Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jestem początkujący w temacie, ale te wahania mogą mieć związek z temperaturą przy której włączają/wyłączają się pompy. Mój kocioł na razie zajmuje się dogrzewaniem pomieszczeń (budynek niezamieszkały) i miałem takie sinusoidy do momentu kiedy obniżyłem temp włączenia pompek. Używam PID standard i teraz mam idealne linie proste temperatur, z tym, że ja wpuszczam w układ wodę o temp tylko 25*C i uzyskanie takiego balansu w tym przypadku jest dla sterownika łatwiejsze.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam

Na PID zmiana ustawień nie pomogła, i się nadal wygaszał... po dalszym meczeniu p. Jacka przeszliśmy na ustawienia ręczne i od piątku od g. 9 jadę na nich. Jak na razie wychodzi spalanie na dobę około 15-17 kg (temperatura na 22,6 stopni, woda na 55), biorąc pod uwagę obecne ustawienia na ciepla wode i ogrzewanie mozna jeszcze coś podziałać 

Kaziu11 - zrobiłem jak mówiłeś:) Dzięki, faktycznie łatwiej teraz wyliczyć zużycie, dopasowałem również w serwisie ,,wydajnośc podajnika,, na 0,32 kg i dane ze sterownika zaczynaja sie pokrywac z wyliczeniem kreskowym w zbiorniku.

Od poniedziałku próbuje dalej...

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Witam, to moje drugie podejście do tego forum - obserwuję je od roku, w między czasie trochę konsultowałem się z RobikF ale zebrałem się w końcu by zwrócić się z prośbą o poradę szerzej. Po pierwszym sezonie z nowym piecem euforia opadła - wytrzymałem długo wiem, że bez sensu ale przeskok ze starego śmieciucha na nowy piec wydawał mi się jak lądowanie na Księżycu - za komfort trzeba płacić. Jednak po lektorze ostatnich wpisów dopadło mnie załamanie...

Mam piec SAS SLIM 23 kw z palnikiem MULTI FLAME na pellet i sterownikiem MultiFun z zaworem trójdrożnym automatycznym (ale nie ogrzewam ani wody ani podłogówki - nie mam też zawirowaczy spalin i nie mam pompy na powrocie). Powierzchnia domu to 120 m2 cześć mieszkalna i 100 m2 część gospodarcza część mieszkalna ocieplona - część gospodarcza częściowo ocieplona). Czujnik temperatury na zewnątrz i w pokoju. Ustawienia oraz moje archiwum załączam - w settings zmieniłem rozszerzenie z .set na .txt - żeby się dało wysłać. To są już odrobinę przerobione przez RobikaF ustawienia. Niestety spalanie jest duże co tu dużo pisać za duże... obecnie w przedziale od 2 do 3,5 worka zależnie od temperatury na zewnątrz... Mam do tego problem z rozpaleniem pieca jeśli przypadkiem wygaśnie. Przełączając się na rozpalanie - wygaszanie wiele razy musi piec próbować. Muszę w takich przypadkach wgrywać ustawienia które były dostarczone z piecem wtedy się piec rozpala. Na tych "nowych" ustawieniach piec jest też cały w sadzy i jeszcze ostatnie obserwuje wysoką temperaturę spalin w czasie palenia - około 220 stopni. Poradźcie coś niestety jestem technicznym laikiem...

pozdrawiam

Grzesiek

dump.txt

settings.txt

Opublikowano

Witam

Na PID zmiana ustawień nie pomogła, i się nadal wygaszał... po dalszym meczeniu p. Jacka przeszliśmy na ustawienia ręczne i od piątku od g. 9 jadę na nich. Jak na razie wychodzi spalanie na dobę około 15-17 kg (temperatura na 22,6 stopni, woda na 55), biorąc pod uwagę obecne ustawienia na ciepla wode i ogrzewanie mozna jeszcze coś podziałać

Kaziu11 - zrobiłem jak mówiłeś:) Dzięki, faktycznie łatwiej teraz wyliczyć zużycie, dopasowałem również w serwisie ,,wydajnośc podajnika,, na 0,32 kg i dane ze sterownika zaczynaja sie pokrywac z wyliczeniem kreskowym w zbiorniku.

Pozdrawiam

Piotr

Hej kolego pracujesz na ustawieniach fabrycznych czy swoich?

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Fito 1973

Witam

Kaziu11 - zrobiłem jak mówiłeś :) Dzięki, faktycznie łatwiej teraz wyliczyć zużycie, dopasowałem również w serwisie ,,wydajnośc podajnika,, na 0,32 kg i dane ze sterownika zaczynaja sie pokrywac z wyliczeniem kreskowym w zbiorniku.

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

Fito 1973 jakie masz teraz ustawienia??? Mógłbyś wrzucić parametry bo marzę o takim spalaniu....proszę  :rolleyes: 

Opublikowano

Panowie,

mnie w końcu udało się (chyba) zejść ze spalanie z dwóch-3 worków na dobę do 1,5.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla RobikF i Marwol.

Nadal jest kilka rzeczy które mnie irytują i nie wiem czy tylko ja tak mam czy Wy również, stąd ten post.

Pierwsza rzeczy to spalanie, jak u Was ma się sprawa popiołu/sadzy, u mnie po tygodniu palenia piec jest cały zawalony popiołem/sadza, do tego również odkłada się ona w kominie.

Ostatnio zauważyłem że jak dostanie trochę extra cugu i poleci iskra to ta sadza zaczyna się pięknie tlić i rozprzestrzenia się po kominie aż miło.

Jeśli chodzi o ten popiół czy sadzę nie widzę możliwości aby ten piec pracował dłużej jak tydzień bez czyszczenia bo szuflada jest pełna.

Ostatnio tez zauważyłem że temperatura spalin skacze przy paleniu do 240 stopni co nie dzieje się tak gdy piec jest czysty.

Trochę ta wygoda która miała być w przypadku paleniem pelletem gdzieś zaczyna uciekać.

Podzielcie  się jak jest u Was?

Dla tych co nie wiedza mam piec SAS BIO SLIM 14 kW zainstalowany w tym roku.

Pozdrawiam

Emil

Opublikowano

Jak paliłem lavą stelmetu to o dziwo popiołu było dużo. Popielnik pełen po ok 100kg.

Teraz mam noname i popiołu bardzo mało.

Piec też bardziej czysty na noname.

Dziwne,bo powinno być odwrotnie :)

Opublikowano

Panowie,

mnie w końcu udało się (chyba) zejść ze spalanie z dwóch-3 worków na dobę do 1,5.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla RobikF i Marwol.

Nadal jest kilka rzeczy które mnie irytują i nie wiem czy tylko ja tak mam czy Wy również, stąd ten post.

Pierwsza rzeczy to spalanie, jak u Was ma się sprawa popiołu/sadzy, u mnie po tygodniu palenia piec jest cały zawalony popiołem/sadza, do tego również odkłada się ona w kominie.

Ostatnio zauważyłem że jak dostanie trochę extra cugu i poleci iskra to ta sadza zaczyna się pięknie tlić i rozprzestrzenia się po kominie aż miło.

Jeśli chodzi o ten popiół czy sadzę nie widzę możliwości aby ten piec pracował dłużej jak tydzień bez czyszczenia bo szuflada jest pełna.

Ostatnio tez zauważyłem że temperatura spalin skacze przy paleniu do 240 stopni co nie dzieje się tak gdy piec jest czysty.

Trochę ta wygoda która miała być w przypadku paleniem pelletem gdzieś zaczyna uciekać.

Podzielcie się jak jest u Was?

Dla tych co nie wiedza mam piec SAS BIO SLIM 14 kW zainstalowany w tym roku.

Pozdrawiam

Emil

Podziel się kolego swoimi nastawieni. Ja na chwilę obecną jestem właśnie na poziomie 2-3 worków na dobę. I chętnie zszedł bym w dół. Powiedz proszę jakie masz czasy nastawy na max i na min. Pracujesz na Pid czy bez itp....

Z góry dzięki.

Opublikowano

Witam

Ustawienia dostałem z serwisu recalart, w niedziele spalaenie sie zwiekszyło do 22 kg, moje kombinowanie na noc z nastawianiem na ekonomiczną spowodowało, że woda już nie dobija, a i w domu chłodniej..  kombinuje dalejj, jak sie ustabilizuje to już podam co mam u siebie w ustawieniach 

Na pewno mimo ze mamy piece takie same mamy różne instalacje i nawet te same ustawienia beda inaczej się sprawdzać, tak myślę

Opublikowano

Witam

A jakie macie czasy dla mocy maksymalnej a jakie dla minimalnej?

Na maksymalnej (bo z takiej tylko korzystam):

- podawanie 2s

- przerwa 12 lub 14

Opublikowano (edytowane)

A minimalna. Ta bardziej mnie interesuje. A może na prv wrzucisz te ustawienia do przetestowania?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Korzystam z ustawień co pisał marwol spalanie 15kg do 20kg doba , piec rano wygaszam a po południu rozpalam w domu od 22 do23 stopni

Opublikowano (edytowane)

Marvol ty również masz moc tylko max?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

A bez wygaszania ile Ci spala?

Jeszcze nie próbowałem jak wypróbuję to napiszę

Opublikowano (edytowane)

I jak dobrze pamiętam to bez Pid. A jak z pogodowa i wnętrzowym?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Miała być aktualizacja multifun zima się skończy a aktualizacji nie będzie .

Myślę ze sas wypuścił kotły na pelet na próbę a my je testujemy

Opublikowano

Marvol czy są jeszcze jakieś istotne parametry poza wydajnością podajnika które w istotny sposób wpływają na spalanie?

Opublikowano

Czas podawania i postoju (praca i podtrzymanie)

Siła nadmuchu

Temp załączania pomp

Tryb pracy pomp

Ustawienie zaw 4d

Temp zadana kotła

Temp obiegów

No i poprawne wykonanie instalacji

Opublikowano

,,wydajnośc podajnika,, wg mnie nie ma wpływu na nasze problemy, to parament slużący do wyliczania teoretycznego iloci zużytego pelletu, w zalężności co tam ustawisz będzie wyliczał ilośc pobraną, ale czy faktyczną, to juz musi recznie dopasowac, tak jak pisal kazik

Spalenie juz powariowało również u mnie, ale to chyba dlatego , że co rusz coś przestawiam:(

Teraz walcze ze sterowaniem  obiegiem co1 i tak: mam pełną pogodówke z czujnikami...ale co z tego jak:

- czujnik zewnętrzny umieszczony na kominie przy kratce, zawyża około 5-6 stopni do rzeczywistej temperatury i tego nie skoryguje na kotle, no chyba ze bede sie bawił charakterystyka pogodową....

- czujnik pokojowy umieszczony w kotłowni (tu zawyża o 5-6 stopni, ale można to spróbować skorygować przez korektę i kalibrację

Do tego jeszcze regulator salus...

sterowanie obiegiem co włączam na opcje ręczny - zobaczymy co bedzie rano.... boje się tylko aby kocioł nie doszedł do krytycznej na podtrzymaniu i sie nie wyłączył, 

Opublikowano

Marvol zapodałem nastepujące nastawy na moim piecu SAS Bio Slim 17 KW

Temperatura CO1 - 50*

USTAWIENIA SERWISOWE

Temperatura minimalna 55*

Temperatura maksymalna 85*

Temeperatura krytyczna 90*

Temperatura ochrony powrotu 40*

Temperatura dodatkowa kotła 10*

Czas ruchu rusztu 20s

Moc kotła 17KW

Wydajność podajnika 0,7 (nie wiem czy zmienić na 0,33 jak ty miałeś)

Temp załączenia pompy nie moge tego zlokalizować

ZAAWANSOWANE

Wybór paliwa inne

Pid standard 

Moc Auto  (ty miałeś moc maskymalna) o co chodzi z tą mocą???

PALENIE

ustawienia dla mocy minimalnej

Podawanie 2sek

Postój podajnika 12sek

Postój rusztu 3m

czyszczenie rusztu 1

Moc wentylatora 40

ustawienia dla mocy maksymalnej wg robikf

Podawanie 3sek

Postój podajnika 14sek

Postój rusztu 4m

czyszczenie rusztu 1

Moc wentylatora 54% (ja dałem 50%)

PODTRZYMANIE 

praca podajnika 8sek

Postój podajnika 6min

Postój rusztu 15m

czyszczenie rusztu 1

Moc wentylatora 35

opóźnienie nadmuchu 10s

opóźnienie podajnika 10s

rodzaj pracy palenie-podtrzymanie

CWU 50* (ty miałeś 48*) histereza 4

ROZPALANIE

przedmuch komory 15s

stępny zasyp30s

moc wentylatora 40%

max czas grzałki 2min

temp wyłączania grzałki 15st

czas zapłonu130s

czas pracy podajnika 2s

czas postoju podajnika 50s

czas pełnego rozpalania 5m

temp zakończenia 10st

mam dwa zawirowywacze spalin

Na tych ustawieniach piec w końcu zaczął przechodzić w podtrzymanie nie wiem jeszcze jak ze spalaniem do tej pory szło mi 30 kg na dobę

temp. spalin palenie 190-200* piec czyściłem

Piec podchodzi pod 77* i przechodzi w podtrzymanie do temp. 55* 

na podtrzymaniu temp spalin w 80-100*

Nie wiem ile narazie bierze pelletu bo dziś dopiero wprowadziłem te nastawy.

O co chodzi z tą moca maksymalną czemy nie może być auto jeśli ktoś może wyjaśnić to proszę.???

Jak z tą wydajnością podajnika???

Czy typ ogrzewania grzejniki czy podłogówka ma jakieś znaczenie. (Ja mam w całym domu podłogówkę i tylko dwa grzejniki 180cm w garażu i dwie drabinki w łazienkach. Czy powinienem zmienić typ ogrzewania na podłogówkę pompy podłogówki mam w rozdzielaczach na piętrze i parterze sterowne są dwoma  regulatorami pokojowymi Salus )

Płomień w moim piecu obserwując wasze zdjęcia  wydaję się być ok. Ale jedna rzecz mnie niepokoi. Wydaje mi się ze do popielnika trafiają jeszcze rzarzące się fragmenty pelletu to jest jedna rzecz. A druga to również znajduje tam kilka wogóle nie nadpalonych "ziarenek" pelletu co też mi się wydaje nie powinno mieć miejsca. 

Jeśli ktoś może coś pomóc ewentualnie coś z tych rzeczy które mnie nurtują wyjaśnić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Opublikowano

Podziel się kolego swoimi nastawieni. Ja na chwilę obecną jestem właśnie na poziomie 2-3 worków na dobę. I chętnie zszedł bym w dół. Powiedz proszę jakie masz czasy nastawy na max i na min. Pracujesz na Pid czy bez itp....

Z góry dzięki.

Witam

przejrzyj kilka postów wcześniej, dostałem je od Marwola.

Jeżeli nie uda Ci się ich odnaleźć daj znać to Ci podeślę.

U mnie działa jak na razie ok, piec znacząco mniej pali :)