia czyli pana który mi odpisał Wychodzi na to że powinienem mieć w czasie kontroli w zasobniku pellet ze słonecznika lub inny ale niedrzewny w dodatku mieć papiery na to że kupuję takie paliwo od dłuższego czasu i ogrzewać tym kotlem tylko CWU. Ech... ręce opadają użyję tego dwa razy w roku a zamieszania z tym... potrzebne to mi było jak świni lakierki ☺

Dzień dobry 
Kotły agro nie podlegają rozporządzeniu o którym pan mówi. Kotły są na biomasę niedrzewną np pelet ze słomy lub słonecznika. Także myślę że nie ma się co przejmować.
Co do instrukcji to proszę się skontaktować z serwisem.
Na panelu regulatora jest przycisk info który objaśnia funkcje chwilowe.

P_20190221_145529.jpg

P_20190221_181441_1_p.jpg

Edytowane przez marcin
Usunięto dane personalne
Opublikowano

Kocioł grzewczy do podgrzewania wody na pelet z biomasy niedrzewnej?! 

Co to za dziwo? To tylko tak z nazwy, żeby obejść te wymogi środowiskowe, czy serio nie można w nim palić peletu drzewnego i serio nie jest dedykowany do ogrzewania CO?

Czemu kupiłeś taki AGRO, a nie normalny?

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie - jest to metoda na wpychanie na rynek pozaklasowych kotłów. Łącznie z tzw. śmieciuchami, czyli nadal można kupic kocioł zasypowy produkowany pół wieku bez  zadnych zmian, ale z adnotacją o cwu i/lub biomasie niedrzewnej, np. takie g..o za grosze: https://www.fuego.pl/ogniwo-s6wc-classic-13-kw.html

No i oczywiście zapomniałem dodać, że w miejscu montażu takich kotłów straży miejskiej ani żadnej innej służby zajmującej sie emisją z gospodarstw domowych nie ma, czyli na wystawce krawężnikowej można sobie nazbierać mebli i opon na cały sezon grzewczy. 

Edytowane przez HarryH
Opublikowano
3 godziny temu, Ozi80 napisał:

Nie do końca.... Jak wyłączy stała pompę a będzie miał czujnik pokojowy to ograniczy ilość rozpalen w trybie auto bo piec nie będzie grzał siebie tylko rozpali się o histereze czujnika pokojowego

Opublikowano

Dlatego napisałem, że "nie musi być skorelowane". Nie musi być, ale może. Warunkiem jest, tak jak napisałeś, wyłączenie stałej pompy i zmiana trybu kotła na auto.

Opublikowano

Harry nie po to wywaliłem kopciuch by meblami palić. Dlaczego z góry zakładasz moją nieuczciwość, że czekam tylko aż się sciemni by oponami palić, weź już nie przesadzaj może. Postaw obok draco bio z 5 klasą i pokaż mi różnice poza rusztem wodnym którego nie używałem jeszcze ani razu.  

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem naklejkę na swoim... Też jest napisane,  że kocioł grzewczy do podgrzewania wody,  z tą różnicą, że rodzaj paliwa u mnie jest pelety.... 

Opublikowano

Ha... U mnie też na pelet, ale z biomasy nierdzewnej. Paranoja co nie... ☺

Swoją drogą to skoro tylko  do cwu to po co ma dwa obwody grzewcze w oprogramowaniu i zestaw czujników... 

Opublikowano

A wiec znikną z rynku podgrzewacze cwu. W Tekli pewnie burza mózgów ☺

Opublikowano
7 minut temu, arek1263 napisał:

Ha... U mnie też na pelet, ale z biomasy nierdzewnej. Paranoja co nie... ☺

Swoją drogą to skoro tylko  do cwu to po co ma dwa obwody grzewcze w oprogramowaniu i zestaw czujników... 

Ale gdzie tam jest napisane,  że kocioł jest do CWU? 

Opublikowano

Poza tym kocioł z rusztem wodnym to jakaś pomyłka... Kto i po co coś takiego kupuje?

Opublikowano
8 godzin temu, berserker888 napisał:

Nie do końca.... Jak wyłączy stała pompę a będzie miał czujnik pokojowy to ograniczy ilość rozpalen w trybie auto bo piec nie będzie grzał siebie tylko rozpali się o histereze czujnika pokojowego

Czyli jak wyłączę stałą pompę i załączę try pracy na auto to kocioł będzie mi się odpalał jak temperatura na czujnik w pokoju spadnie o zadaną wartość a temperatura kotła będzie wyliczana przez sterownik. Jak to się ma jeśli w instalacji jest również CWU, czy kocioł będzie się także rozpalał jak w bojlerze spadnie temperatura o zadaną histerezę i z jaką temperaturą będzie pracował kocioł z tą wyliczoną przez sterownik do CO czy CWU?

Opublikowano

Pomyłką bym go nie nazwał. Nie różni się od zwykłego draco bio niczym poza rusztem a spalanie podejrzewam takie same. Ja jestem człowiek ugodowy uległem żonie, która niewyobrażała sobie że taką trociną ogrzeję dom, będę uzależniony od producentów pelletu i ich cen i że drewno z ogrodu będę wystawiał razem z segregowanymi odpadami. A mam sad owocowy i raz do roku zbierze się kupka. Teraz trochę się gryzie w język. Prawda jest taka że ten kocioł prócz pelletu innego opału na oczy nie widział. Choć korci mnie spróbować z brykietem drzewnym. Chyba specjalnie kupię paczkę 10 kg i przetestuję opcję w ustawieniach drewno - pellet, sam potem przeskoczy na palnik gdy brykiet się skończy. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
13 minut temu, arek1263 napisał:

A wiec znikną z rynku podgrzewacze cwu. W Tekli pewnie burza mózgów ☺

Ale sie wysilili z ta ustawa. To zmienia teraz nazwy podgrzewaczy na "stalopaliwowe wymienniki ciepla" albo "pojemnosciowe konwertery energetyczne"

Opublikowano
21 minut temu, mrekzo napisał:

Ale gdzie tam jest napisane,  że kocioł jest do CWU?

Racja. Wody. 

Opublikowano
47 minut temu, arek1263 napisał:

Jaka wy macie ustawioną dawkę wstępną i czas rozżarzania ?