Gość czarny38 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1226 Opublikowano 24 Lutego 2017 Pado Jeżeli jesteś wielbicielem ciepłych grzejników cały dzień to na cuda nie licz. Ja utrzymuję 21* przez całą dobę i taki sposób palenia pelletem może się opłacić, nie będzie jednak komfortowy, gdy grzejnik jest zimny nie ma promieniowania cieplnego i odczucie temperatury jest mniejsze niż faktyczne. Poniżej wklejam wykres wczorajszego dnia i poniżej spalanie za luty przy moim sposobie grzania. Cytuj
Pado Opublikowano 24 Lutego 2017 #1227 Opublikowano 24 Lutego 2017 ale masz pewnie nowy , energooszczedny dom, tak? Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1228 Opublikowano 24 Lutego 2017 Pado stropu ocieplonego nie mam, ale rok temu sobie ociepliłem dach poddasza wełną mineralną (10 cm). W efekcie gdy na zewnątrz jest minus, to zamiast 5 stopni na strychu, jakie miałem przedtem, mam tam teraz 15 stopni. Ale i tak dalej ucieka mi tam dużo ciepła. Stropu nie robię, bo mam zamiar zrobić kiedyś na poddaszu pokoje. Do przyszłej zimy na pewno ocieplę ten dach jeszcze dodatkowymi 15 cm wełny. Być może zamontuję tam też już kaloryfery. W załączniku wysyłam moje spalanie w lutym (na 16 lutego nie patrz bo robiłem test paliwa) i wczorajszy dzień. Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1229 Opublikowano 24 Lutego 2017 Dom bez piwnicy z 1998 r, podłogi styropian 5cm, ściany cegła + styropian 5cm, dach wełna 35 cm, stropy też wełna 35 cm, jak widać żadnych cudów, powiedziałbym nawet że słabo ocieplony jak na dzisiejsze standardy. Cytuj
Pado Opublikowano 24 Lutego 2017 #1230 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) oooo to jest jakaś nadzieja i u mnie, że kosmicznego spalania nie będzie a jakiego peletu uzywacie? kupujecie ten najdrozszy ca 900PLN/to np olimp, lava czy coś tanszego da sie tez palic? i pytanie- czy opłaca się/warto dokładac pogodówkę? czy ona nie za bardzo będzie mieszać w sterowniku? Edytowane 24 Lutego 2017 przez Pado Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1231 Opublikowano 24 Lutego 2017 Przyznaję ja palę tylko lavą za 849zł, kupioną latem bo teraz kosztuje 899zł. Próbowałem innych ale nie miałem szczęścia i odpuściłem wolę dać nieco więcej a zapomnieć o tym że mam kocioł. Albo robiły się spieki i trzeba było co chwilę grzebać w palniku bo gasło, albo miałem kiedyś dębowy który nawet nieźle się palił i popiołu nie było prawie wcale, za to ten popiół zatykał wszystko po drodze do wylotu z komina, czyszczenie palnika, rusztu, wymiennika i czopucha musiałem robić co tydzień, o kaloryczności już nawet nie wspominam, gdy lavy spaliłem 15kg to nonejma 20kh. Pogodówkę warto, ale trzeba umieć ją ustawić, co nie jest łatwe, widać po wpisach na forum. Cytuj
robert004 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1232 Opublikowano 24 Lutego 2017 Jak wsponiałem u mnie 540 metrów do ogrzania. Dom ocieplony (ściany wełną, dach też dodam, że jest płaski). Niestety nie znam szczegółów docieplenia). Spalanie jak widać, najniższe nie jest, ale takiego domu tanio nie da się ogrzać. Do początku stycznia paliłem pelletem ukraińskim, potem był bukowy 1 tydzień stycznia). Teraz jest Ok. Pellet z drzew iglastych jest najlepszy. Różnice w spalaniu czasami są duże bo z Ozim szukamy optymalnych ustawień. Jak widać nie zawsze się udaje. Na szczęście teraz jest Ok a diabeł tkwił w szczegółach Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1233 Opublikowano 24 Lutego 2017 Pogodówka to niewielki koszt, nie ma się co zastanawiać, tylko brać. To dobra rzecz, szczególnie gdy się nie pali zero-jedynkowo, jak Czarny (który ma grzejniki albo na 60 stopni, albo całkiem zimne), tylko tak, jak ja (w zależności od temperatury na zewnątrz idzie mi na grzejniki więcej albo mniej). Ja mam ten sam pelet, co Robert, od lokalnego dostawcy i sobie chwalimy. Przy obecnej temperaturze na zewnątrz mógłbym, przez tydzień nie czyścić pieca. http://www.drewnomark.pl/pelet.php Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1234 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Pado jeżeli mogę Ci coś doradzić, nie pakuj się w żadne zawory 4D z siłownikiem bo szybko dołączysz do grupy niezadowolonych na tym forum. Ja mam najprostszą z możliwych instalacji, ochrona powrotu zrobiona na zaworze 3D bez żadnej elektroniki tylko czysta fizyka, prosta i działająca. Edytowane 24 Lutego 2017 przez czarny38 Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1235 Opublikowano 24 Lutego 2017 Co do peletu, to teraz po 4 dniach tak wygląda mój palnik: Wcześniej na innym pelecie wyglądał tak: Cytuj
Pado Opublikowano 24 Lutego 2017 #1236 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Pado jeżeli mogę Ci coś doradzić, nie pakuj się w żadne zawory 4D z siłownikiem bo szybko dołączysz do grupy niezadowolonych na tym forum. Ja mam najprostszą z możliwych instalacji, ochrona powrotu zrobiona na zaworze 3D bez żadnej elektroniki tylko czysta fizyka, prosta i działająca. dzięki za poradę, własnie lokalny dostawca doradzał 4d i siłowni Edytowane 24 Lutego 2017 przez Pado Cytuj
robert004 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1237 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Pado nigdy 4D, mam i pomimo stałej pompy na powrocie jest 50 jak zawór jest prawie zamknięty. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 24 Lutego 2017 przez robert004 Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1238 Opublikowano 24 Lutego 2017 A najlepsze, że w DTRce z Tekli jest dupny napis, że: Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1239 Opublikowano 24 Lutego 2017 dzięki za poradę, własnie lokalny dostawca doradzał 4d i siłowni Dostawca doradza to na czym więcej zarobi, a dobry instalator doradza to z czym będzie miał najmniej reklamacji, dlatego ja kupiłem kocioł od firmy która go instalowała i ma autoryzację Tekli. Cytuj
robert004 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1240 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Może to zabrzmi jak teoria spiskową. Ale sprzęt elektroniczny da się zaprogramować na zepsucie. Natomiast jaki sposób zaprogramować Kocioł na zepsucie?. Zaleca się Montaż zaworu cztery D który po jakimś czasie doprowadzić do szybszej korozji kotła. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 24 Lutego 2017 przez robert004 Cytuj
Gość czarny38 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1241 Opublikowano 24 Lutego 2017 Może trochę odbiegnę od tematu, miałem kiedyś auto z 12 letnią gwarancją na nadwozie, oczywiście pod warunkiem corocznych przeglądów które kosztowały krocie, kiedy auto zaczęło korodować okazało się perforacja jest wtedy gdy blacha przerdzewieje na wylot. Od tego czasu w nosie mam gwarancje których uznanie są zależne od humoru producenta. A wracając do tematu, mnie autoryzowany sprzedawca zainstalował 3D. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1242 Opublikowano 24 Lutego 2017 Dostawca doradza to na czym więcej zarobi, a dobry instalator doradza to z czym będzie miał najmniej reklamacji, dlatego ja kupiłem kocioł od firmy która go instalowała i ma autoryzację Tekli. Ja też kupiłem kocioł od firmy, która go instalowała i ma autoryzację Tekli, a mimo to mi wcisnęli 4D :) Cytuj
robert004 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1243 Opublikowano 24 Lutego 2017 Ozi nie zawsze. Czasami, czasami trafiają się uczciwi lub po prostu dobrzy fachowcy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Pado Opublikowano 24 Lutego 2017 #1244 Opublikowano 24 Lutego 2017 PS ja tez mam namiary na instalatora/sprzedawce, dostłem je od Tekli , może źle napisałem, sprzedawca taki zawór mi policzył, nie, że nalegał, czy doradzał- za pewne jak powiem, że chce 3D to da i taki... Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1245 Opublikowano 24 Lutego 2017 Ja kiedyś zapytałem instalatora, dlaczego nie zamontował mi 3D, to powiedział, że wg niego 4D lepszy. I pogodane... :) Cytuj
Pado Opublikowano 24 Lutego 2017 #1246 Opublikowano 24 Lutego 2017 Ja mam ten sam pelet, co Robert, od lokalnego dostawcy i sobie chwalimy. Przy obecnej temperaturze na zewnątrz mógłbym, przez tydzień nie czyścić pieca. http://www.drewnomark.pl/pelet.php znam ich, kupowałem tam sztachety :rolleyes: , dobrze wiedzieć, że pelet także tam jest Cytuj
Pado Opublikowano 24 Lutego 2017 #1247 Opublikowano 24 Lutego 2017 Co do peletu, to teraz po 4 dniach tak wygląda mój palnik: Wcześniej na innym pelecie wyglądał tak: głupie pytanie- jak się ma ten mechanizm czyszczacy to tez trzeba to czyscic co jakis czas, czy wtedy to odpada? Cytuj
robert004 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1248 Opublikowano 24 Lutego 2017 Prawie odpada czyszczenie. Jak są duże spieki to trzeba pomagać https://youtu.be/qn-eTRjFFgg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Ozi80 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1249 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Ten pierścień z tego co widzę to przesuwa ten syf po prostu do przodu palnika robiąc miejsce na wsypanie nowego peletu. Nie mógłby iść dalej i zepchnąć ten syf poza palnik? znam ich, kupowałem tam sztachety :rolleyes: , dobrze wiedzieć, że pelet także tam jest Wiórów im pewnie wiele zostaje, to je prasują i mają pelet. Oby tylko nie poszli w ilość kosztem jakości. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Ozi80 Cytuj
robert004 Opublikowano 24 Lutego 2017 #1250 Opublikowano 24 Lutego 2017 Pewnie by mógł, wyobraź sobie jaka musiałaby by obudowa palnika na zew. pieca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi