Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podłogówkę mam w kuchni, wiatrołapie, w dwóch łazienkach oraz pod oknami balkonowymi ~40m2, reszta to grzejniki - w sumie zgodnie z opisem pod awatarem :)

Barlinkiem paliłem gdzieś do 8 grudnia (została mi tona z poprzedniego sezonu), teraz palę pelletem od lokalnego dostawcy (720zł/t w sezonie). Idzie go ~2-3kg więcej, ale spalanie w ciągu doby jest tańsze :) i nawet kocioł mniej się brudzi ;) tyle, że on u mnie jest sprawdzony - znajomy mi polecał oraz sąsiedzi od niego palą :)

Więc jak pewne źródło to myślę, że nie ma co się zastanawiać. Jak niepewne źródło... to wziąć z pół tony i zobaczyć jak się pali :)

Edytowane przez Dzi4d3k
Opublikowano

Panowie da się jakoś ustawieniami sprawić że Temp kotła będzie miarowo schodzić w dół, a tym samym temp powrotu będzie bardziej liniowo opadac no i myślę że dłużej wytrzyma w podtrzymaniu.

Dołączam mój wykres, zobaczycie o co mi chodzi, od około 80C do 70C szybko się wychladza, nie wiem dlaczego... :/ od 70 do 65 wychladza się dużo wolniej. 968effdbec3b0b9499da5b96b0074b22.jpg

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Ustawieniami tu nic nie zmienisz, to wynika z praw fizyki. Jak ta temp. w okolicach 80*C się utrzymuje to tu wymiennik jeszcze oddaje ciepło, potem woda między górą a dołem kotła miesza się i stąd ten szybki spadek.

Opublikowano

Nikt nic? :) to może ktoś mi lopatologicznie wytłumaczy jaka jest różnica w ustawieniu min temp kotła na 45C, a dodatkowej temp kotła na 18C,

A ustawieniem minimalnej temp kotła na 50C a dodatkowej na 13C???

W obu przypadkach temp zadana kotła to 63C, pewnie jest jakaś różnica w paleniu, ale jaka? :/

Robik może Ty coś podpowiesz :)

Nie ma różnicy między tymi ustawieniami. Parametr temp. dodatkowa jest uwzględniany w momencie kiedy jest uruchomiony siłownik na zaworze mieszającym. To zwiększenie temp. jest potrzebne aby mieszacz miał "zapas mocy" potrzebnej do wyregulowania temp. zadanej do wpuszczenia w obieg. Np. szukając właściwej temp. mieszacz może za bardzo się otworzyć i wychłodzić kocioł - ta dodatkowa temp. jest potrzebna aby uniknąć tej sytuacji.

Opublikowano (edytowane)

tu dla porównania wykreś od Marwola (mam nadzieje ze nie będziesz miał nic przeciwko że go przytoczę :) )

39d2d0cfbe959fae734fb78ea7497d40.jpg

u niego temp opada w miarę liniowo, więc ok, temp sie miesza i stopniowo się wychładza, to samo z powrotem, 

a u mnie nie ma takiego liniowego spadku temperatury tylko z 80 do 70 nagły a od 70 do 65 dużo wolniej, to samo z powrotem, pod koniec podtrzymania już się aż tak bardzo nie wychładza, a temp na grzejniki przecież idzie cały czas taka sama...:/ wg mnie na logike spadek powinien być liniowy, może u mnie to wina instalacji, tylko co przerobić... zastanawiam się nad dodatkową pompą na powrocie, da to coś?

Edytowane przez CSant
Opublikowano

Nikt się nie odzywa a ciekawe pytanie -może tu chodzić o powrót ja aktualnie mam temp dodatkową 5* a wcześniej miałem 0 i nie widzę różnicy w pracy pieca poza wyższą temperaturą na kotle i oczywiście na powrocie. Jak miałem 10* to piec generował czasem alarm za wysoka temperatura (temp. zadana 60* ochrona powrotu 47*)

Zadam inne pytanie jak zmniejszyć temp. przy podtrzymaniu piec dochodzi mi do max temp. 85* z temp. ok 70* (czyli wzrost 15*)

podtrzymanie ustawione 8/6 zmieniłem 8/7 i to samo boję się, że jak zwiększę dalej postój np do 9 to zgaśnie. Wentylator na 35 zwiększyłem z 30  bo sporo sadzy.

Od tygodnia palę bez wygaszana a mimo to piec potrafi się wygasić prawdopodobnie przez wysoką temperaturę. 

A rozpala się po obniżeniu temperatury o kilka stopni- żeby choć poczekał do spadku poniżej temp. zadanej.

Jaki masz czas podawania w podtrzymaniu?

Jak zwiększyłeś moc wentylatora to wiedz, że zwiększyłeś również temperaturę generowaną przez palnik w podtrzymaniu i stąd ta większa skłonność do przegrzewania.

Opublikowano

Nie ma różnicy między tymi ustawieniami. Parametr temp. dodatkowa jest uwzględniany w momencie kiedy jest uruchomiony siłownik na zaworze mieszającym. To zwiększenie temp. jest potrzebne aby mieszacz miał "zapas mocy" potrzebnej do wyregulowania temp. zadanej do wpuszczenia w obieg. Np. szukając właściwej temp. mieszacz może za bardzo się otworzyć i wychłodzić kocioł - ta dodatkowa temp. jest potrzebna aby uniknąć tej sytuacji.

Czyli lepiej mieć ustawioną dodatkową na 5C czy 20?? :)

Opublikowano (edytowane)

Jaki masz czas podawania w podtrzymaniu?

Jak zwiększyłeś moc wentylatora to wiedz, że zwiększyłeś również temperaturę generowaną przez palnik w podtrzymaniu i stąd ta większa skłonność do przegrzewania.

Wentylator 35 podawanie 8 s przerwa 7 min zwiększona z 6 i nic nie pomogło czyli ponownie zjechać wentylator do 30 a jeżeli nie pomoże to do 25.

Dziś przychodzi mi RCK może to coś pomoże (zmniejszy się ciąg i może nie będzie tak rosła temp - aktualnie 2 godziny oczywiście na podtrzymaniu i piec z ok 70 * ma 85 i się wygasza )

Edytowane przez KrzyMol
Opublikowano

tu dla porównania wykreś od Marwola (mam nadzieje ze nie będziesz miał nic przeciwko że go przytoczę :) )

39d2d0cfbe959fae734fb78ea7497d40.jpg

u niego temp opada w miarę liniowo, więc ok, temp sie miesza i stopniowo się wychładza, to samo z powrotem, 

a u mnie nie ma takiego liniowego spadku temperatury tylko z 80 do 70 nagły a od 70 do 65 dużo wolniej, to samo z powrotem, pod koniec podtrzymania już się aż tak bardzo nie wychładza, a temp na grzejniki przecież idzie cały czas taka sama...:/ wg mnie na logike spadek powinien być liniowy, może u mnie to wina instalacji, tylko co przerobić... zastanawiam się nad dodatkową pompą na powrocie, da to coś?

Wydaje mi się, że ten szybki spadek wynika z dużej różnicy temperatur góra/dół na twoim kotle. Na górze masz 60, a na dole 40. Ta różnica powinna być mniejsza 5-10*C - na pewno będzie to zdrowsze dla kotła. Ja u siebie mam pompę na powrocie z zaworu 4D i u mnie krzywa temperatury na kotle opada łagodnie, co jest logiczne bo pompa zapewnia różnicę między zasilaniem a powrotem 2-5 *C.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czyli lepiej mieć ustawioną dodatkową na 5C czy 20?? :)

Ważne jest aby suma temp. minimalnej kotła i temp. dodatkowej wynosiła nie mniej niż 60*C. Ja stosowałbym się do temp. minimalna 50-55*C, a temp. dodatkowa 10-15*C. Ja u siebie mam minimalną na 48 a dodatkową na 10 - tak mi polecił Robik ale trzeba uwzględnić że mam wysoką temp. powrotu zapewnioną przez pompę.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

E-multifun znowu nie działa.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź :) taka pompa na powrocie to ciągnie z powrotu z grzejników i z zasilania, w zależności od tego jak się ustawi 4d czy tak? Nie zaburza to pracy pompy co?

Edytowane przez CSant
Opublikowano

E-multifun znowu nie działa.

U mnie działa

Opublikowano

Jak temp w podtrzymaniu rośnie tak wysoko to brak jest odbioru ciepła z instalacji.

No tak bo zawór 4D jest zamknięty a mieszkanie nagrzane więc nie oddaje ciepła

Piec pracuje palenie podtrzymanie

Wcześniej pracował palenie -wygaszanie ECO ale zasugerowano mi , że lepiej aby pracował ciągle zużywa z 5 kg dziennie więcej opału ale tak aktualnie pracuje.

Więc teraz zgłupiałem (dodam, że rozpaleń było ok 4-5 dziennie przy pracy z wygaszaniem)

Co sugerujesz zmienić ponownie na pracę z wygaszaniem czy tak zostawić

Opublikowano (edytowane)

Chyba ponownie przestawię na pracę z wygaszaniem a jak będzie z -5 to przestawię z podtrzymaniem.

Stara instalacja tylko grzejniki więc duża bezwładność instalacji.

Zadana temp 60*

dodatkowa testuję 0-2*(aktualnie 2*)

max 85*

krytyczna 90*

ochrona powrotu 47* (ostatnio podniosłem z 45)

charakterystyka 06

palę na PID standard ( piec praktycznie cały czas chodzi na 25% mocy)

Przy PID turbo (wzrost mocy 5% spadek mocy 20%) piec był bardziej

elastyczny czyli przy paleniu spadek temp moc rosła wzrost temp moc malała-

a nie tak jak przy pid standard jedzie na 25%

MOC min 2/25 wentylato 30

Moc max 2/12 wentylator 40

podtrzymanie 8/7 wentylator 35 (zwiększyłem przerwę z 6 min do 7 i wentylator z 30 na 35 z powodu sporej ilości sadzy) a i tak przegrzewa się piec 

Moc AUTO (testowałem również przy mocy max-nie mam pojęcia jak

lepiej szybciej uzyskuje zadaną temp. ale to narmalne)

ograniczenie mocy dolne 25%, górne 95%

Generalnie to w nocy jak jest obniżona temp piec dochodzi do temp 85* na podtrzymaniu i potrafi się wygasić w dzień sporadycznie.

Testowałem również wyższą charakterystykę wówczas idzie wyższa temp w obieg ( również lipa bo zadana temp jest przekroczona nie o 0,2 tylko o 0,4* ) ale jest gorszy komfort bo przy blokadzie pompy 100% tak mam ustawione sterowanie obieg jest zamykany i przez długi czas grzejniki są chłodne.

Co proponujesz

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

mam do kolegów dwa pytania. pierwsze dot. funkcji dot. blokada pompy o której pisze kolega powyżej, czy jest ona dostępna w sterowniku Recalarta?  drugie pytanie dotyczy ilości spalania peletu. tak sobie przeglądam wpisy kolegów którzy twierdzą że osiągają spalanie na poziomie dochodzącym do 0,66kg/h. domyślam się że wartości te podają na podstawie opcji statystyk znajdujących się w sterowniku. u mnie też sterownik pokazuje że spalanie wynosi 0,80kg/h tymczasem po wsypaniu worka 15 kg zostaje on spalony w ciągu 10 godzin. czy któryś z kolegów wyjaśni mi o co chodzi i ewentualnie co zrobić aby wskazania sterownika były bardziej zgodne ze stanem faktycznym?   pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

1.W Recalarcie jest jak najbardziej dostępna opcja blokady pompy w moemencie dogrzania pomieszczenia do temp. wymaganej.

2. Musisz w trybie ręcznym uruchomić podajnik na czas 1 min, wybrać i zważyć pellet który został w tym czasie podany (zrób kilka takich próbek i wyciągnij średnią) i tą wartość uzupełnić w opcji "serwis" w parametrze "wydajność podajnika". Nie muszę tłumaczyć żebyś wygasił i względnie wystudził kocioł zanim tego się podejmiesz ;)

Edytowane przez rymol
Opublikowano (edytowane)

1.W Recalarcie jest jak najbardziej dostępna opcja blokady pompy w moemencie dogrzania pomieszczenia do temp. wymaganej.

2. Musisz w trybie ręcznym uruchomić podajnik na czas 1 min, wybrać i zważyć pellet który został w tym czasie podany (zrób kilka takich próbek i wyciągnij średnią) i tą wartość uzupełnić w opcji "serwis" w parametrze "wydajność podajnika". Nie muszę tłumaczyć żebyś wygasił i względnie wystudził kocioł zanim tego się podejmiesz ;)

dzięki, faktycznie ma to sens i  tak zrobię, z tego co pamiętam teraz mam chyba 0,30kg ustawione i pewnie stąd takie wyniki.   co do pierwszego pytania. w mojej instalacji mam zawór trzydrogowy na podłogówce CO2 na parterze i pompę na CO1 grzejniki na poddaszu, mógłby mi kolega podać swoje lub podpowiedzieć jakie ustawienia powinienem wprowadzić dla paliwa innego dla CO2 (chodzi mi o kalibrację, itd. , u mnie obecnie jest tak, że temperaturę ogrzewania mam ustawioną 22 stopnie, tymczasem w okienku na sterowniku wyświetlana jest temp. z czujnika wewnętrznego która wynosi 23 stopnie( czyli jest osiągnięta zadana) i mimo to pompa od CO2 cały czas pracuje.

Edytowane przez KrzysiekR
Opublikowano

Cześć,

Ostatnio jakoś mam niższą temperaturę powrotu :) do niedawna oscylowała w granicach 10-15st od zadanej, teraz mam 20-22st... czyli jak zadana na kotle 65 to powrót 45st... ochrona powrotu włączona. Co może być przyczyną i jak ewentualnie temu zaradzić? :)

Opublikowano

dzięki, faktycznie ma to sens i  tak zrobię, z tego co pamiętam teraz mam chyba 0,30kg ustawione i pewnie stąd takie wyniki.   co do pierwszego pytania. w mojej instalacji mam zawór trzydrogowy na podłogówce CO2 na parterze i pompę na CO1 grzejniki na poddaszu, mógłby mi kolega podać swoje lub podpowiedzieć jakie ustawienia powinienem wprowadzić dla paliwa innego dla CO2 (chodzi mi o kalibrację, itd. , u mnie obecnie jest tak, że temperaturę ogrzewania mam ustawioną 22 stopnie, tymczasem w okienku na sterowniku wyświetlana jest temp. z czujnika wewnętrznego która wynosi 23 stopnie( czyli jest osiągnięta zadana) i mimo to pompa od CO2 cały czas pracuje.

W opcji "serwis" są ustawienia dla CO1 i CO2, nie pamiętam dokładnie ale jest tam opcja "pompa" i w niej możliwe do ustawienia 3 tryby pracy: 1-praca ciągła, 2-modulacja (czyli pompa cyklicznie włącza się i wyłącza na ustawione okresy czasu jak jest jest przekroczona temp. zadana pomieszczenia o wartrość1/2 histerezy czujnika pomieszczenia) i 3-blokada 100% (czyli pompa wyłącza się jak jest przekroczona temp. zadana pomieszczenia o wartrość1/2 histerezy czujnika pomieszczenia). Dla grzejników można ustawić blokadę pompy ale wg. mnie lepiej jak pompa pracuje ciągle i jak pomieszczenie się przegrzewa to należy obniżyć krzywą grzewczą dla danego obiegu. Dla podłogówki to modulacja albo praca ciągła pompy.

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio jakoś mam niższą temperaturę powrotu :) do niedawna oscylowała w granicach 10-15st od zadanej, teraz mam 20-22st... czyli jak zadana na kotle 65 to powrót 45st... ochrona powrotu włączona. Co może być przyczyną i jak ewentualnie temu zaradzić? :)

Mniejsze temperatury na zewnątrz?
Opublikowano

Jak podglądam innych ;> https://esterownik.pl/mapa-sterownikow

tyle że ekogroszkowców, to u nich ta temperatura powrotu nie jest aż tak mniejsza od zadanej ;)
Wydaje mi się, że instalacja raczej jest dobrze zrobiona :) zgodnie ze schematem Sasa, ale cholera go wie ?;P

5c8c4cca41445.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak duża różnica między zasilaniem , a powrotem to :

- za mały zawór 4d

- za mały obieg powrotny

- brak pompy kotłowej na powrocie

- duży odbiór ciepła przez dom

- srogi mróz za oknem

- źle wpięty powrót z OP

Jak u Ciebie Dziadek? :)

Edytowane przez marwol
Opublikowano (edytowane)

- za mały zawór 4d - tego nie jestem pewien, ale wtedy też z zasilaniem nie byłoby problemu? swego czasu pamiętam jak paliłem w nim drzewem (na ruszcie awaryjnym) to temp powrotu = temperatura zasilania = temp na kotle +/-2... dawno temu
- za mały obieg powrotny - ten krótki obieg powrotny ? 
- brak pompy kotłowej na powrocie - brak, ale na schematach instalacji o układzie zamkniętym nie widziałem takich
- duży odbiór ciepła przez dom - zasilanie 33st
- srogi mróz za oknem - mieszkasz niedaleko mnie więc wiesz jaka u nas pogoda ;-)
- źle wpięty powrót z OP - tego nie rozumiem :P

Edytowane przez Dzi4d3k