Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Paliwa innePalenie  Wybierz moc:   Moc maksymalna    Czas podawania: 2s    Czas postoju podajnika: 12 s    Czas postoju rusztu: 3 m    Czyszczenie rusztu: 1    Moc wentylatora: 40 %Podtrzymanie  Czas pracy podajnika: 8 s  Czas postoju podajnika: 6m  Czas postoju rusztu: 15 m  Czyszczenie rusztu: 1  Moc wentylatora: 40 %
Ja bym zmienił na tak jak powyżej,ale niech ktoś (Robert :) ) to potwierdzi ;

Palenie - podtrzymanie

Moc - maksymalna

Pid - standard

Jaka temp spalin?

Edytowane przez marwol
Opublikowano

Jadę na standardowym PID (dogrzewam budynek do 15*C) w którym kocioł nie przekracza 60% mocy wtedy temp. spalin wynosi poniżej 75*C, Wcześniej jak pochodził na 100% przez jakiś czas to więcej niż 125*C nie zaobserwowałem.

Jaka jest różnica dla parametru "Moc" ustawionego na "maksymalna" względem "auto"? Czyli palnik będzie chodził na 100% i przejdzie w podtrzymanie, potem znowu 100% i podtrzymanie? To jest bardziej ekonomiczne niż palenie na mocach pośrednich?

dzięki

Opublikowano

Sprawdz charakterystyke pogodową. Ustaw na 2 lub 3.

co to jest ta charakterystyka i jakie parametry zmieniają się na piecu

Opublikowano

Panowie a mi udało się po części rozwiązać problem. Teraz tylko doregulowanie i decyzja czy moc auto czy max? U mnie przyczyną okazał się zimny powrót. Podniesienie temperatury znaczne poprawiło osiągi.

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

40 - 45 *C na powrocie miałeś wcześniej? 45*C to jest zimny powrót? To ile teraz masz i o ile poprawiło się zużycie paliwa?

Opublikowano

Jeżeli zasilanie 65 instalacja za mieszaczem na zasilaniu grzejników 50 w domu wygrane to według mnie tam. Teraz jest 4 mniej niż na zasilaniu. Więcej tylko w przypadku wyprzedzania domu po postoju pieca.

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

40 - 45 *C na powrocie miałeś wcześniej? 45*C to jest zimny powrót? To ile teraz masz i o ile poprawiło się zużycie paliwa?

45 to zimne to ile masz na zailaniu?

Opublikowano

45 to zimne to ile masz na zailaniu?

Zadane jest 65*C, faktycznie temp. waha się średnio między 60 a 70*C, w tym czasie powrót oscyluje między 30 a 60*C (taka zmiana dokonuje się nawet w ciągu jednej godziny). Mam ustawione palenie-wygaszanie bo kocioł gaśnie mi na podtrzymaniu (aktualnie próbuje z Recalartem rozwiązać problem - bez sukcesu do teraz).

Opublikowano

O jakim przedziale czasu wy mówicie przy tym zimnym powrocie? Czy jeśli podczas 50-minutowego cyklu pracy palnika (od rozpalenia przy 45 stopniach na kotle do wygaszenia przy 75 stopniach na kotle) mam na powrocie temperaturę powiedzmy 30 stopni przez 10 minut, a w pozostałym okresie czasu powrót jest zimniejszy od zasilania tylko o 5-10 stopni, to jest bardzo źle? Dodam, że w tym czasie cały czas pracuje pompa C.O.

Opublikowano

Dlaczego gaśnie w podtrzymaniu?

No właśnie nie wiem - zaczął gasnąć po zmianie sterownika i softu na jakieś listopadowe (nieoficjalne). Wstępnie wyglądało na to, że było za mało paliwa.

Zrobiłem korektę: dla podtrzymania +10% paliwa i +10% nadmuch i dodatkowo minimalna moc kotła z 15% na 25% i po tym ... za dużo paliwa - kocioł zgasł w podtrzymaniu, niedopalony pellet i smugi smoły. Teraz zrobiłem 0% dla paliwa w podtrzymaniu i zobaczę co się stanie.

Opublikowano

Witam. Posiadam piec Sas Bio Slim 23kw na pellet. Powierzchnia grzewcza ok 200m ( 19 grzejników), bez podłogówki, dom ocieplony, zawór 4d z siłownikiem, zew. czójnik temp., CWU 300L. Spalanie ok 48kg na dobe. Pomoże ktoś??

Opublikowano

Witam. Posiadam piec Sas Bio Slim 23kw na pellet. Powierzchnia grzewcza ok 200m ( 19 grzejników), bez podłogówki, dom ocieplony, zawór 4d z siłownikiem, zew. czójnik temp., CWU 300L. Spalanie ok 48kg na dobe. Pomoże ktoś??

Wrzuć fotki instalacji, aktualne ustawienia, jaka temp w domu, jak tym sterujesz...
Opublikowano

Pali sie ładnie, steruje w kotłowni, do ogrzania trzy kondygnacje, na dole 20,5/21 a reszta 22/23C, NA KOTLE USTAWIONA TEMP CO1 23c, CHARAKTERYSTYKA POGODOWA 4, wyłaczony PID ale tylko same korekty (palenie korekta paliwa -30%, korekta nadmuchu-20%) i temp spalin 200C. Pali sie ok(tak mi sie wydaje) temp zadana 63C dochodzi do 75, jakis czas na podtrzymaniu i spada nieraz nawet do 50 i rozpala i tak w kółko. 

Opublikowano

Wrzuć fotki instalacji, aktualne ustawienia, jaka temp w domu, jak tym sterujesz...

Pali sie ładnie, steruje w kotłowni, do ogrzania trzy kondygnacje, na dole 20,5/21 a reszta 22/23C, NA KOTLE USTAWIONA TEMP CO1 23c, CHARAKTERYSTYKA POGODOWA 4, wyłaczony PID ale tylko same korekty (palenie korekta paliwa -30%, korekta nadmuchu-20%) i temp spalin 200C. Pali sie ok(tak mi sie wydaje) temp zadana 63C dochodzi do 75, jakis czas na podtrzymaniu i spada nieraz nawet do 50 i rozpala i tak w kółko.

Opublikowano

Panowie z innej beczki na platformie e-multifun mam w wykresie temperatur co2 (podłogówka) zadana 32C mam czujnik zewnętrzny według pogodówki powinno być w granicach 27-28C przy charakterystyce 01. Pytanie do czego będzie dążył piec czy do pogodówki czy do zadanej na platformie?

Opublikowano

przeczytaj dokladnie 7 i 8 strone tam sa nastawy dla 23 kw tez