Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawidłowo policzone i wykonane ogrzewanie płaszczyznowe ma jednakową wydajność a prezentuje się jak pusta ściana - nawet obrazka nie powiesisz.

Natomiast jest kłopot z porządnie wykonanym tynkiem, zwykły pęka a specjalny jest drogi.

Dodatkowo jak jest wykonane na ścianie zewnętrznej to ściana powinna być dobrze ocieplona aby ciepło nie uciekało na zewnątrz.

Opublikowano

Od kilku osób słyszałam o firmie Kermi ale może ktoś z was mógłby coś powiedzieć na temat tej firmy ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zapoznałem się z ofertą firmy Kermi i z tego co widzę, to ściana grzewcza przypomina tradycyjny grzejnik (a nie jak ktoś wyżej napisał, że to ogrzewanie w ścianie), którą robią na wymiar i specjalnie tną "Kilkakrotnie złamane, zagięte, wygięte lub zaokrąglone". Przy okazji trafiłem na grzejniki płytowe therm-x2 i są to grzejniki energooszczędne. Piszą, że jest to pierwszy i jedyny na świecie grzejnik płytowy z przepływem szeregowym, który oszczędza do 11% energii zapewniając jednocześnie 100% komfortu cieplnego. Czy  ktoś z was wie jak to wygląda w praktyce? Faktycznie się na tym oszczędza?

Opublikowano

Piszą, że jest to pierwszy i jedyny na świecie grzejnik płytowy z przepływem szeregowym, który oszczędza do 11% energii zapewniając jednocześnie 100% komfortu cieplnego. Czy  ktoś z was wie jak to wygląda w praktyce? Faktycznie się na tym oszczędza?

Opis działania ma sens. Większy udział promieniowania - czyli to takie lekkie oszukanie naszych odczuć jak w promiennikach IR gdzie nie grzeje się powietrza, ale podczerwienią świeci po ogrzewanych przedmiotach. Do tego dochodzi ograniczenie strat w ścianę za grzejnikiem, bo przeważnie tylnia płyta jest zimna i ekranuje przednią. Brzmi to sensownie, ale nie znaczy z automatu, że każdy u siebie w domu poczuje i zobaczy te 11% na swoją korzyść. Chwalą się też szybkością nagrzewania grzejnika, ale to będzie miało znaczenie w nowych, energooszczędnych domach.
Opublikowano

Ja mam Kermi therm X2 - one faktycznie szybciej się nagrzewają, ale czy to takie ważne, jak kupowałem to była promocja to kupiłem w cenie zwykłych dwupłytowych.

Może nie widzę dużej różnicy, gdyż mam zasilanie tych grzejników do max 60C.

Przy wyższych temp zasilania może być bardziej odczuwalne szybsze grzanie takim grzejnikiem

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Gość paloma1l
Opublikowano

Podobno grzejniki z technologią X-2 są bardzo oszczędne, czy to się sprawdza ?

Chodzi głównie o to, że grzeje się stopniowo najpierw płyta przednia od góry i im bardziej trzeba nagrzać, tym większa powierzchnia płyty czołowej się grzeje i jak cała już jest rozgrzana to dopiero rozgrzewa się płyta tylna. Pomieszczenie ogrzewane jest tylko na tyle ile trzeba.  W takim wypadku piec w domu może pracować na minimalnym trybie, a to chyba rzeczywiście pozwala zaoszczędzić ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam :)

Mam pytanie bo po pewnych lekturach z książek o ogrzewaniu promieniowym myślę czy nie zrobić sobie w jednym pokoju o 12m² ogrzewanie ścienne lub tez zwane ogrzewanie płaszczyznowe :) kolega vernal z tego co znalazłem zrobił u siebie takie coś :)

Chce z likwidować wnękę po kaloryferze i w to miejsce wstawić rozdzielacz i się w piąć w miejsce starego żeliwnego kaloryfera. Skłony jestem zrobić to z PEX 16 rur ponieważ 2/3 tańsze niż miedziana rurka 15mm  czy nawet 12mm. Tylko teraz pytanie jak zabezpieczyć ten PEX przy rozdzielaczu na wypadek przegrzania się instalacji ? Co tu trzeba dodać ?

Na powrocie myślę wstawić zawór RTL bo w instalacji przeważnie temp zasilanie jest na ok 60°C lub w bardzo mroźne dni wyżej. Ogólnie tylko dwie lub jeden obieg na ścianie powstanie. Choć to wyjdzie przy układaniu rur.

Cały montaż myślę zrobić miedzy stelaż drewniany na 3-4cm pod płyty GK. Miedzy ten stelaż chce zatynkować przestrzeń tynkiem wapiennym z domieszka szamotu (ma lepsze przewodzenie ciepla, ideał był by sam szamot). I potem to wszystko plytami GK zakryć i gotowe.

Mam nadziej ze ktoś pomoże z tym zabezpieczeniem o przegrzanie PEX'a :)

Opublikowano

Co do budowy ściany grzejnej to najlepiej rurę układać na taśmach mocujących lub na specjalnej macie z wypustkami, tynk najlepiej mocno cementowy , gdyż wapno i gips są złymi przewodnikami ciepła, najlepszy byłby jastrych anhydrytowy - taki do podłóg , można to zrobić gęstsze i zaprawić rury, na to siatka  aby nie było pęknięć i znowu zwykły tynk lub anhydrytowy , do zaprawy obowiązkowo dodatek do betonu - taki do podłóg grzanych.

Płyty z k-g są nie zalecane , gdyż izolują cieplo, lepiej zrobić gładź gipsową .

Co do zaworu RTL to musi być co najmniej 3/4", a samo ogrzewanie wykonaj z podziałem na 2 pętle i dwa zawory RTL.

post-18578-0-95896600-1411248139_thumb.jpg

post-18578-0-74908800-1411248175_thumb.jpg

Opublikowano

Ta widziałem coś takiego w realu i powiem szczerze jak żona zechce przybić ramkę to życzę szczęścia :)

Klient wszystko kleił bo nie wiedział gdzie są rurki a że one z plastyku to niewykrywalne.

Opublikowano

To ja przy okazji może z innej beczki... Mam w przedsionku kawałek posadzki a na niej terakotę i myślę o zrobieniu tam podłogówki. Kucie terakoty i robienie tradycyjnie odpada ( mała wysokość pomieszczenia) i pozostaje tylko podpięcie się od dołu ( z piwnicy) grubość stropu z terakotą jakieś 8-10 cm. Powierzchnia jakieś 2m/2. Może macie koledzy jakieś pomysły ?

Opublikowano

przybijasz wąz od spodu nastepnie na klej przyklejasz płytę GK i tyle

Opublikowano

Co do wieszania obrazu to akurat na tych ścianach nic nie będzie bo i nigdy nie było :D Obrazy i inne rzeczy wiszą akurat na innych częściach pokoju wiec ten problem odpada :)

Co do długości to ok 30m rury się zmieści na te fragmenty ściany. Szukałem jeszcze po sieci i jakoś nie potrafię na Pex poszukać jakiś patent na zabezpieczenie rurek w razie gotowania się wody :( Choc moze sie sklonne to zrobic jednak w miedzi bo za 250-300zl można dostać 100m Pex lub za 350zl rolkę 25m miedzi :D

Akurat przyłącze od starego kaloryfera jest 3/4" wiec tez myślałem przy takiej średnicy pozostać :) Hmm i co do tynku to chyba faktycznie najłatwiej będzie to otynkować jakimś tynkiem co dobrze przewodzi ciepło żeby promieniowanie oddawało lepsze bo to jest główna zasada działanie tego wszystkiego :)

Aha i z tego co jeszcze wyczytałem to dużo osób radzi jak się stosuje miedz na rozgrzanej instalacji tynkować ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.