Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jeszcze Raz - Kocioł Z Nisko Położonym Czopuchem

goboz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze raz witam wszystkich.

Stary kociołek-śmieciuch sokólski właśnie zaczął przeciekać. Wymiana planowana mniej więcej na ten sezon - dom po remoncie i rozbudowie ponad 250mkw, docieplony 12cm styropianu. Ogólnie rzecz oceniając, średnio ciepły. Moc 20kW powinna wystarczyć. Jeden problem- mała i niska kotłownia, a wlot komina na wys. 95cm (fi 200). Prośba- czy jest wybór przy założeniu, że instalacja dotyczy woj.podlaskiego? W podobnym temacie widziałem niski kocioł DEFRO, może znacie inne - polecane i sprawdzone? Podajnik, retorta, groszek-pellet, dobry sterownik..

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A nie można wybrać ziemię w kotłowni i obniżyć posadzkę  30-40 cm niżej wylać beton .Wylot komina (podłączenie czopucha)można przerobić .

Opublikowano

To masz ceramiczny komin że nie można podnieść otworu wlotowego?

W każdym innym przypadku można wykonać wyżej, z resztą w ceramice też - zestaw naprawczy trójnika, diamentowe  wiertło koronowe i po 4-5h masz nowe wejście,

tylko wtedy wykonaj je wyżej np na 2 m

Pozdr.

PS

Jak byś chciał pogłębiać to tak aby można było otworzyć drzwiczki do kotła lub wyciągnąć popielnik :)

Opublikowano

ale po co utrudniacie wystarczy Zetkę do czopucha i działa anie jakis prace dodatkowe

Opublikowano

Sufit kotłowni ok. 2,10m. Posadzka tylko na gruncie - i niski poziom wody gruntowej. Pogłębianie mocno ryzykowne. Komin ceramiczny w keramzycie i ociepleniu. Szukałem raczej rozwiązania "dla leniwych", ale jeżeli tego typu komin da się modyfikować.. Tak czy inaczej kocioł musi być stosunkowo niski

Opublikowano

robisz normalną zetkę za kotłem albo na kolankach i to wszytko

kazdy kocioł mozesz tam wstawić

Opublikowano

Jeszcze raz witam wszystkich.

Stary kociołek-śmieciuch sokólski właśnie zaczął przeciekać. Wymiana planowana mniej więcej na ten sezon - dom po remoncie i rozbudowie ponad 250mkw, docieplony 12cm styropianu. Ogólnie rzecz oceniając, średnio ciepły. Moc 20kW powinna wystarczyć. Jeden problem- mała i niska kotłownia, a wlot komina na wys. 95cm (fi 200). Prośba- czy jest wybór przy założeniu, że instalacja dotyczy woj.podlaskiego? W podobnym temacie widziałem niski kocioł DEFRO, może znacie inne - polecane i sprawdzone? Podajnik, retorta, groszek-pellet, dobry sterownik..

Na 95cm zaczyna Ci się wlot czy tyle masz do osi otworu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.