goboz Opublikowano 17 Lipca 2014 #1 Opublikowano 17 Lipca 2014 Jeszcze raz witam wszystkich. Stary kociołek-śmieciuch sokólski właśnie zaczął przeciekać. Wymiana planowana mniej więcej na ten sezon - dom po remoncie i rozbudowie ponad 250mkw, docieplony 12cm styropianu. Ogólnie rzecz oceniając, średnio ciepły. Moc 20kW powinna wystarczyć. Jeden problem- mała i niska kotłownia, a wlot komina na wys. 95cm (fi 200). Prośba- czy jest wybór przy założeniu, że instalacja dotyczy woj.podlaskiego? W podobnym temacie widziałem niski kocioł DEFRO, może znacie inne - polecane i sprawdzone? Podajnik, retorta, groszek-pellet, dobry sterownik..
Animus Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A nie można wybrać ziemię w kotłowni i obniżyć posadzkę 30-40 cm niżej wylać beton .Wylot komina (podłączenie czopucha)można przerobić .
sambor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 To masz ceramiczny komin że nie można podnieść otworu wlotowego? W każdym innym przypadku można wykonać wyżej, z resztą w ceramice też - zestaw naprawczy trójnika, diamentowe wiertło koronowe i po 4-5h masz nowe wejście, tylko wtedy wykonaj je wyżej np na 2 m Pozdr. PS Jak byś chciał pogłębiać to tak aby można było otworzyć drzwiczki do kotła lub wyciągnąć popielnik :)
automatyk Opublikowano 11 Sierpnia 2014 #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 ale po co utrudniacie wystarczy Zetkę do czopucha i działa anie jakis prace dodatkowe
goboz Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Autor #5 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Sufit kotłowni ok. 2,10m. Posadzka tylko na gruncie - i niski poziom wody gruntowej. Pogłębianie mocno ryzykowne. Komin ceramiczny w keramzycie i ociepleniu. Szukałem raczej rozwiązania "dla leniwych", ale jeżeli tego typu komin da się modyfikować.. Tak czy inaczej kocioł musi być stosunkowo niski
automatyk Opublikowano 17 Sierpnia 2014 #6 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 robisz normalną zetkę za kotłem albo na kolankach i to wszytko kazdy kocioł mozesz tam wstawić
Gość jacek61 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 #7 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Witam Taki kocioł widziałem kilka lat temu, czy jest doby to musisz poszukać informacji ale na pewno twoje wymagania spełnia 18 KW. http://www.kotlycoslawkow.pl/strona.php?grupa=1 Pozdrawiam
karoka65 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Jeszcze raz witam wszystkich. Stary kociołek-śmieciuch sokólski właśnie zaczął przeciekać. Wymiana planowana mniej więcej na ten sezon - dom po remoncie i rozbudowie ponad 250mkw, docieplony 12cm styropianu. Ogólnie rzecz oceniając, średnio ciepły. Moc 20kW powinna wystarczyć. Jeden problem- mała i niska kotłownia, a wlot komina na wys. 95cm (fi 200). Prośba- czy jest wybór przy założeniu, że instalacja dotyczy woj.podlaskiego? W podobnym temacie widziałem niski kocioł DEFRO, może znacie inne - polecane i sprawdzone? Podajnik, retorta, groszek-pellet, dobry sterownik.. Na 95cm zaczyna Ci się wlot czy tyle masz do osi otworu ?
goboz Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor #9 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Dolna krawędź wlotu ok.93cm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.