Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Decyzja Podjęta Ekogroszek..... Tylko Ogniwo Czy Skam.?

BOPICH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak dla mnie fenomen ogniwa polega na tym że jako pierwsi wypuścili kocioł z tak zaawansowanym sterownikiem, który swego czasu nie miał konkurencji. I na tym koniec. obecnie sytuacja na rynku wygląda nieco inaczej, możliwości większe, kotlarze odrobili pracę domową, konkurencja nie śpi.

ogniwo już jakiś czas na rynku jest i opinie również, wystarczy poszukać a znajdziesz.

Jak dla mnie zdecydowanym zwycięża skam

Opublikowano

Odnośnie Ogniwa napiszę że ludzie maja z nimi problemy z powodu przewymiarowania.Wielu tu znawców kotłów którzy w swoim życiu mają jeden kociołek z podajnikiem. Czyli powielają opinie innych . Ludzie potrafią do domów o powierzchni 100m2 użytkowej za poradą hydraulika założyć kocioł 25kw.  A to rodzi masę problemów. Sam mam kociołek Oep16ke dość mocno przewymiarowany i fakt troszkę nakładu pracy i jestem bardzo zadowolony. 

Polecam Skama 7kw i nie z powodu że Oep10kw jest gorszy lecz za duży. Ogniwo małe spokojnie ogrzeje domy około 250m2 po podłogach przy standardowym ociepleniu .Czyli dla kogoś co ma zapotrzebowanie 5,5kw to mały Skam + sterownik Spp . Zadowolenie gwarantowane. A palnik pomoże Pieklorz dobrać..

Zanik kupisz piec to trochę poczytaj o problemach ludzi,i zmianie podejścia do spalania. Też zasięgnij informacji jak podłączyć piec prawidłowo do istniejącej instalacji [często bolączką kociołków jest złe podłączenie jak i mentalności samego palacza:) ]

Opublikowano

Skam p premium 12 o 16 nie myślałem a 10 martwie się by nie była mała

Łatwo jest szafować mocami kotłów 10,12,a może 16kW.

Żeby to zobrazować,przypomnij sobie ile węgla spaliłeś w swoim śmieciuchu w najmrozniejsze dni na dobę.

Kotły tego typu osiągają sprawność średnio 50%,paląc od góry.

Dla kotła z podajnikiem,żeby pracował cały czas z mocą np. 10kW przy sprawności 70% potrzeba 43kg węgla/doba o kal.26MJ/kg

Spalałeś tyle w swoim domu na dobę?

Opublikowano

BOPICH

Na Pomorzu 12kW od Pieklorza grzeje mi 135m2, dom na cieplowlasciwe miał dwa punkty (F) niżej niż Twój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.